Fair25 °C
2021. május 11. kedd Ferenc
Menü
Házhozszállítás

90 éves lenne Szabó Gyula, Székesfehérváron lépett utoljára színpadra

Hamarabb tanulta meg a gregorián énekeket, mint a beszédet A Nemzet Színésze címmel is kitüntetett színművész. Szabó Gyula először tizenhat évesen, amatőrként játszott Székesfehérváron.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész 2006-ban A Nemzet Színésze elismerést is megkapta. Ebből az alkalomból Székesfehérvár és a Vörösmarty Színház társulata köszöntötte a Városházán. A fogadáson fogalmazta meg, hogy sok helyen járt már az országban, de annyi szeretetet sehol nem kapott, mint városunkban. Szívébe zárta Székesfehérvárt.

Szabó Gyula kilencedik gyerekként jött a világra Kunszentmártonban 1930. július 15-én. Számára előnnyel járt legkisebbnek lenni a családban. Édesanyja mindenhova, még a templomba is rendszeresen elvitte. Így hamarabb tanulta meg a gregorián énekeket, mint a beszédet. 

Mindenki Szabó Gyula bácsija - saját bevallása szerint - nem volt egy áldott jó gyerek. De édesanyja minél többet fegyelmezte, annál több szeretetet adott legkisebb gyermekének. Nehéz volt elszakadnia az otthontól, annak meghittségétől, melegségétől.

1996-ban szerződött Székesfehérvárra (Fotó: Wikipedia)
1996-ban szerződött Székesfehérvárra (Fotó: Wikipedia)

A második világháború után került Budapestre, ahol édesapja ellentmondást nem tűrő kérésére szakmát tanult a Csonka János Gépgyárban. Mivel szerette a muzsikát (gregorián énekeken nőtt fel) jelentkezett és fel is vették a Zeneakadémiára. A három műszak mellett nem volt ideje tanulni, így el kellett hagynia az intézményt. 

Tizenhat évesen amatőrként játszott Székesfehérváron - a Zeneakadémia helyett maradt az önképző kör.  A közösségben, ha valaki megtanult néhány dialógust Az ember tragédiájából, akkor színházjegyet kapott ajándékba. Az ott szerzett tapasztalatok adták a lökést, hogy 1949-ben jelentkezzen az akkor még Színművészeti Akadémiára, ahova végül az ezerkétszáz jelentkező közül negyvennyolcukat vették fel.

A Vörösmarty Színházhoz 1996-ban szerződött.  A fehérvári teátrum volt az utolsó anya-színháza, színpadi szerepben városunkban láthatta utoljára a közönség.  

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Szabó Gyula színművész 2014. április 4-én költözött az égi társulathoz. Mottója az volt, hogy nem szabad elfelejtenünk, honnan jöttünk. Életünk végéig törekedjünk arra, hogy megmaradjunk embernek.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A Duna felső szakaszán folytatódik a szúnyoggyérítés
  A Duna felső szakaszán folytatódik a szúnyoggyérítés
 • Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
  Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
 • Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
  Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
 • A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
  A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!