Clear sky15 °C
2021. február 24. szerda Mátyás
Menü
Házhozszállítás

Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?

A kötőszöveteknek nagyon nagy szerepe van izmaink optimális működésében, a megfelelő ideg-izom kontroll kialakításában, belső szerveink rögzítésében. Ha kötőszöveteink jó állapotúak, akkor testünk működése is optimálisabb.

Az orvos- és sporttudomány fejlődésének és a téma iránt elkötelezett szakembereknek köszönhetően egyre több helyen olvashatunk, s napról napra többet tudhatunk meg a testünket belülről borító hálózatos szervrendszerről, a fasciarendszerről.

A kötőszövetek beburkolják izmainkat, a belső szerveinket, s hártyákat, szalagokat, tartóelemeket hoznak létre testünk minden részében. A kötőszövetről mára bebizonyosodott, hogy egy önálló szervrendszerként tekinthetünk rá és nagyon nagy szerepe van izmaink optimális működésében, a megfelelő ideg-izom kontroll kialakításában, belső szerveink rögzítésében.

A kötőszövetnek nagy szerepe van izmaink optimális működésében (Fotó: Sélllei Norbert)
A kötőszövetnek nagy szerepe van izmaink optimális működésében (Fotó: Sélllei Norbert)

 „Ha kötőszöveteink jó állapotúak, akkor testünk működése is optimálisabb. Ha gyengék, lazák vagy túlságosan feszesek, merevek, akkor alapvetően rontják izmaink működését, s kényelmetlen tüneteket okoznak, melyek akár súlyos problémákhoz is vezethetnek.” – tudtam meg Peringer Orsolyától.

Az intim medical specialistaként dolgozó fehérvári szakember elmondta:

A kötőszövet az izmainkkal ellentétben nem edzhető.

De szerkezete és ezáltal funkciója is pozitívan befolyásolható: testünk felszínén, a bőr alatti kötőszövetes réteg jól stimulálható hideg-meleg vizes, váltott zuhannyal, a mélyebb rétegek állapota pedig nyújtógyakorlatokkal, elongációkkal javítható.

Izmaink és kötőszöveteink állapota ún. SMR hengerrel is javítható. Az SMR jelentése: self-myofascial release, vagyis izompólya- vagy kötőszöveti önmasszázs. A hengerrel történő speciális gyakorlatok végzése segít az izmok regenerációjában, növeli a testmozgás hatékonyságát, megelőzheti az izomsérüléseket. A rendszeresen végzett SMR hengeres önmasszázs ezen kívül oldja a stressz által kiváltott izomfeszüléseket, kimasszírozza a fájdalmas, befeszült izomcsomókat.

Csíky Ferenc is évek óta élvezi az SMR henger jótékony hatását (Fotó: Chikán Erika)
Csíky Ferenc is évek óta élvezi az SMR henger jótékony hatását (Fotó: Chikán Erika)

Eszköz nélküli remek módszer a pozitív hatások előidézésére az elongáció vagy megnyújtózás. Izmaink, ízületeink és szalagjaink egymástól történő távolítása nagyon jó lehetőség testünk karbantartására, fascia-hálózatunk állapotának javítására.

Genetikánktól függően a kötőszöveteink lehetnek gyengék vagy túlságosan merevek. Az ilyen állapotban lévő kötőszövetek rontják izmaink működésének hatékonyságát.

Ezen kívül izomrövidülésekhez vagy túlnyúlásokhoz vezethetnek, megváltoztathatják a testtartásunkat, fájdalmakat idézhetnek elő (a deréknál, a medencébe sugározva).

A veleszületetten gyenge kötőszövet okozza például a terhességek után sok kismamánál a szétnyílt hasizmot, mely nemcsak esztétikai oldalról nézve problémás.” – mondta Peringer Orsolya, aki a szülés utáni komplex regenerálást segítő Mummy tummy trénerként is közismert városunkban.

A szakértő kifejtette, hogy a rectus diastasi gyakori diagnózis, mely az egyenes hasizmok egymástól való eltávolodását jelenti. A terhesség 35. hetében ez törvényszerűen bekövetkezik annak érdekében, hogy a baba elférjen az anyjuk hasában, de normál esetben szülés után néhány héttel az izom jobb és baloldali részei össze is záródnak.

Egyes hasizmok eltávolodnak egymástól, hogy a baba elférjen az édesanyja pocakjában (Fotó: Murányi Gábor)
Egyes hasizmok eltávolodnak egymástól, hogy a baba elférjen az édesanyja pocakjában (Fotó: Murányi Gábor)

Ha az izmot függőlegesen kettéosztó linea alba kötőszövetes rostjai erősen megnyúlnak, esetleg külön is válnak egymástól - akkor beszélünk a szétnyílt hasizom állapotáról, mely a hasizmok meggyengülése által az izomfűző megbomlását, a hasi struktúrák átrendeződését, testtartásromlást és számos további probléma kialakulását okozhatja.

Ez a diagnózis férfiaknál is előfordulhat például túlsúly esetében, nehéz tárgyak gyakori emelése / cipelése miatt, helytelenül végzett súlyzós gyakorlatok következményeként. A gyenge kötőszövet okolható több, a kismedencét és a medencefenéket érintő probléma (például: stressz inkontincia, szervsüllyedések, sérvek) kialakulásban is.

Hogy milyen elográciókat ajánlott végezni fizikai állapotunk javítása érdekében – erről lesz szó legközelebb!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár