3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: túllépte a nyolcmilliót a fertőzöttek száma, szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend - 105. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
koronavirus.gov.hu
Koronavírus: túllépte a nyolcmilliót a fertőzöttek száma, szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend - 105. nap

Mindössze eggyel nőtt Magyarországon az azonosított fertőzöttek száma tegnap óta, holnap éjfélkor pedig véget érhet hazánkban a rendkívüli jogrend. Keddi összefoglaló.

 

Gulyás: szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend

Miután az Országgyűlés ma elfogadta  koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt,  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére, azt kérik, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend - mondta  keddi sajtótájékoztatóján, az Országházban.

A tárcavezető kiemelte: mindenkit köszönet illet, aki részt vett a járvány elleni védekezésben, létrejött a nemzeti egység, még ha ebben a baloldal nem is vett részt. A politikai életben nem sikerült egységet létrehozni - fogalmazott.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte: Magyarország sikeresen védekezett, nem lett tömeges a járvány. Ennek három oka van: a kiválóan felkészült szakemberek tudása, az emberek fegyelmezettsége, amellyel betartották az operatív törzs kéréseit, továbbá az, hogy a kormány időben hozta meg a szükséges döntéseket, gyorsan cselekedett.

 

Fejérben három napja nincs új fertőzött

Egy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4077 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg. Ezzel 565 főre emelkedett az elhunytak száma, 2516-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 996 fő. Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 255 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejér megyében három napja nem diagnosztizáltak újabb fertőzöttet.

 

Országos tisztifőorvos: rendkívül fontos a járványügyi éberség fenntartása

Rendkívül fontosnak nevezte az országos tisztifőorvos a "járványügyi éberség" fenntartását a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília úgy fogalmazott: a járvány "rendkívül kedvezően alakult Magyarországon, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk egy pillanatra sem, hogy a pandémia zajlik a világban, számos országban még jelentősen emelkedik a fertőzöttek" és a halottak száma, "ezért a járványügyi készültséget, éberséget változatlanul fenn kell tartanunk"; nem lehet tudni, hogyan alakul a környező országok és az egész világ járványügyi helyzete, és a vírus még Magyarországon is jelen van.

A tisztifőorvos rendkívüli jó hírnek nevezte azt, hogy az elmúlt napon mindössze eggyel nőtt a fertőzöttek száma, összességében pedig két és félszer annyian gyógyultak meg, mint amennyi aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban

 

Túllépte a nyolcmilliót a fertőzöttek száma, és több mint 436 ezren haltak meg világszerte

Egy nappal korábban a fertőzöttek száma még 7 900 924 volt, a halálos áldozatoké 433 066, a gyógyultaké pedig 3 769 712.
Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség eddig az Egyesült Államokat sújtotta leginkább, ahol 2 113 901 a fertőzöttek száma, 116 125-en haltak meg, 576 334-en meggyógyultak. Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 298 315, 41 821-en haltak meg a betegségben, 1283-an gyógyultak ki belőle.

Spanyolországban 244 109 fertőzöttet, 27 136 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak. Olaszországban a fertőzöttek száma 2337 290, a halálos áldozatoké 34 371, és 177 010 en gyógyultak fel a Covid-19-ből.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek