Partly cloudy23 °C
2021. május 10. hétfő Ármin
Menü
Házhozszállítás

Hol nyaral idén a magyar?

Hol nyaral idén a magyar?
Egyelőre az úticél a Balaton vagy az Adria (Fotó: Gáspár Péter)

Fertőzésveszély szerint sorolta zöld. sárga és piros zónákba az országokat a vasárnap kiadott tisztifőorvosi határozat. Mindhárom kategóriában szerepelnek a magyar utazók kedvelt célállomásai. Úgy tűnik, sokaknak kell átszervezni az idei nyaralást.

Az Európán kívüli legnépszerűbb turistacélpontok közül például Törökország, Egyiptom, Tunézia is a piros zónába tartozik.

A kormány rendelete szerint arra, aki például Isztambulból vagy a piramisok árnyékából tér haza, kötelező, 14 napos házi karantén vár.

Ha a határon történő egészségügyi vizsgálat nem igazolja a fertőzés gyanúját, akkor is karanténba kell vonulni. Ez alól kivétel az, ha az illető a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus tesztet tud felmutatni. (Az utazási zónákkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.)

Adria 2019-ben: a vihar még a túlparton (Fotó: László-Takács Krisztina)
Adria 2019-ben: a vihar még a túlparton (Fotó: László-Takács Krisztina)

A sárga zónába került államokra is ez a szabály vonatkozik, így például. Bulgáriára, Montenegróra. A tengerentúli utakat a legtöbb esetben törlik a szervező irodák.

Horvátország egyelőre „zöld”, vagyis a beutazás nincs feltételhez kötve. A legtöbben az Adria, vagy a magyar tenger mellett döntenek.

„Repülővel semmiképpen sem fogunk utazni. Kocsival fogunk menni két hét Horvátországba, meg majd egy hét Olaszország.” - nyilatkozta a Fehérvár Televíziónak Suplicz Bence.

Fehérvárra egyelőre csak
Fehérvárra egyelőre csak "beugranak" a turisták (Fotó: Pápai Barna)

 „Mi belföldön nyaralunk. Gyuláról jöttünk. A Balatont jártuk be, utána bejöttünk ide, most megyünk majd haza." - mondta Leiszt Gyula

A látogatók száma – azoké, akik nem töltenek vendégéjszakát a városban – növekszik Fehérváron.

Hosszabb időre viszont nem sokan érkeznek, és az egynaposok sem közelítik meg a korábbi évek adatait – annak ellenére, hogy a járvány hatására sokan választották a belföldi nyaralást.

„Viszonylag kevés csoport kér idegenvezetést tőlünk. Az egyéni látogatók inkább jönnek, keresi mindenki a kirándulási lehetőséget belföldön. Ők általában egy rövid sétát, étkezést, esetleg valamilyen múzeumot látogatnak meg, és aztán utaznak tovább” - mondta F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A turisztikai szakemberek ennek ellenére reménykednek a turizmus és vendéglátás mielőbbi fellendülésében Székesfehérváron.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár