3 évnél régebbi cikk

Előmosott gránátbomba, kimentett kisbaba és beszakadt utak – villámárvíz Fejér megyében
·Hírekkatasztrófa·Utolsó frissítés: undefined
Előmosott gránátbomba, kimentett kisbaba és beszakadt utak – villámárvíz Fejér megyében
·Hírekkatasztrófa·Utolsó frissítés: undefined

Fejér megye északkeleti részén több települést öntött el villámárvíz június 14-én. A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű – 45-60 milliméter – csapadék miatt helyenként fél méter magasan hömpölygött az ár az utakon.

A víz betört a lakóházak udvarára; pincéket, alagsori helyiségeket öntött el Mányon, Bicskén, Gyúrón, Válban, Tabajdon, Alcsútdobozon, Felcsúton, Vértesbogláron, Csákváron, Nádasdladányban, Vértesacsán pedig a patak kilépett medréből. Megyei körkép.

Kisbabát kellett Gyúrón menteni az árvíz elől

Gyúrón különösen súlyos volt a helyzet, a villámárvíz a településen 150 ingatlant érintett.

A sárral hömpölygő víz két családi házba is betört, az egyikből egy csecsemőt, két nagyobb testvérét és szüleiket az érdi hivatásos és a martonvásári önkéntes tűzoltók a kisbaba ruháival és ellátáshoz szükséges eszközeivel az ablakon és az ajtón át mentették ki, majd saját terepjárójukkal a család rokonainál helyezték őket biztonságba.   

Egy autót is elsodor az utcán hömpölygő víz, az egyik Gyúrói ház elől vasárnap délután. A kocsi végül négy portával odébb, egy álló Audinak csapódva állt meg.


Előmosott kukoricagránát és beszakadt utak

Illés Szabolcs csákvári polgármester elmondta, hogy a településen tegnap délután másfél óra alatt 35 és 87 mm közötti eső esett.

A víz utakat mosott el és házakba tört be. A pincékben – főleg a település alsó részén – állt a víz.

„A csatornaépítési munkálatok most zajlanak. Vannak olyan utcáink, ahol a csatornagerinc-vezetéknek nyomvonala halad, hatvan-nyolcvan centi mély gödrök keletkeztek. Én is beszakadtam tegnap az autómmal egy ilyen gödörbe. Jelenleg Csákváron a károk felmérése zajlik, és aztán meglátjuk, hogyan tudunk továbblépni.”

Csákváron az eső más problémát is okozott: előmosott egy éles, II. világháborús kukoricagránátot is. Jelenleg a tűzszerészeket várják, hogy hatástalanítsák a robbanószerkezetet.

A polgármester hozzátette, hogy a lakók összefogtak, és ott segítettek a mentésben, ahol tudtak, de a kár így is több milliós.

Épp csak arra volt idő, hogy a gyerekeket kimentsék

Vértesacsán voltak olyan részek, ahol néhány óra alatt száz milliméternél is több csapadék esett.

A Vértesacsai-vízfolyás kilépett a medréből, és vitte magával a szántóföldek hordalékát, földjét, helyenként fél-egy méter magasra felcsapva.

„Még mindig nem apadt le a patak, és jelentős a víz" – nyilatkozta szerkesztőségünknek Kovács Zoltán polgármester. – "A kertekben, az ingatlanok környékén még mindig jelentős mennyiségű az iszap. Árkok telítődtek fel és utakat mosott el a vihar. Még nem is tudtuk teljesen feltérképezni, mekkora a kár!”

A mélyén fekvő településrészeken – a Vörösmarty utcai árok környékén, a Petőfi utca és a Fő utca közötti szakaszon – vannak komolyabb átmosások.

Vasárnap egy négygyermekes családot kellett kiköltöztetni, de több ház pincéjét és földszintjét is elöntötte a saras ár.

„A kiköltöztetett családnak szinte mindene tönkrement, mert olyan hirtelen tört be a víz a házukba. Épp csak arra volt idejük, hogy a gyerekeket kimentsék” – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a kár a településen is több millió forintra rúg.

Bicskén homokzsákokkal kellett védekezni

„Egyik pillanatról a másik zúdult ránk ez a rengeteg csapadék! A rossz állapotban lévő vízelvezető árkok nem bírták a terhelést, ezért gyakorlatilag sártenger öntötte el a várost” – fejtette ki Bálint Istvánné, Bicske polgármestere.

A településnek volt olyan része, ahol szinte minden házba betört a víz. A polgármester hangsúlyozta, a helyzet számukra nem új, hiszen van egy olyan utca Bicskén, ahol az elmúlt harminc évben ötödjére járnak így a lakók.

A polgármester asszony már túl van jó néhány árvízi védekezésen, de még számára is félelmetes látvány volt, ahogy a sár hömpölygött a házak között.

„Ahogy mindig, most is homokzsákokkal védekeztünk. Önkéntesek, az önkormányzati képviselők is segítettek a tűzoltóknak a mentésben. A gazdasági szervezetnél mindig van tartalékban homok és zsák, de ez most kevésnek bizonyult. Ki kellett nyittatni a tüzépet meg egy másik boltot, onnan vettünk utánpótlást.”

A polgármester hozzátette, hogy a lakosoknak is próbálnak segíteni. Aki kér, kap homokzsákot.

A sártenger az udvarokba, és volt, ahol, a házba is betört, és egy élet munkája veszett kárba.

 Bálint Istvánné hétfő délutánra megbeszélést hívott össze, mert az estére az időjárás-előrejelzés szerint újabb csapadék várható.

„Még száz zsák homokot készítünk be előre, hogy ha az éjjel elindul a víz, akkor csak rakni kelljen.”

Borítókép: Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek