3 évnél régebbi cikk

Méhek lepték el Székesfehérvár belvárosát
·Hírekméhek·Utolsó frissítés: undefined
Méhek lepték el Székesfehérvár belvárosát
·Hírekméhek·Utolsó frissítés: undefined

Ha a napokban valaki méhrajjal találkozik Fehérvár belvárosában, akkor ne essen kétségbe: a méhcsaládok párzási időszakban kettéválnak, így előfordulhat, hogy útjuk a városba vezet, és megállnak pihenni egy faágon. Ilyenkor a legjobb, ha nem bántjátok őket és azonnal szakemberhez fordultok.

Hétfő délután igencsak furcsa posztnak lehettek szemtanúi a Facebookon szörfözők, amelyen több ezer méh szállt meg egy felismerhetően Fehérvár belvárosában található fát. Mint kiderült, a fotó Vörösmarty téren készült, ahol egy fenyőfán pihent meg a méhcsalád, ám mire a szakemberek kiértek, a méhek már továbbálltak.

Most van a méhek párzási időszaka, így előfordulhat, hogy egy raj akár a belvárosba is betévedhet. Ilyenkor az a legjobb, ha azonnal szólunk az illetékeseknek: ez lehet a Katasztrófavédelem, az Önkormányzat, az Országos Méhész Egyesület, vagy a Városgondnokság.

"Amikor egy szakember mondjuk a déli órákban kap egy bejelentést arról, hogy méhecskék jelentek meg valahol a város területén és a szakember azt fogja mondani, hogy nem biztos, hogy azonnal odarohan és megpróbálja őket megfogni, mert ezek a méhek délben valószínűleg leszálltak egy ágra és onnan tájékozódásuk után lehet, hogy továbbállnak" - mondta Antal István méhészmester.

A város parkjaiban ládákkal lehet találkozni. A méhek ragaszkodnak azokhoz a dolgokhoz, amikkel már érintkeztek, ezek a ládák pedig már évek óta használatban vannak, így vonzza a potrohosokat. A ládákban pedig menedékre lelhetnek.

A méhek beporzó szerepe nagyon fontos, amiben bárki segítheti őket: "A környezetünkben méhlegelők létrehozásával egyre több méhecskének az életét tudjuk segíteni. De valójában nem csak a méhecskék, hanem az összes beporzó rovar életét kell segítenünk, mert itt vagyunk a 21. században és sok minden megváltozott az életünkben, így ha olyan növényeket, vagy gyümölcsfákat telepítünk, aminek a nektárja nekik táplálék a feltétlen jó nekik" - folytatta a méhészmester.

A szakember arról is beszélt, hogy aki méhekkel találkozik, semmiképpen se bántsa, vagy zavarja meg őket. 
Borítókép: Facebook/Kovács Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek