3 évnél régebbi cikk

Egy különleges kilátó, ahonnan káprázatos a panoráma
Egy különleges kilátó, ahonnan káprázatos a panoráma

Fehérvártól nagyjából egy kellemes órányi autóútra egy igazán lenyűgöző panorámában lehet részünk. Teljes pompájában láthatjuk a Balatont Fűzfőtől Tihanyig, de tiszta időben látszik Veszprém, és a Somogyi-dombság is.

-Ugye nem oda megyünk? – kérdezte tőlem a férjem Felsőörsön, és rámutatott a szemközt tornyosuló hegytetőre.

-Ááá, dehogy -válaszoltam. A Google szerint itt lesz a közelben., valamelyik dombon.

Bíztam az online térképben, mert egy három- és egy hat évessel csak a legkönnyebb, maximum 3-4 kilométeres túraútvonalakat vállalok be. Annyi pont kényelmes nekünk. Végül a férjemnek lett igaza, tényleg a legmagasabbra kellett felkaptatnunk. De megérte!

Elvileg autóval (egy eső után inkább csak traktorral) járható kissé meredek út Felsőörsről egy vadregényes tölgyerdőn keresztül vezet.

Egy-két megállóval még egy kisgyerek fel tud sétálni!

A kilátót alulról nem is látni, annyira sűrű az erdő veszi körbe. Szinte a semmiből bukkan elő a levendulabokrokkal szegélyezett tisztás az első blikkre furcsa középkori templomra vagy lakótoronyra emlékeztető több, mint 80 éves.

Az épület Padányi Gulyás Jenő tervezte még a harmincas években a közel háromszáz méter magas Csere-hegyre. A környékre jellemző vörös homokkőből 6,5 méter magasra építették. Ez volt az első kőből épült kilátó a Balaton-felvidéken. Horthy Miklósról nevezték el.

1935. szeptember 8-i ünnepélyes megnyitón még Darányi Kálmán fölldművelésügyi miniszter és Hegedűs Loránd volt pénzügyminiszter is felszólalt. Aztán jött a II. világháború…

Az épületet a kommunista érában átkeresztelték Szabadság kilátóra.

A következő évtizedekben a kilátó egyre rosszabb állapotba került, végül 1998-ban be kellett zárni, mert életveszélyessé vált. A 2000-es évek elején felújították. Utána kapta a Csere-hegyi kilátó nevet. A magas fák miatt az eredeti kőtornyot egy faépítménnyel megtoldották, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra, de tiszta időben egészen Veszprémig és a somogyi dombokig ellátni.

A kilátó látogatása ingyenes!

A hosszú séta után a tisztásra elhelyezett padokon lehet megpihenni, de a bátrabbak akár szalonnát is süthetnek.

Megközelítése:

  • Alsóörsről: az Endrődi Sándor utca felől, a kék turistajelzést követve
  • Balatonalmádiból: a Szabadságkilátó utcáról a kék turistajelzést követve vagy aTábor utcáról a sárga turistajelzést követve vagy a Galagonya utcáról a sárga kereszt turistajelzést követve
  • Felsőörsről: az Almádi útról, a sárga háromszög turistajelzést követve 
Borítókép: Gáspár Péter
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek