Partly cloudy-1 °C
2021. január 18. hétfő Piroska
Menü
Házhozszállítás

Öt dolog, amit ne tegyél, ha most kezdi az első osztályt a gyereked!

Öt dolog, amit ne tegyél, ha most kezdi az első osztályt a gyereked!
Majd az iskolában megtanul írni (Fotó: pexels.com)

Ne hajszoljuk a gyereket, élvezzük a nyarat, de azért hangolódjunk rá: az iskolás mindennapok teljesen mások lesznek, mint az óvodában.

 

Ne késs, tiszteld a tanítókat!

Egyik első meglepő tapasztalatom az általános iskolára való felkészülés során - szülőként -  hogy egyesszülők teljes lelki nyugalommal sétáltak be negyed órás késéssel a bemutató tanórára,vagy éppen sutyorogtak, nevetgéltek a hátsó padban.

Nem csak azért volt dühítő ezt látni, mert az épp jelen lévő pedagógusok és az órán résztvevő gyerekek munkáját nem tisztelték meg. Hanem azért is, mert ezek után hogy várják a saját gyereküktől azt, hogy figyeljen oda a tanítója szavára? Ha egyáltalán elvárják. Márpedig a szülői példánál nincs, ami ragadósabb.

 

Ne tanítsd meg előre írni, olvasni

Az írás és olvasástanulásra a pedagógusnak meglesznek a kidolgozott módszerei, az sem mindegy, melyik betűt melyik után tanulják a kis elsősök. Csak összezavarjuk a gyereket, ha mi teljesen másként magyarázzuk, másként kerekítjük a betűket, rajzoljuk az íveket. Persze a legtöbb iskolára készülő kisgyerek kíváncsi, és az nem baj, ha néhány nyomtatott betűt már felismer.

Főleg a saját nevének kezdőbetűit, amit jobb is, ha felírunk minden iskolai holmijára. Viszont az oktatást hagyjuk a tanítóra, a gyakorlásnál kövessük az ő iránymutatását. Persz, jókor mondom ezt, amikor a koronavírus második hullámától tartva abban sem vagyunk biztosak, bejárhat-e a egyáltalán kis első osztályosunk ősszel majd az iskolába. De ha nem, tanítója akkor is lesz!

 

Ne végezd el helyette, amire ő is képes

Az iskolában már nem leszel ott mellette az öltözőben, ahogyan az oviban. Nem noszogatod, segíted negyed órán keresztül, hogy levegye és a helyére tegye a kabátot, kinti cipőt. Ebédnél az asztalon sem fogják elé tenni az ennivalót. Magának kell cipelnie a levessel, főétellel megrakott tálcát, magának kell nap mint nap átöltöznie, tornaruhát húznia. És rendben tartania a nem csekély mennyiségű tanszerét.

Neki is könnyebb, ha már otthon megszokja, hogy pakolja el a holmiját maga után, tanulja meg, minek hol a helye. Az önállóság magabiztosság. Ez nem mindig könnyű a szülőnek, néha jobb a nagy sietségben gyorsan mindent megcsinálni helyette. Nekünk már rutinosak a mozdulataink a mindennapi teendőket illetően, de ahhoz, hogy egyszer neki is azok legyenek, hagyni kell próbálkozni.

 

Ne végeztess a gyerekkel egész nyáron feladatlapokat

Az óvodás éveknek is volt egy jól felépített módszertana arra vonatkozóan, milyen képességeket kell gyerekeknél fejleszteni, milyen mozgásos és manuális játékokat végeztek velük annak érdekében, hogy érettek legyen az iskola kihívásaira. A nyár szóljon a kikapcsolódásról, a pihenésről, a szaladgálásról a szabadban,a fürdőzésről,a kirándulásról, a felfedezésről. Nem pedig a feladatlapok feletti görnyedésről.

Az idegrendszernek a pihenésre is szüksége van, akkor a tanulás is jobban megy majd szeptembertől. Elég ha hagyjuk kibontakozni a gyerek természetes kíváncsiságát, akkor magától megtalálja a saját fejlődésének lehetőségeit. Persze építhetünk ebbe némi tudatosságot, de lehetőleg játékos formában. Ha utánanézünk, sok olyan együtt játszható aktivitást találhatunk, melyek a gyereknek a közös élményről szólnak majd, közben viszont észrevétlenül a figyelmét, koncentrációját is fejlesztjük. 

 

Ne ijesztgesd az iskolával!

Ebben a kérdésben szerintem pengeélen egyensúlyozunk. Hiszen egyrészt igenis fel kell hívni a gyerek figyelmét arra, hogy az iskolában sok minden más lesz, mint az oviban. Ne érje váratlanul a kötöttebb napirend, vagy az, hogy ebéd után nem kucorodhat be a takaró alá a kedvenc macijával. Az iskolában nem ülhet le bármikor szőnyegre játszani, és nem szólalhat meg akkor, amikor kedve tartja. Fontos azonban, hogy a rá váró (várhatóan) megpróbáltatásokat igyekezzük pozitív színben feltüntetni, és inkább az izgatott várakozást táplálni benne, mint a félelmet. De a legjobb talán, ha az egész készülődést nem visszük túlzásba, és a nyár hátralévő heteiben tényleg inkább a kikapcsolódásra adunk meg neki minden lehetőséget.

 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Több milliárdos költségvetési csalást leplezett le az adóhivatal
  Több milliárdos költségvetési csalást leplezett le az adóhivatal
 • A hermelin lett 2021-ben az Év Emlőse
  A hermelin lett 2021-ben az Év Emlőse
 • HÍRADÓ 1-kor 2021. január 18.
  HÍRADÓ 1-kor 2021. január 18.
 • Fehérváron is indít képzéseket a Mathias Corvinus Collegium
  Fehérváron is indít képzéseket a Mathias Corvinus Collegium
 • Megdőlt az éjszakai hidegrekord
  Megdőlt az éjszakai hidegrekord
 • Új udvari játékokat vehetnek birtokba a gyerekek a Napsugár Oviban
  Új udvari játékokat vehetnek birtokba a gyerekek a Napsugár Oviban
 • Megdőlt az éjszakai hidegrekord
  Megdőlt az éjszakai hidegrekord
 • Javultak a járványügyi adatok
  Javultak a járványügyi adatok

Eseménynaptár

 • Ötmilliárd forintos pályázat a magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak
  Ötmilliárd forintos pályázat a magyar élelmiszeripari vállalkozásoknak
 • Szent Sebestyén napján, szerdán lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje
  Szent Sebestyén napján, szerdán lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje
 • Március 31-ig várják a javaslatokat a 2021-es Ember Mária díjra
  Március 31-ig várják a javaslatokat a 2021-es Ember Mária díjra
 • Több ezren tüntettek Amszterdamban a járvány elleni lezárások miatt
  Több ezren tüntettek Amszterdamban a járvány elleni lezárások miatt
 • Már több mint másfél millióan regisztráltak oltásra
  Már több mint másfél millióan regisztráltak oltásra
 • Elkezdődött az ökumenikus imahét
  Elkezdődött az ökumenikus imahét
 • Világszerte már több mint 95 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak
  Világszerte már több mint 95 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak
 • Koronavírus: 1000 alatt az új fertőzöttek száma
  Koronavírus: 1000 alatt az új fertőzöttek száma
 • 875 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 68 beteg
  875 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 68 beteg