3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: júniusban még ingyenes lesz a parkolás, a különleges jogrend helyébe az egészségügyi válsághelyzet lép - 85. nap
Koronavírus: júniusban még ingyenes lesz a parkolás, a különleges jogrend helyébe az egészségügyi válsághelyzet lép - 85. nap

A különleges jogrend helyébe az egészségügyi válsághelyzet lép, Horvátországban feloldották a vasárnapi boltzárat, Szlovéniában megnyílnak az iskolák, és a nyugat-balkáni országok is tovább enyhítenek az intézkedéseken. Szerdai összefoglaló.

A parkolás júniusban még ingyenes marad

A kormány javaslata és várhatóan a Parlament döntése szerint a parkolás júniusban még ingyenes marad, a fizető parkolás rendszere július 1-jével áll vissza - tette közzé szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Júliustól is élni fognak városukban az eredeti rend szerinti parkolási kedvezmények, így például az NFC-kártyával biztosított napi egy óra időtartamú ingyenes parkolás is.

"A korábban a 2020. évre, illetve 2020. márciusára megváltott parkolóbérleteknél – bár vis major helyzet alakult ki – úgy tartjuk méltányosnak, hogy a kedvezmény mindenkinek járjon ebben az időszakban" - emelte ki a polgármester, hozzátéve, aki éves bérletet vásárolt 2020-ban, lehetősége lesz a 2021-ben váltandó éves bérletet 3 hónapos, azaz 25%-os kedvezménnyel megvásárolni.

Aki pedig majd bemutatja a Városgondnokságnál a 2020. évi március havi bérletét, nekik – szintén méltányosságból – a július havi bérlet árából 50%-os kedvezményt adnak. Ez a döntés összességében 34 millió forint visszatérítését jelenti az embereknek.

Változatlanul alacsony az új igazolt fertőzöttek száma

Változatlanul alacsony az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma az egész ország területéről - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt napon 22 új esetet regisztráltak, és 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Az aktív fertőzöttek száma 1432, 430 beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en szorulnak lélegezetőgépre.

Új beutalási rendet, a "betegútra vonatkozó algoritmust" állítottak össze az egészségügyi szolgáltatók, a kormányhivatalok és a népegészségügyi szakemberek részére, amely tartalmazza, hogy melyik beteget melyik egészségügyi intézményben kell elhelyezni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján januártól márciusig 8,5 százalékkal kevesebben haltak meg Magyarországon, mint egy évvel korábban. A járvány idején tehát "többlethalálozásról nem beszélhetünk", az alacsonyabb halálozási számot "az alacsonyabb aktivitású influenzajárvány okozhatta" - emelte ki Müller Cecília.

Magyarországon a gyermekkori kötelező védőoltásokat minden gyermek időben megkapta, kizárólag az iskolai kampányoltások, így a B típusú májgyulladás, illetve a lányok önkéntes HPV elleni oltása csúszott egy kicsit, de ezeket az oltásokat is megkapják a gyerekek még ebben a tanévben.

A különleges jogrend helyébe az egészségügyi válsághelyzet lép.

Karanténkötelezettség nélkül léphetik át szerdától egymás országhatárait a csehek, a szlovákok és a magyarok, ha a másik országban nem tartózkodnak tovább 48 óránál - mondta el Kiss Róbert a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.

A szerdán hatályba lépett kormányrendelet azt is kimondja, hogy a magyar állampolgárok Ausztriából Magyarországra beléphetnek, ha kevesebb mint 48 órát tartózkodtak Csehországban. A magyar állampolgárokra vonatkozó szabályozás érvényes az Európai Gazdasági Térség állampolgáraira is, akik állandó tartózkodásra jogosultak és ezt állandó tartózkodásra jogosult kártyával igazolják.

A kormány kedden az Országgyűlés elé terjesztette a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, amelynek értelmében az operatív törzs ügyeleti központja a továbbiakban is működik majd és irányítja a járvány elleni védekezést.

"Felkészülünk az esetleges második hullámra, és ennek következményeképpen az ügyeleti központ továbbra is ellátja a feladatát" - fogalmazott Kiss Róbert, hozzátette: a különleges jogrend helyébe az egészségügyi válsághelyzet lép.

    Kiss Róbert azt mondta: a kormány szerdán is ülést tart, ahol elemző a járványügyi helyzetet és dönt a további lépésekről és intézkedésekről. A részletekről csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ad tájékoztatást.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy az idősávok fenntartására továbbra is szükség van, mivel a 65. év felettiek vannak kitéve leginkább a koronavírussal összefüggő megbetegedéseknek, ugyanakkor folyamatosan elemzik a helyzetet.

Eddig 266 millió forint támogatás érkezett a nemzeti összefogás vonalán

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács által működtetett nemzeti összefogás vonalán eddig több mint 266 millió forint felajánlás érkezett, amelyet a karitatív szervezeteken keresztül fog eljuttatni a rászorultakhoz a kormány - mondta szerdán Diósdon a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke.

Soltész Miklós, aki egyben egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy az elmúlt 11 hét alatt a karitatív szervezetek 19 megyébe és Budapestre juttatták el az adományokat.

Közel ötszáz intézménybe és több százezer embernek sikerült segítséget nyújtaniuk.

Több mint 100 ezer maszkot sikerült eljuttatni 140 intézménybe 103 ezer ellátottnak, valamint közel 20 ezer liter fertőtlenítőt közel 170 intézménybe, így kórházakba is, emellett 33 ezer doboz immunerősítő szer került kiosztásra több mint 130 ezer embernek - fűzte hozzá a koordinációs tanács elnöke.

Horvátországban feloldották a vasárnapi boltzárat, Szlovéniában megnyílnak az iskolák

Horvátországban szerdától engedélyezik zárt térben a 100 fős, nyitott térben pedig a 300 fős tömeges rendezvényeket. Május 30-tól pedig már szabadtéri sportversenyeket is lehet rendezni az országban, egyelőre azonban nézők nélkül.

A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban senki sem fertőződött meg, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2244, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma pedig 101 maradt. Az első fertőzés három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2047 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

A szomszédos Szlovénia a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, majd május közepén, elsőként az Európai Unióban, hivatalosan is bejelentette a koronavírus-járvány végét.

Az országban május 18-án indult meg az oktatás az általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára, május 25-től pedig a kilencedikesek is visszatérhettek az iskolapadokba. A legújabb rendelet szerint a jövő héttől már az összes diák járhat iskolába.

A válságkabinet közlése szerint az elmúlt 24 órában kettővel, 1471-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány szlovéniai halálos áldozatainak száma így 108 maradt. Az elmúlt egy hétben a napi új fertőzöttek és a halálesetek száma egy és nulla között váltakozott.

Horvátország és Szlovénia is fokozatosan megnyitotta határait a turisták előtt. Horvátországban a turizmusból származó bevételek a bruttó hazai termék (GDP) közel 20 százalékát adják, Szlovéniában a GDP 12 százalékát teszik ki.

Tovább enyhítenek az intézkedéseken a nyugat-balkáni országok

Szerbiában egy nap alatt 11 193-ról 11 227-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Mivel Montenegró egy nappal korábban közölte, hogy június elsejétől megnyitja a határait bizonyos országok állampolgárai előtt, de a szomszédos Szerbia lakosai előtt nem, Belgrád válaszlépésként megtiltotta a montenegrói légitársaság, a Montenegro Airlines gépeinek a landolást a belgrádi repülőtéren.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 1038-ról 1047-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtöktől Koszovó is enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken. A korábban érvényes, szigorú, néhány órányi szabad mozgást engedélyező kijárási korlátozások helyett éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be 21 és másnap reggel 5 óra között. A határokat feltételezhetően június elsején nyitják meg.

Észak-Macedóniában keddről szerdára 1999-ről 2014-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Két és fél hónap után szerdától megszűnt a kijárási tilalom a nyugat-balkáni országban, csütörtöktől pedig a vendéglátóhelyek is megnyithatnak. Ezen felül megszűnt a hatósági karantén, ehelyett az országba lépőknek otthon kell eltölteniük az előírt elszigetelődés 14 napját.

Montenegróban több mint három hete nem regisztráltak új fertőzöttet. A járvány ideje alatt 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Járványügyi szakértők szerint a koronavírus-járvány második hulláma őszre várható, és elkerülhetetlen lesz, ezért fel kell rá készülni.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2406-ról 2416-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országban néhány napon belül megnyithatnak a bevásárlóközpontok - a döntést az új fertőzöttek alacsony számával indokolják a szakértők. Mivel a vírus még mindig jelen van, mindenkit felelősségteljes fellépésre, az elővigyázatossági intézkedések betartására kérnek.

Borítókép: varosgondnoksag.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek