Cloudy1 °C
2020. december 2. szerda Melinda
Menü
Házhozszállítás

Szennyezett víztől pusztulnak a halak a Nádor csatornán

Védett példányokat is találtak a közel öt-hét mázsányi elhullott haltetem között, melyet a Nádor csatornán fedeztek fel.

Feltételezhetően a nagyobb esőzéssel mosódott be valamilyen mezőgazdasági hulladék a Nádor csatornába, de a vizsgálatok még folynak, hogy mi okozhatta a nagyarányú halpusztulást a csatorna több szakaszán is. Közel hét mázsa hal hullott el, köztük évek óta gondosan telepített fajtiszta pontyok és védett fajok is voltak.

Kedd reggel a horgászok jelentették, hogy a Nádor csatorna Sárszentmihályi szakaszán a víz felszínén elhullott halakat találtak. - számolt be stábunknak Urfi Tamás, a HOFESZ ügyvezetője. - Kollégáink körülbelül 5-7 mázsányi halat találtak a felszínen, legfőképpen pontyot. Ősi közelében valószínűleg az előző napi esőzés következtében történt valamilyen mezőgazdasági bemosódás. A halászati felügyeletnek, vízügynek, környezetvédelmi hatóságnak megtettük a bejelentéseket. A vízügyi vizsgálatok folynak. Még aznap hárommázsányi tetemet össze is gyűjtöttünk és elszállítottunk Soltra.

Köztük körülbelül hetven darab pontyot találtunk, ami azért sajnálatos, mert hét éve folyamatosan telepítünk fajtatiszta, ráckevei nyurgapontyokat. Ezekből a pontyokból találtunk nagyobb számban elhullást, illetve keszeget és kárászt. Sajnos néhány védett halat is találtunk az elhullott egyedek között, például réti csíkot.”

A halpusztulás elérte a csatorna soponyai szakaszát is. Szűcs Norbert polgármester elmondta, a tetemeket a csatorna duzzasztott része megfogta, így lejjebbi szakaszokra már nem terjedtek át. A horgászokat és az illetékes hatóságokat sikerült hamar értesíteni, és megkezdődhetnek a tisztítási munkálatok.

„A duzzasztott részen tíz-tizenöt nagyobb tetemű halpusztulást figyelhettünk meg, az ennél lejjebbi szakaszon már nem jelentkeztek, a duzzasztó rész megfogta őket.  - mondta a polgármester.  - El kell kezdenünk egy tisztítási munkát, illetve a vízüggyel is felvettük a kapcsolatot. A vizsgálatok folynak, hogy mi okozhatta ezt a halpusztulást.”

A szennyezés mértéke egyelőre nem ismert, hiszen csak a felszínre került haltetemek képezik a statisztika részét, de az biztos: a csatorna hosszú szakaszon szennyezetté vált, valószínűleg sok halfaj pusztult el, nagy mennyiségben.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Nagyot nőtt az e-autók forgalma Európában
  Nagyot nőtt az e-autók forgalma Európában
 • Drágul a fenyő
  Drágul a fenyő
 • Kivonul az Aegon Magyarországról
  Kivonul az Aegon Magyarországról
 • Digitalizál a Magyar Posta
  Digitalizál a Magyar Posta
 • Koronavírus - a héten indulhat az előjegyzés az oltásra
  Koronavírus - a héten indulhat az előjegyzés az oltásra
 • Hamarosan kinyithatnak az iskolák Ausztriában
  Hamarosan kinyithatnak az iskolák Ausztriában
 • Közelít a 400 ezer forinthoz a bruttó átlagkereset
  Közelít a 400 ezer forinthoz a bruttó átlagkereset
 • Madárinfluenza – zárva kell tartani a baromfikat
  Madárinfluenza – zárva kell tartani a baromfikat
 • Új helyre költöztek a városüzemeltetési cégek Gárdonyban
  Új helyre költöztek a városüzemeltetési cégek Gárdonyban