3 évnél régebbi cikk

Orosz rulett, avagy miért nem foglalok többet Airbnb-n?
·Utazásvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
László-Takács Krisztina
Orosz rulett, avagy miért nem foglalok többet Airbnb-n?
·Utazásvasárnapi szubjektív·Utolsó frissítés: undefined

Szeretem, hogy szeretettel megtartják a pénzemet, miközben jókívánságaikról biztosítanak, természetesen szívesen támogatom itthonról a horvát turizmust. Vagy mégsem?
Utazás előtt három nappal

Újra elindul a víruslavina, nőni kezdenek az esetszámok a környező országokban. A csütörtöki hivatalos tájékoztatón meglebegtetik az esetleges korlátozások meghozatalát, mire péntek reggel már görcsbe rándult gyomorral hallgatjuk a rádióban: „több Balatont, kevesebb Adriát”. Fenyegetés ez, segítő szándék, esetleg fenyegető szándékú segítség, vagy segítő szándékú fenyegetés? Ki tudja, hiszen 2020-at írunk. Konkrétum nincs, talán majd lesz, esetleg jövőhét elején, vagy utána, ki tudja, az éppen utazni készülők meg vakargathatják a fejüket, hogy akkor most lépjenek-e, vagy ne?

A péntek délutáni rádióműsorokban már központi témává válik a belföldi utazás fontossága, a betelefonálók hozzászólásaiból szépen lassan beindul a szolid, burkolt, ám mégis tisztán érthető hazaárulózás, és mutogatás a külföldön nyaralókra, hogy lám, ezeknek nagyravágyásukban már a magyar tenger sem elég, mindemellett mások egészségére sem gondolnak!

Megértem én, hogy most a védekezés a legfontosabb, a megugró esetszámok is a vírus újraéledését jelzik, és ki akarna egymaga vírust behurcolni, majd ártatlan embereket fertőzve ágynak dönteni egy egész nemzeti egészségügyet? Sőt, még azt is megértem, hogy könnyebb feketébe vagy fehérbe öltöztetni dolgokat. Viszont nem hagyhatom szó nélkül, hogy a kép sajnos ennél árnyaltabb. Mert ha ma kéne lefoglalni az idei nyaralást, én sem választanék külföldi úti célt, csakhogy sokan nem ma foglaltak, és nem is ma fizettek, hanem mondjuk már fél évvel korábban.

Utazás előtt két nappal

A WHO a koronavírust csak márciusban nyilvánította világjárvánnyá, addigra mi már régen megterveztük, sőt be is fizettük az idei nyaralást. Az Airbnb neve nem ismeretlen, nem egy most alakult garázscégről beszélünk, hanem nemzetközi szinten többmillió ember által használt, amerikai székhelyű szállásközvetítőről. Gondoltuk, megbízható, hiszen olyan sokan használják. Amikor a vírus megjelent a nemzetközi porondon, szinte elsőként fogalmazták meg szép, veretes COVID-19 szabályrendszerüket, amely részletesen felsorolta, ki, mikor, milyen indokkal mondhatja le foglalását százszázalékos pénzvisszatérítéssel.

Amikor eljött a mi időnk, vagyis beleestünk abba a csoportba, akik a visszatérítendő lemondás lehetőségét megkapták, külön levelet küldtek, hogy ezt most megtehetjük. Kattintottunk, ahova kellett, majd az utolsó menüpont utolsó kattintásánál kiderült, hogy csak akkor mondhatjuk le, ha a szállásadó beleegyezik.

A szállásadó viszont nem egyezett bele, miközben a hivatalos szabályrendszerük szerint köteles lett volna megadni az engedményt. Nem baj, gondoltuk, biztosan azért szed sarcot, vagyis jutalékot a szállás árából az Airbnb, mert a cégnek is érdeke, hogy mindkét fél elégedett legyen, ne adj isten visszatérő partnerekre találjon bennünk. Órákig kerestünk egy telefonszámot, vagy legalább egy e-mail címet, amelyen elérhető a szállásközvetítő cég, hogy jogorvoslatot kapjunk, panaszt tehessünk, egyáltalán beszéljünk valakivel, akár angolul, vagy bánom is én, hottentottául! De csak egy Facebook-oldalt találtunk.

Az itt feltett kérdésre ugyanazt a sablon szöveget kaptuk, mint amit már a honlapon is olvashatunk. Plusz hivatalos iratot kértek arról, miért nem tudunk menni. COVID fertőzöttek nem vagyunk, a korlátozásokat csak lebegtetik. Ezt viszont olyan jól csinálják, hogy már a sarki fűszeres is azt találgatja, vajon melyik országból korlátozza majd hazánk a beutazást, na és persze mikortól. Jelenleg mi csak azt tudnánk felmutatni, hogy „kevesebb Adria, több Balaton”, az meg nekik – ahogy nekünk – nem kézzelfogható.

Ennek fényében csak annyit tudtunk meg az Airbnb válaszából, hogy szeretettel várnak minket Horvátországban, és ha nem megyünk, szeretettel megtartják a pénzünket, továbbá biztosítanak afelől, hogy „mindig velünk lesznek, ne aggódjunk, el nem engedik a kezünket”. Hát köszönjük, Airbnb!

Szóval akkor most kezdődhet az orosz rulett: elinduljunk-e hétfőn Horvátországba, vagy maradjunk itthon, és akkor Costa del Balkon, mert a nyaralásra szánt összeg a horvát turizmust segíti épp meg. Szerencsére választhatok is: vagy itthon verem a fejem a falba, amikor kiderül, hogy mehettünk volna, mert csak utána korlátoznak, vagy ott vetem tengerbe magam, amiért kiutazunk, hogy másnap hazajöhessünk? Persze még bármi megtörténhet. Ne feledjük, 2020-at írunk!

Utazás előtt egy nappal

Végre felszállt a füst, ráadásul a vártnál hamarabb, vasárnap délelőtt tizenegykor. Gulyás Gergely hosszú bevetője még nem tűnt biztatónak, úgy hallgattuk a tévé előtt állva, mint egy mindent eldöntő vizsgaeredményt. Szerencsére végül kiderült, a döntéshozók józan szabályokat hoztak, aminek értelmében egyelőre zöld utat kapott Horvátország. Szerintem nem én voltam egyedül hálás az észszerű korlátozásért. És akkor most bőröndök elő, ruhák be, mert tényleg lesz nyaralás!

Azt viszont már most esküvel fogadom, hogy többet nem veszem igénybe az Airbnb szolgáltatásait.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek