3 évnél régebbi cikk

Bátran és egészségesen - e mottó jegyében dolgoznak a fehérvári bokszolók
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Bátran és egészségesen - e mottó jegyében dolgoznak a fehérvári bokszolók

Ugyan a Varkocs György Boksz Club és az Arnold Boxing Team versenyzői idén lemaradtak a korosztályos világ- és Európa-bajnokságokon való részvételről, a fiatal bunyósok nem csüggednek, kemény dolgoznak és várják, mikor léphetnek újra ringbe.

- Nem, maszkban nem lehet bokszolni!

Gyorsan tisztáztunk egy alapvető kérdést Túrós Arnolddal, a Varkocs György Boksz Klub és az Arnold Boxing Team vezetőjével. Természetesen ez egyértelmű volt számomra, de kellett egy kis könnyedség, egy kis humor a nehéz hónapok után, mely emberileg és sportolói oldalról is kemény kihívást jelentettek a fehérvári ökölvívóknak.

- Természetesen, ahogy kijött az erről határozó kormányrendelet kijött, mi is beszüntettük az edzést, majd amikor néhány hete jött a rendelet, hogy a sportegyesületekben újra indulhat a munka, mi is elkezdtük a munkát. Egyértelmű, hogy kevesebben vagyunk, vannak, akik még nem mernek visszatérni a korábbi napi rutinjukhoz, az edzésekhez. A versenyző gárdánk teljes létszámban a zsákok mellé lépett, de azok közül, akik csak hobbiból, a mozgás öröméért jártak hozzánk bokszolni, nos, közülük nem mindenki kezdte el még az edzéseket.

A versenyeken is induló öklözők természetesen a leállás alatt is dolgoztak, de mivel egy kontaktsportágról van szó, ez a munka nem hasonlítható a bokszteremben elvégzett felkészüléshez.

- Ha kicsit viccesen szeretném megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy mindenki két súlycsoporttal feljebb van most, mint a járvány előtt. De komolyra fordítva a szót, lehet otthon edzeni, de az irányított edzés az igazi, azt nem lehet pótolni. A megtervezett edzéseket nem lehet helyettesíteni otthoni árnyékolással, ami persze több mint a semmi, de nem az igazi. Most, hogy visszajöttek a versenyzőink, egy alapozó edzésprogramot kezdtünk el. Nálunk egyébként kimondott alapozás nem szokott lenni, mert az amatőr ökölvívásban szinte minden hétvégén verseny van, így tiszta felkészülési szakaszunk nincsen, úgy van összerakva a z edzésterv, hogy minden szerepeljen benne.

A bokszot boksszal lehet fejleszteni, ezért nálunk sok a küzdelem, de most a versenyek elmaradása miatt az erőnléti felkészülés nagyobb teret kapott. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a szövetséggel, most úgy fest a dolog, júliusban már szabadtéri versenyeket lehet majd tartani, augusztusban pedig már megindulhat a normális versenyszezon. Hangsúlyozom, ez még tervezet, ami biztos, októberre került át a serdülő magyar bajnokság, mely a juniorral együtt lesz megtartva, most ez az egyetlen biztos pont, de ahogy mondtam, reménykedünk a felhozó versenyek nyári indításában.

A nemzetközi megmérettetések is új időpontra kerültek (ha kerültek egyáltalán), ugyanakkor itt jelentős szereplésektől estek el a fehérvári öklözők. Van, akinek a világbajnoksága jövőre tolódott, akkor azonban már felnőttnek számít, így nem indulhat el azon a viadalon, melyre szinte egy teljes évig készült.

- Az élversenyzőinknek ez az év elúszott. Juniorban van három válogatott kerettag versenyzőnk, Tóth Adrián, Nagy Evelin és Balogh Bálint. Ők esélyesek voltak rá, hogy ott legyenek a korosztályos Európa-bajnokságon. Sajnos ez meghiúsult, hiszen nem is tartják meg a kontinenstornát végül. Az ifi világbajnokság novemberben lett volna, ott is érdekeltek lettünk volna Major Milán személyében, ő tavaly ezüstérmes volt a korosztályos magyar bajnokságon, akkori legyőzője azonban már a felnőtt mezőnyben bunyózik, így Milánnak minden esélye megvolt a részvételre. Az ifi vb-t novemberről áttették jövő év áprilisra, Milán azonban akkor már nem indulhat, mert már felnőtt versenyzőnek számít, neki sajnos így ez a második ifjúsági éve elúszott.

Ahogy Túrós Arnold említette a versenyeken nem induló, úgymond hobbibokszra járó közönség egy része nem tért vissza a terembe, ugyanakkor sok új jelentkező akadt, aki egészsége megőrzése miatt döntött úgy, hogy elkezdi a testmozgást. Ez egy pozitív hozadéka lehet a járványnak, az ökölvívó edző szerint tudatosabbak lettek az emberek.

- Az idősebb korosztály visszatért, a rekreációs típusú hobbiboksz megindult. Azt látom, sokkal egészségtudatosabbak az emberek, ebből a szempontból kezd egy kicsit megváltozni a világ. Mindenki egy kicsit jobban odafigyel az étkezésre, a testmozgásra, és ez nagyon jó dolog. Vallom, hogy egészségesen és bátran kell élni. Ne féljünk, nyilván az előírásokat be kell tartani, én is hordtam a szájmaszkot, betartottam a karantént, de próbáltam úgy élni ebben az időszakban, hogy ne a félelem irányítsa a napjaimat.  Bátran és egészségesen, ezt próbáljuk közvetíteni a hozzánk járóknak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek