3 évnél régebbi cikk

Játékos és informatív: családra szabott természetjárás Fejér megyében
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tarsoly Péter
Játékos és informatív: családra szabott természetjárás Fejér megyében

Barlangászás, ásványgyűjtés vagy éppen bogarászás - a gyerekek érdeklődéséhez igazodó túrákon vehetnek részt a családok Fejér megyében, és a játékos kalandozás során, meséket és legendákat hallgatva ismerkednek a természet szépségeivel.

Tarsoly Péter barlangkutató, túravezető évek óta viszi ki az embereket a természetbe - az információkban, történetekben és legendákban gazdag kirándulások minden korosztályt megmozgatnak. Ahogy mondja, igyekszik úgy összeállítani a túrákat, hogy a könnyed családi programoktól a barlangjáráson át a nehezebb és hosszabb útvonalakig mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Legújabb vállalkozása a Derengő hajnal program; ez tulajdonképpen teljes mértékben egy vagy két családra szabott program, amelyben csak azok a látnivalók és ismeretek szerepelnek, amelyek őket, különös hangsúllyal a gyerekeket érdeklik. Az ötlet születéséről Tarsoly Péter azt meséli, ő maga is sokat kalandozik a természetben a kisfiával, és arra gondolt, érdemes lenne ezekbe más családokat is bevonni.

És hogy miért Derengő hajnal? Derengő – hiszen elsősorban a gyerekekről szól, akik az élet indulásánál még mindenre nyitottak, és mint a szivacs, úgy szívják magukba az információkat. Hajnal – mert a hajnalból születik a jövő, mint ahogyan a gyermekből lesz a felnőtt.

A program tehát a családra, illetve a gyerkőcre épül, hiszen az ő érdeklődési körükhöz igazodik a túra. Szabadon összeállítható a kívánságlista; nincs lehetetlen, hiszen Fejér megye egy nagyon változatos földrajzi terület. A Velencei-hegység és Velencei-tó térsége, a Keleti-Bakony, illetve a Déli- és Középső-Vértes számtalan lehetőséget kínál.

A barlangjárástól a lepkészésen és a bogarászáson át a vadlesig, vagy éppen az erdei gyümölcsökkel és termésekkel való ismerkedésig számtalan opció közül lehet választani - a kérések alapján pedig összeáll egy igazi túra. De a fiatal felfedezők a navigációt és a térképolvasást is elsajátíthatják.

Mindeközben a túrához illő történetek sem maradnak el: előkerülnek a görög regék, magyar, afrikai, indián és eszkimó népmesék, de ha a helyzet úgy kívánja, ott és akkor áll össze a történet a jelenlévő állatokkal. A mesék tehát összekapcsolódnak a történelemmel és az adott helyszínnel - így a tényeket gyermeki nyelvre átültetve kapják meg.

 
A cél a gyerekek világát és a természet világát közel hozni egymáshoz, úgy, hogy a játékos kalandok alatt kézzel fogható formában tanulnak. Mindegyik túrában van egy kis csavar, ami a gyereket megfogja, hatást gyakorol rá, és így észrevétlenül ismerkedik a természettel.

A Derengő hajnal középpontjában tehát a gyerekek vannak, akik olyan kalandon vehetnek részt, ami valóban érdekli őket. Ez azt is jelenti, hogy így nem a szülőknek kell fejvakargatva megválaszolni, vajon ez milyen fa, az milyen virág, és egyébként is melyik bogyó ehető és hogy hívják azt a madarat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek