Light rain15 °C
2020. október 1. csütörtök Malvin
Menü

Méhek lepték el Székesfehérvár belvárosát

Ha a napokban valaki méhrajjal találkozik Fehérvár belvárosában, akkor ne essen kétségbe: a méhcsaládok párzási időszakban kettéválnak, így előfordulhat, hogy útjuk a városba vezet, és megállnak pihenni egy faágon. Ilyenkor a legjobb, ha nem bántjátok őket és azonnal szakemberhez fordultok.

Hétfő délután igencsak furcsa posztnak lehettek szemtanúi a Facebookon szörfözők, amelyen több ezer méh szállt meg egy felismerhetően Fehérvár belvárosában található fát. Mint kiderült, a fotó Vörösmarty téren készült, ahol egy fenyőfán pihent meg a méhcsalád, ám mire a szakemberek kiértek, a méhek már továbbálltak.

Most van a méhek párzási időszaka, így előfordulhat, hogy egy raj akár a belvárosba is betévedhet. Ilyenkor az a legjobb, ha azonnal szólunk az illetékeseknek: ez lehet a Katasztrófavédelem, az Önkormányzat, az Országos Méhész Egyesület, vagy a Városgondnokság.

"Amikor egy szakember mondjuk a déli órákban kap egy bejelentést arról, hogy méhecskék jelentek meg valahol a város területén és a szakember azt fogja mondani, hogy nem biztos, hogy azonnal odarohan és megpróbálja őket megfogni, mert ezek a méhek délben valószínűleg leszálltak egy ágra és onnan tájékozódásuk után lehet, hogy továbbállnak" - mondta Antal István méhészmester.

A város parkjaiban ládákkal lehet találkozni. A méhek ragaszkodnak azokhoz a dolgokhoz, amikkel már érintkeztek, ezek a ládák pedig már évek óta használatban vannak, így vonzza a potrohosokat. A ládákban pedig menedékre lelhetnek.

A méhek beporzó szerepe nagyon fontos, amiben bárki segítheti őket: "A környezetünkben méhlegelők létrehozásával egyre több méhecskének az életét tudjuk segíteni. De valójában nem csak a méhecskék, hanem az összes beporzó rovar életét kell segítenünk, mert itt vagyunk a 21. században és sok minden megváltozott az életünkben, így ha olyan növényeket, vagy gyümölcsfákat telepítünk, aminek a nektárja nekik táplálék a feltétlen jó nekik" - folytatta a méhészmester.

A szakember arról is beszélt, hogy aki méhekkel találkozik, semmiképpen se bántsa, vagy zavarja meg őket. 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Online számla - bevált a szankciómentesség
  Online számla - bevált a szankciómentesség
 • Nem halasztják tovább a tanévkezdést Montenegróban
  Nem halasztják tovább a tanévkezdést Montenegróban
 • Húsz százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók bére
  Húsz százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók bére
 • Tovább nőtt a foglalkoztatottság
  Tovább nőtt a foglalkoztatottság
 • Megrendezik a Cannes-i Filmfesztivált
  Megrendezik a Cannes-i Filmfesztivált
 • Tisztifőorvos - kedvező a járvány dinamikája
  Tisztifőorvos - kedvező a járvány dinamikája
 • Koronavírus - októberben is marad a határzár
  Koronavírus - októberben is marad a határzár
 • Kötelező lázmérés - felkészültek a fehérvári iskolák
  Kötelező lázmérés - felkészültek a fehérvári iskolák
 • Várja a kérdéseket a kamara
  Várja a kérdéseket a kamara