3 évnél régebbi cikk

A rosszul választott maszk szembetegséget okozhat
A rosszul választott maszk szembetegséget okozhat

A koronavírus-járvány miatt a maszk a mindennapi élet részévé vált. Ha nem megfelelő a formája, a mérete vagy az anyaga, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki valamilyen szembetegség.

A maszk viselése kellemetlenségekkel járhat. A szemüvegesek a párásodással küzdenek. (A szappanos víz vagy a motoros párásodásgátló spray valamilyen szinten megoldja a problémát.) Egy rossz maszkot - például nem illeszkedik az arcra a formája, egy kevésbé szellőző anyagból varrták esetleg rövidebb pántja - az ember akaratlanul is többször megigazít, amely a szem különféle betegségeihez vezethet.

„Az arcra nem illeszkedő maszk széle könnyedén felsértheti a szaruhártyát, a kötőhártyát. Elég egy apró horzsolás a szemen ahhoz, hogy pár napig kellemetlenül fájjon.”- mondta Dr. Láng Judit szemész főorvos.

A doktornőnek a múlt héten volt olyan rendelése, amikor nyolc szemárpás beteg kereste fel. Ez az adat számára azért volt szembetűnő, mert előtte sok-sok évig nem látott összesen ennyit.

„A problémával kapcsolatban még nincsen hivatalos orvosi állásfoglalás. Az én meglátásom szerint amikor az ember a maszkban lélegzik, akkor az orrból kilélegzett baktériumokban gazdag levegő a maszk felső részén is kiáramlik és a szemhez érve különböző gyulladásokat, többek között szemárpát is okozhat.”

Az árpa egy apró gyulladásos tályog, ami a szemhéjszél mirigyeinek bakteriális fertőződése kapcsán jön létre.

A főorvos szerint a problémát úgy lehet elkerülni, ha olyan maszkot válasszunk, amit például sebészi maszkokhoz hasonlóan rá lehet szorítani az orra, hogy ne tudjon közvetlenül szem irányába áramolni a levegő. Ezen kívül érdemes gyakran maszkot mosni, és fokozottabban odafigyelni a személyes higiéniára.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek