Partly cloudy10 °C
2021. március 1. hétfő Albin
Menü
Házhozszállítás

Így készülj a laborvizsgálatra

Így készülj a laborvizsgálatra
Laborvizsgálatra készülve (Fotó: fmc.hu)

Gondoltad volna, hogy bizonyos zöldségek befolyásolják a véralvadási értékeket? Megihatod-e a reggeli kávédat, ha vérvételre mész? Orvosi tanácsok laborvizsgálat előtt.

Inni kell!

Ha valós értékeket szeretnénk látni a laboreredményeinket, valóban érdemes éhgyomorra menni a vizsgálatra. Ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy nem ihatunk előtte semmit. Néhány dologra pedig már az vérvételt megelőző egy-két napban is érdemes odafigyelni. A részletekről Farkas Zoltán székesfehérvári háziorvost kérdeztük.

Fontos, hogy vérvétel előkészítése szempontjából, hogy az előző hat óra étkezésmentesen teljen. Ezt kalkulálják bele azok is, akik előtte éjszakás műszakban dolgoznak. Jól tesszük, ha már az előző két napban is a könnyű, vegyes étrendre törekszünk, kerülve a zsíros vagy magas szénhidrát tartalmú ételeket, mert ez a vércukor illetve vérzsír értékeket befolyásolhatja. Koplalni viszont nem kell!”

Farkas Zoltán hozzátette: a folyadékbevitel nagyon lényeges a laborvizsgálat előtt, tehát szó sincs róla, hogy aznap reggel inni sem szabad! „Szénsavas, cukros italokat ne fogyasszunk, de két-három órával a vérvétel előtt igyunk elegendő vizet, és cukor nélkül kávét is nyugodtan lehet inni. Valamint a rendszeresen fogyasztott gyógyszereinket is feltétlenül vegyük be.”

Ezzel kapcsolatban a háziorvos elmondta: ha csillagot találunk a leleten, tehát valamilyen értékünk az előírthoz képest kóros tartományban van, azt okozhatja a rendszeresen szedett gyógyszerünk is. Például akinek véralvadásgátló hatású szert ír fel az orvosa, annak a véralvadási értékei mutathatnak eltérést a laboron, de ezesetben nincs oka aggodalomra.

Nem is gondolnánk egyébként, de bizonyos ételek is látványosan hatnak a vérképre, illetve akár a gyógyszerek hatásait is befolyásolhatják. „Az erősen zöld, klorofill tartalmú zöldségek – mint a brokkoli vagy a spenót elősegítik a véralvadást, ezért aki véralvadásgátló gyógyszert szed, jobb, ha kerüli ezek fogyasztását.”

Már vérvétel előtt két nappal sem mindegy, mit eszünk és iszunk (Fotó: fmc.hu)
Már vérvétel előtt két nappal sem mindegy, mit eszünk és iszunk (Fotó: fmc.hu)


Ne most fussuk le a maratont

Vérvételre érkezés előtti napokban nem javasolt kimerítő sporttevékenységet folytatni – hangsúlyozta Farkas Zoltán. - Kerüljük a hosszabb napon tartózkodást, egész napos horgászást, kirándulást. A bőrön keresztül rengeteg folyadék távozik ilyenkor a szervezetből, és ez is téves laborértékekhez vezethet.”

Az alkoholfogyasztás szintén azért kerülendő a megelőző két-három napban, mert befolyásolhatja az eredményeinket. Nem a májenzim értékeket, azok hosszabb folyamat eredményeként módosulnak. Az alkohol is a vízháztartásunkra hat, elvonja a folyadékot a szervezetből.

„Aki hajlamos összeesni, elájulni, az a váróteremben is jobb, ha visz magával vizet. A vérvizsgálat szempontjából azonban a mintavétel előtt két-három órával elfogyasztott folyadékmennyiség befolyásoló.”

 

Ezt együk utána!

Vérvételt követő órákban arra figyeljünk, hogy szénhidrátot, cukortartalmú ételt együnk: péksüteményt, gyümölcsöt, cukorkát, ilyenkor már cukros üdítőt is ihatunk. A vérvétellel összefüggő stresszes állapot is magas cukorigénnyel jár, fejfájás, szédülés is előfordulhat.” - hívta fel a figyelmet a háziorvos. A szervezetnek regenerációra van szüksége, ezért ne pattanjunk rögtön autóba: várjuk egy fél órát, mire a bevitt szénhidrátok felszívódnak.


Ezért lilul be

Sokan azt hiszik, hogy a csúnya véraláfutás keletkezik a szúrás helyén, akkor rosszul helyezték be a tűt a vizsgálat során. „Egy egészséges fiatalnak is nagyon fontos, hogy legalább három percig nyomja, szorítsa el a vérvétel helyét. - figyelmeztetett Farkas Zoltán. - A szervezetnek ugyanis szüksége van némi időre, hogy le tudja zárni tudja a mesterségesen keletkezett sérülést a vénán."

 

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A Szárazréti templomban tartják a közös Eucharisztia ünnepet
  A Szárazréti templomban tartják a közös Eucharisztia ünnepet
 • Elindult az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre
  Elindult az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre
 • Újabb vakcinát engedélyeztek az Egyesült Államokban
  Újabb vakcinát engedélyeztek az Egyesült Államokban
 • Vásárlási idősávot javasolnak az idősek védelmére a Városi Piacon
  Vásárlási idősávot javasolnak az idősek védelmére a Városi Piacon
 • Tovább szigorítanak Szlovákiában
  Tovább szigorítanak Szlovákiában
 • Mától működik az első poszt-Covid ambulancia Debrecenben
  Mától működik az első poszt-Covid ambulancia Debrecenben
 • Bővül az online szolgáltatások köre a NAV-nál
  Bővül az online szolgáltatások köre a NAV-nál
 • Átadták a Golden Globe-díjakat
  Átadták a Golden Globe-díjakat
 • Ha a helyzet engedi, június végén lesz a Tűzzel-Vassal Fesztivál a kézművesekkel
  Ha a helyzet engedi, június végén lesz a Tűzzel-Vassal Fesztivál a kézművesekkel
 • Hétvégén is oltottak a Szent György Kórházban
  Hétvégén is oltottak a Szent György Kórházban
 • Mostantól már az üzletekben is feltűnnek az új energiacímkék
  Mostantól már az üzletekben is feltűnnek az új energiacímkék
 • Mától postázzák az oltási igazolványokat
  Mától postázzák az oltási igazolványokat
 • Rendkívüli apály sújtja Velencét
  Rendkívüli apály sújtja Velencét