3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: újabb szigorítások, határkorlátozások lépnek életbe
Koronavírus: újabb szigorítások, határkorlátozások lépnek életbe

Szerda éjféltől újabb korlátozások lépnek életbe, a cél, hogy megakadályozzák a koronavírus külföldről való behurcolását.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap 11-kor sajtótájékoztatón jelentette be az újabb korlátozásokat, amelyek a határátlépéseket érintik. Kiemelte: aggasztó jeleket látnak a környező országokban, mivel a fertőzöttek száma növekszik. Magyarországon viszont továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma, és ezt a csökkenést szeretnék az intézkedésekkel garantálni.

Gulyás Gergely elmondta, ma Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország az Európai Unióban, az első csatát már megnyertük a koronavírus ellen, ám a világon nem mindenhol ilyen sikeres a védekezés, ezért meg kell akadályozni a vírus külföldről való behurcolását.

Minél jobban ellenőrizzük a határainkat, annál jobban meg tudjuk őrizni a normális működést itthon - hívta fel a figyelmet.

Ennek érdekében az operatív törzs javaslatára újabb kormányrendeletet fogadott el a kormány, amely a következő főbb elemeket tartalmazza:

  • A meglévő korlátozásokon túl további hazai korlátozó szabályok bevezetése nem indokolt,
  • szigorítják a határellenőrzést,
  • három kategóriába  - vörös, sárga és zöld - sorolják az államokat fertőzöttségük alapján. Ezt a listát a tisztifőorvos állította össze, de szerdánként a kormányülésen döntenek frissítésről.
  • zöld besorolású országból bárki beléphet,
  • sárga vagy piros országok esetén a határon ellenőrzés lesz a magyar állampolgárok számára is. Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, 14 napra karanténba kerül - kivéve, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett koronavírus-tesztje negatív volt. Akinek nincs két negatív tesztje, az is csináltathat - ha 48 órán belül kétszer negatív lesz, nem kell kivárnia a két hetet. (Magyar állampolgár sárga országból érkezve már az első teszt után szabadulhat a karanténból - de a második tesztre akkor is szükség van.
  • vörös besorolású országokból nem léphetnek be külföldiek,
  • a tranzit- és a teherforgalomnál, valamint a hivatalos utak tekintetében a korábbi szabályozások lépnek újra életbe.

Az országok besorolása a vasárnapi helyzet szerint:

  • Vörös: Európából - Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna. Továbbá Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Dél-Amerikában minden ország.
  • Sárga: EU-tagállamok közül a következők tartoznak: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország. Ebbe a körbe tartozik még az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Kína, Szerbia, USA, Japán.
  • Zöld: a fent nem felsoroltakon kívüli országok, így Horvátország is.

Gulyás Gergely elmondta, a koronavírus-teszteket augusztus 1-ig a kormány vállalja, utána mindenkinek magának kell fizetnie. Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: augusztus 20-i rendezvényekről a hónap közepén, vagyis várhatóan a szerdai kormányülésen döntenek.

 

Borítókép: Facebook/koronavirus.gov.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek