3 évnél régebbi cikk

Veszélyes szinten a szálló por koncentrációja Fehérváron
Veszélyes szinten a szálló por koncentrációja Fehérváron

Veszélyes a levegő szennyezettségi szintje Fehérváron a magas szálló por-koncentráció miatt - derült a legszennyezes.hu legfrissebb adataiból.

Július 2-án délben mért szálló por (PM10) koncentráció mértéke elérte a 109 mikrogram/m³ szintet, ezzel a legmagasabb, veszélyes szintre emelkedett a légszennyezettség a városban. A PM10 egészségügyi határértéke 50 mikrogramm/m³, tájékoztatási küszöbértéke 75 mikrogramm/m³.

Szmogriasztást akkor kell elrendelni, ha a PM10 értékek napi átlaga meghaladja 100 mikrogramm/m³ szintet.

A szálló por a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék elegye. Két nagy csoportra lehet bontani szemcseméret alapján. A tíz mikrométer átmérőjű szemcséket (PM10) durva részecskéknek nevezik, ezek a szemcsék lejutnak az alsó légutakba.

A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finom porszemcsék (PM2,5) pedig azért különösen veszélyesek, mert elérnek a tüdőbe is, és csak nehezen ürülnek ki.

Szilárd tüzelés során valamint a benzin- és dízelmotorok tökéletlen égésekor keletkeznek. Ingerlik a szem kötőhártyáját illetve a légutak nyálkahártyáját.

A szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint például az asztma és a tüdőrák. Hosszabb távon pedig megterheli a szív- és érrendszer működését.
Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek