3 évnél régebbi cikk

56 ezren már átestek a koronavírus-fertőzésen Magyarországon
·Hírekkutatás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Komka Péter
56 ezren már átestek a koronavírus-fertőzésen Magyarországon
·Hírekkutatás·Utolsó frissítés: undefined

56 ezren már átestek a fertőzésen, a dohányzásnak és a testsúlynak nincsen köze ahhoz, hogy valaki elkapja-e a koronavírust - derült ki a a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem és a KSH összefogásával készült átfogó felmérésből.

"A 10 600 résztvevő eredményeit egyenként ellenőrizni kellett, 12 ezer kérdőívet is át kellett tekinteni, az eredmények pedig megjelennek egy amerikai szakfolyóiratban ezen a napon" - mondta a tájékoztatón Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, majd hozzátette: április végén lett biztos, hogy az időben meghozott korlátozó intézkedés következtében lecsendesedett a járvány.

Fejér megyében 29 település 1022 lakosát vonták be a vizsgálatba, akik közül 233-an (megközelítőleg 23%) fehérvári. Őket május 7-én, 12-én és 13-én szűrték le az Alba Regia Sportcsarnokban. A megyei 73 százalékos részvétel országos szinten a középmezőnybe tartozott.

Minél nagyobb létszámú mintára volt szükség, hogy országos mellett regionális és korosztályra is vetíthető adatokhoz is jussanak a járvány terjedéséről. A kutatásban több mint 1200 egyetemi munkatárs, és több száz önkéntes vett részt. Május 16-án fejezték be az országos szűrést.

Összesen három fertőzöttet találtak, ebből kettő kórházban feküdt.

A legvalószínűbb, hogy a vizsgálat ideje alatt Magyarországon 2421 aktív koronavírus-fertőzött volt, 10 ezer főre vetítve 2,9-3. A kutatás keretében azt is vizsgálták, hogy az résztvevők átestek-e a fertőzésen.

Tízezer, Magyarországon élő lakos közül 68 esett át a fertőzésen, amely a becslések szerint 56439 főt jelent.

Az átfertőzöttséget jelentősen befolyásolhatta az életkor, de ebben sincs homogenitás az országban területileg.

Az ország nyugati felében inkább a fiatalok, a keletiben inkább az idősek lehettek átfertőzöttek.

A nyugati tájakon inkább férfiak, a keletieken inkább a nők fertőződtek, de összességében nemileg nincs eltérés. A 65 év fölöttiek körében 10 ezer főre 85 fertőzött jutott Magyarországon.

A dohányzás és a testsúly nem befolyásolta a fertőzés előfordulását, viszont a krónikus tüdő-, szív-, máj-, és vesebetegek nagyobb eséllyel kaphatták el a koronavírust. Azonban olyan alacsony volt a fertőzöttek száma, hogy erről bővebb, releváns számadatokat nem lehet mondani.

A kutatás külön kitért a koronavírus tüneteire is, amelyből kiderült, hogy az ízlés- és szaglászavar teljesen koronavírus-specifikus tünet.

Lefelé induló görbénél kezdték az egyetemek a vizsgálatot, ezért nagy biztonsággal jelenthették ki, nyáron nyugodtabb időszak jön, de behurcolt esetek miatt bármikor fellángolhat a járvány. Romániában, Ukrajnában az áprilisi járványhelyzethez hasonló adatokat közölnek, de Bulgáriában és Albániában is emelkedik a fertőzések a száma.

Merkely Béla szerint az őszi lehűlés, valamint az iskolák szeptemberi újraindulása a második hullám szempontjából kockázati tényezőnek számít. A rektor végül kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy a 25 foknál magasabb hőmérsékletnél a Covid-19 lassabban terjed, ezért fontos, hogy légkondicionált helyiségeket a nyári kánikulában csak 25-26 fokra hűtsék le.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek