Rain11 °C
2021. április 18. vasárnap Andrea
Menü
Házhozszállítás

Legyél Te is hulladékvadász!

Legyél Te is hulladékvadász!
Egyre gyakoribb, hogy a hulladéktól nem úgy és nem ott szabadulnak meg, ahogy azt a törvény is előírja (Fotó: pixabay.com)

Az illegális hulladéklerakás napjaink egyik sokakat foglalkoztató témája, gyakran egész televíziós stábok állnak be a sorba, és a nyilvánosságot kihasználva hívják fel a figyelmet az egyre gyakoribb és nagyobb problémára.

A környezettudatosság ezen témája sokakhoz még a nagy médiavisszhang ellenére sem jut el, pedig nem kell messze menni, szűkebb régiónkban, de még Fehérváron is rendszeres probléma. Megspórolva néhány ezrest, amely a hulladék legális lerakásából fakad, inkább az út menti bozótosba vagy csak úgy, az út menti árokba lökve szabadulnak meg sokan és sokszor a hulladéktól.

Ahogy már korábban is írtunk róla, létezik egy közösség, amely céljául azt tűzte ki, hogy az illegális szemetelésre felhívja a figyelmet, sőt a keletkezett hulladékot akár maguk, akár a hatóságok segítségével eltakarítsák.

A Hulladékvadász.hu tematikus portál gondozásában létrejött ZEEWA (Zero Emission Waste Managament) tulajdonképpen a hulladékvadász rendszer egy továbbfejlesztett, megújult változata.

A ZEEWA célja a környezet megtisztítása, a lakosság aktivizálása.

Ennek érdekében a szervezet felhasználóbarát internetes oldalt hozott létre, amely lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy bejelentse, ha illegális szeméthalmot lát. A kapott információkat továbbítják azon hivatalok, illetve önkormányzatok felé, amelyek az eltávolításért felelősek, illetve a webes felületen lehetséges adakozni is az illegális hulladéklerakások eltávolítására.

Legyél Te is hulladékvadász!

A Hulladékvadász applikáció megújult felülete (fotó: hulladekvadasz.hu)

Okostelefonos alkalmazás a szemét bejelentésére

Az idei évtől azonban már okostelefonos alkalmazás formájában is lehetőségünk van bejelenteni, ha olyan szemétkupacot látunk, ami nem oda való. Az alkalmazást a felhasználói igényeket követve a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány fejlesztette, amely tavaly a Vodafone Magyarország Alapítvány által meghirdetett Vodafone Digitális Díját is elnyerte.

A fejlesztők szerint a Hulladékvadász applikáció - amely elérhető Androidos és iOS-es készülékekre egyaránt - nem pusztán egy bejelentő alkalmazás, hanem kapocs a digitalizáció és a környezetvédelem között.

Az applikáció egy gyors regisztrációt követően azonnal használható is. A regisztráció előnye, hogy így lehetőség van egyúttal a központi rendszerben is becsatlakozni, amellyel a felhasználó a Zeewa bejelentkezési felületén asztali gépről is be tud lépni. A regisztráció, illetve a bejelentkezés után a célkereszttel találkozunk.

A célkereszt használatával egy kattintással a telefon kamerája válik elérhetővé, és kezdődhet a vadászat. A kép készítése után az űrlapot kitöltve lehet bejelentést tenni, dupla kattintással pedig azonnal a bejelentő űrlap érhető el.

Az illegális hulladéklerakás bejelentésekor az alábbi adatokat kell megadni:

  • A hulladék jellege
  • Bejelentés leírása (legalább 50 karakter)
  • Fotók a helyszínről (legfeljebb 5 kép)
  • Helyszín megadása (a készülék GPS-e segítségével is megadható)

Bejelentéseinket a JÖN Alapítvány adminisztrátorai hagyják jóvá, erről a felhasználó értesítést kap, továbbá a bejelentések nyomon is követhetőek, és végül amikor megoldódik a probléma, ismét kap értesítést a bejelentő.

Az alkalmazás használata egyáltalán nem bonyolult, mondhatni, játszi egyszerűséggel, átlagos okostelefon felhasználói tudással is könnyen hulladékvadásszá válhatunk magunk is, hogy környezetünket tisztábban tudhassuk.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár