3 évnél régebbi cikk

Valóban Amerika a hamburger hazája? „Hamburgi steakként” már ismerték Hamburg városában
·Hírekgasztro·Utolsó frissítés: undefined
Valóban Amerika a hamburger hazája? „Hamburgi steakként” már ismerték Hamburg városában
·Hírekgasztro·Utolsó frissítés: undefined

A gyorsétterem hallatán valószínű a hamburger jut az eszünkbe leghamarabb. De a harcias törzseknek - az általuk feltalált puha hússal - nem az volt a céljuk, hogy időt takarítsanak meg. Egyszerűen szerették volna könnyebben lenyelni ételüket.
Sok-sok évszázaddal ezelőtt a tatárként ismert mongol és török törzsek porrá zúzták a kemény szárítással tartósított húst, hogy lágyabb és könnyebb legyen. Ezt idővel más törzsek is átvették.

Hamburg városában „hamburgi steakként” ismerték a húspogácsát.  A németek a 14. században már fűszereket is adtak a darált marhahúshoz. Az 1880-as években sok német kivándorolt az Egyesült Államokba, és magukkal vitték a hamburger receptjét is.

Az amerikaiak azonban teljesen magukénak vallják a húspogácsát. Amerika államai közt - nem is olyan régen - verseny dúlt, hogy honnan is származik, melyik állam vallhatja magáénak a darált húsból készült hamburgert, amiből milliárdokat adnak el a világon.

Ennek egyik legabszurdabb fordulata az volt, amikor Betty Brown, a texasi képviselőház képviselője el akart fogadtatni egy törvényjavaslatot, amelyben rögzítik, hogy a texasi Athén városa a hamburger igazi szülőhazája.

Azt gondolhatnánk, hogy a többi képviselő jót nevetett a javaslaton, majd napirendre tértek felette. De nem így történt! Betty Brown „A hamburger eredeti hazája” című törvényjavaslata ellenszavazat nélkül átment a texasi képviselőházon 2007. március 22-én.

Nyilván Betty Brown és képviselőtársai nem tudtak arról, hogy Charlie Nagreen (1870-1951) már 15 évesen, 1885-ben húsgombócokat árusított a seymouri vásáron. Egy 1947-ből származó újságcikk azt állítja, hogy: „1885 környékén a darált húsból készült pogácsákat húsgombócoknak hívták” , és ez a bizonyos Nagreen azt állítja, hogy ő adta a „hamburger” nevet ezeknek a gombócoknak. Emiatt őt magát is „Hamburger Charlie”- ként emlegették.

Mindez rendben is lenne, de kinek jutott eszébe a zsemle, amely a modern hamburger elengedhetetlen része?  Sajnos, ezt a mai napig nem tudjuk. De szerencsére valakinek az a ragyogó ötlete támadt, hogy külön e célra készített zsemlébe tegye a húst, azaz a hamburgert.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek