3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: a járvány első hullámának végén jár az ország, megszűnt az ellenőrzés az osztrák és a szlovák határon - 97. nap
Koronavírus: a járvány első hullámának végén jár az ország, megszűnt az ellenőrzés az osztrák és a szlovák határon - 97. nap

Vasárnap csak hat új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek be Magyarországra a német, osztrák, cseh és szlovák állampolgárok, és 51 ezer szűrést végzett a négy hazai orvosképző. Hétfői összefoglaló.

A járvány első hullámának végén jár az ország

A koronavírus-járvány első hullámának végén jár Magyarország - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Vasárnap csak hat új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, jelentősen csökken a fertőzöttek száma, a gyógyultak pedig már kétszer annyian vannak, mint az aktív fertőzöttek. 1182 embert tartanak nyilván aktív fertőzöttként, míg a gyógyultak száma 2248-ra emelkedett. Meghalt két idős emberrel 548-ra nőtt az elhunytak száma, jelenleg 385 beteget kezelnek kórházban, közülük 21-et kell lélegeztetni.

A szakember az adatokat részletezve elmondta, az összes igazolt fertőzött 58 százaléka nő, ez az arány tükrözi a demográfiai adatokat.

Az eddig igazolt 4014 fertőzött negyede a 65-79 éves korosztályból került ki (1011-en), húsz százalékuk 80 év feletti volt, míg 20 év alattiak között eddig 88 igazolt pozitív esetet regisztráltak, míg 15 évesnél fiatalabbaknál 33-at.

Müller Cecília kiemelte, 100 ezer lakosra 41 megerősített eset és öt elhunyt jut. Továbbra is Budapest a legérintettebb, hiszen 100 ezer lakosra a fővárosban 108, Zalában 96, Komárom megyében 94, Fejérben 89, Pest megyében 45 megbetegedés jut. A legalacsonyabb arány Békés megyében van, ott mindössze hárman betegedtek meg.
(MTI)

Megszűnt az ellenőrzés az osztrák és a szlovák határon

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón hétfőn elmondta, a péntektől hatályos intézkedés értelmében az utazókat csak Magyarország területén belül, "mélységben" ellenőrzi a rendőrség.

A magyar-szlovén határátkelőhelyek közül Rédicsnél a nemzetközi tranzit- és személyforgalomban, a Tornyiszenmiklós-M70-es autópálya-átkelőnél tranzit- és személyforgalomban, illetve a tornyiszentmiklósi közúti határállomáson a személyforgalomban továbbra is marad a határellenőrzés.

Az alezredes hozzátette, hogy március 17. óta a magyar-szlovák határon több mint 590 ezer embert és 155 ezer tehergépkocsit léptettek át a nemzetközi tranzitforgalomban. A magyar-osztrák viszonylatban a megnyitott határátkelőhelyeken március 12. óta 1 millió 40 ezer átléptetés történt. Hatvanhétezer tehergépkocsi beléptetését biztosították nemzetközi tranzitcéllal.

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta azt is, hogy vasárnap reggel óta hatályos az a kormányrendelet, amely szerint hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek be Magyarországra a német, osztrák, cseh és szlovák állampolgárok, valamint az ezekből az országokból érkező magyarok.

A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik az Európai Gazdasági Térség minden olyan állampolgára, aki állandó magyarországi tartózkodásra jogosult, és ezt állandó tartózkodási kártyával igazolja.

Vasárnap 555 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 9665 van érvényben. 426-ra emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: 124-et rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 129-et csalás és 22-t járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és összesen 80 gyanúsítottat hallgattak ki.
(MTI)

51 ezer szűrést végzett a négy hazai orvosképző

Eddig 51 ezer koronavírus-szűrést végzett a négy hazai orvosképző - mondta el Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője hétfőn a Kossuth rádió műsorában.

A szakember a megelőzés kapcsán kiemelte, a maszk hordása zárt térben még mindig fontos, hiszen naponta átlag húsz új esetet regisztrálnak, és minden egyes eset mögött lehetnek olyanok, akik kevés tünettel rendelkeznek, így betegségüket nem bizonyítják.

A betegek tíz százalékát jelentő szuperfertőzők akár százakat is megfertőzhetnek.

A rektor azt is elmondta, van esély arra, hogy novemberre elkészül a védőoltás. A vakcina valószínűleg a 65 felettieknek, a betegségeik miatt rizikócsoportba sorolandóknak, a kórházi dolgozóknak és az idősotthonok személyzetének lesz kötelező.
(MTI)

Számos fertőző betegség terjedését hátráltatják a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések

A tisztaságra irányuló fokozott figyelem és a társas távolságtartás szabálya révén nemcsak a koronavírus-fertőzés veszélye csökkent, hanem általában véve alacsonyabb a fertőzésveszély, mint máskor - mondta Ulrich Weigeldt, a a háziorvosok szövetségének (Deutscher Hausärzteverband) vezetője a Berliner Morgenpost című lap hétfői összeállítása szerint.

A koronavírus-világjárvány miatt bevezetett fertőzéshigiéniai előírások egy sor betegség terjedését visszavetették, kevesebb például a gyomorpanaszokat okozó fertőzések és a felső légúti megfázásos fertőzések száma is.

Jó lenne, ha ez a kedvező hatás tartóssá válna, ezért a járvány miatt begyakorolt szabályok közül többet a mindennapok részévé kellene tenni. Mindenekelőtt a gyakori és alapos kézmosást és a szellőztetést lenne érdemes rutinná gyökereztetni - emelte ki a szakember.

A német szakemberek szerint az egészségügyi ellátórendszerben is adódnak tanulságok. Hasznos megoldás volt például a telefonos konzultáció bevezetése a felső légúti panaszokkal küszködőnek, és az is, hogy az ilyen konzultáción kialakított távdiagnózis alapján helyezték betegállományba az érintetteket. Ezt is állandóvá kellene tenni - mondta DH vezetője.

Németországban nagyjából egy hónapja - május 10. óta - tartósan 1000 alatt van az igazolt új fertőzések napi száma. Az utóbbi napokban az 500-as határt sem érte el az új esetek száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Ezek általában nagyobb összejövetelekhez, családi, vallási eseményekhez köthetőek, vagy olyan munkahelyekhez, amelyekben nehezen megoldható a biztonságos távolság betartása a dolgozók között, vagy más körülmények - például a hűtőházakban fenntartott alacsony hőmérséklet - kedveznek a vírus terjedésének.
(MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek