3 évnél régebbi cikk

Ismét az elsőbbségadás elmulasztása okozott tragédiát! Felkavaró képeken a Moha és Csurgó közötti hétfői baleset
Ismét az elsőbbségadás elmulasztása okozott tragédiát! Felkavaró képeken a Moha és Csurgó közötti hétfői baleset

Sajnos egyre gyakrabban tapasztalható: nincs sem idő, sem igény udvariasnak lenni - ez általánosságban is baj, de ha ez a közlekedésben történik, ráadásul elsőbbségadási kötelezettség mulasztásával párosul, akkor tragédiát is okozhat.

Ismét mennek a tűzoltók, remélem nincs nagy baj - ez volt az első gondolatom, amikor pünkösd hétfőn a késő délutáni csendbe belehasított a tűzoltóautók össze nem téveszthető szirénázása. Nem lakunk messze a Szent Flórián körúti tűzoltó laktanyától, így rendszerint hallom, halljuk, amikor menteni sietnek a különböző helyszínekre. És persze azt is lehet hallani, amikor nagyobb a baj, és több jármű indul útnak.

Hétfőn tisztán lehetett hallani, hogy nagyobb a baj.

Hamarosan pedig meg is érkezett a rendőrség, majd a katasztrófavédelem értesítése is a balesetről: 

"Összeütközött két autó a Fehérvárcsurgó és Moha közötti Moharakodó úton. A tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével kezdték meg a műszaki mentést. Az érintett szakaszon félpályás útlezárás van érvényben, a forgalom pedig rendőri irányítás mellett halad. A helyszínelés várható időtartama két óra a RUTIN, Rendőrségi Útinformációs Rendszer tájékoztatása szerint."

Két óra helyszínelés és a feszítővágó többnyire nem egy egyszerű koccanásos balesetnél szükséges. Ahogy a keddi tájékoztatás alapján kiderült, sajnos ez az ütközés jóval túlmutatott a koccanáson: 

"Egy 59 éves móri lakos az általa vezetett Opel típusú személygépkocsival nem vette figyelembe az elsőbbségadás kötelező jelzőtábla utasítását, a kereszteződésbe hajtott, melynek következtében a védett útvonalon haladó Mazda típusú gépjárműnek ütközött. A baleset során – az elsődleges orvosi adatok szerint – hárman súlyosan megsérültek, az okozó járművezető pedig könnyebben sérült" - áll a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Információs Portáljára kitett posztban.

A hétfői tragédia persze történhetett pillanatnyi figyelemzavar miatt is, ám a hétköznapok során - és nemcsak a közlekedésben - egyértelműen tapasztalható, hogy az udvariasság, az előzékenység mintha lassan-lassan egy a múlt ködébe vesző viselkedés lenne. Az előbb odaérés végleg átvette a hatalmat az út felett, és néha az emberség felett is.

Pedig a baleset felkavaró képeit látva nem lehet mást mondani, mint amit a rendőrség is kér: 

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét a körültekintő, előzékeny és szabálykövető közlekedésre!
…hogy mindenki hazaérjen!

Esetleg még ennyit: Kérjük a földlakók figyelmét a körültekintő, előzékeny és szabálykövető életvitelre! Hogy mindenki hazaérjen...

 

Borítókép: Facebook/Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Információs Portál
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek