3 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár a 19. legnépszerűbb hazai célpont a külföldi vendégek számát tekintve
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Székesfehérvár a 19. legnépszerűbb hazai célpont a külföldi vendégek számát tekintve

Összesítésben nem meglepő módon Budapest áll az élen, mögötte Hévíz és Hajdúszoboszló következik. Az első harmincba pedig egy Fejér megyei település fért be, Velence a 23. a 2019-es adatok alapján összeállított listán.

A hazai turizmus egyik fontos értékmérő mutatója a vendégéjszakák száma, amely jól mutatja, egy-egy település milyen pozíciót foglal el Magyarország utazási és nyaralási helyszínei között. A speciális lista természetesen minden évben Budapesttel kezdődik, ami nem csoda, egyrészt hazánk fővárosa igen népszerű, főleg a külföldi turisták körében, másrészt területével és lakosságszámával is messze kiemelkedik nagyvárosaink közül, így a többi település nem is tud versenyre kelni a fővárossal a vendégéjszakák terén.

A 2019-es adatok alapján Budapest tavaly 10 703 950 vendégéjszakával végzett az élen a kereskedelmi szálláshelyek (szállodák, hotelek, panziók, kempingek, üdülőház telepek, közösségi szálláshelyek) adatainak összesítését követően.

Az elmúlt éveket tekintve messze ez a legjobb mutatója a fővárosnak, mely 2009 óta szinte megduplázta a vendégéjszakák számát.

A lista második helyén Hévíz áll, a város hosszú évek óta őrzi ezüstös pozícióját. A mindössze 4 740 lakosú zalai kisváros 2019-ben 1 144 141 vendégéjszakát könyvelhetett el, amely a lakosságszámához mérten elképesztő adat, ugyanakkor a tófürdő népszerűsége és a turizmus fejlesztésére tett erőfeszítések jól visszaköszönnek a vendégéjszakák számában.

A harmadik helyen szintén egy olyan települést találunk, amely biztosan őrzi helyét: Hajdúszoboszló évek óta kiemelt célpont a belföldi nyaralások szempontjából, ráadásul rengeteg külföldi is úti célul választja. A közel 24 000 lakosú Hajdúszoboszló 2019-ben 979 995 vendégéjszakával végzett a harmadik helyen.

Ami az első tíz helyezett további sorrendjét illeti, befért még ide Balatonfüred, Bük, Siófok, Zalakaros, Sárvár, Győr és Szeged. Közülük a nagy vesztesnek Siófok számít, a település néhány esztendő alatt a negyedikről a hatodik helyre esett vissza, elveszítve majd 75 000 vendégéjszakát. Az első tíz helyezettben egyébként nincs változás 2018-hoz képest.

Az összesített listán egy Fejér megyei települést találunk, Velence a 23. a maga 206 191 vendégéjszakájával.

A velencei-tavi település 2011-ig ott volt a 30 legnépszerűbb úti cél listáján, majd lekerült onnan, és csak 2016-ban jutott vissza.

A Központi Statisztikai Hivatal által elkészített összeállítás a belföldi és külföldi pihenni vágyók vendégéjszakáinak számát külön-külön is feldolgozta.

Ami a belföldi, vagyis a magyar turistákat illeti, hazánk fiai és lányai a listavezető Budapest mögött a második legtöbb éjszakát Hajdúszoboszlón töltötték el, a harmadik Zalakaros lett, a negyedik Balatonfüred, Hévíz pedig csak az ötödik az úti célok rangsorában. Az első tízben ott van még Siófok, Gyula, Eger, Miskolc és Bük, az összesített listához képest viszont hiányzik Sárvár, Győr és Szeged.

Fejért ezen a listán is Velence képviseli, 194 950 belföldi vendégéjszakájával a 18. Jól látszik tehát, hogy Velence éves vendégéjszakáinak 94,5%-t a hazai, vagyis a magyar nyaralók adják.

A helyzet épp fordított Székesfehérvár esetében: városunk az összesített, belföldi és külföldi vendégeket egyaránt számláló listán, illetve a belföldi vendégéjszakák listáján sem található meg a 30 legnépszerűbb úti cél között, ám a külföldről érkező vendégek között azonban népszerűnek számít.

Ezen a listán 19. Székesfehérvár, amely 2019-ben 75 056 vendégéjszakát könyvelhetett el Magyarországon kívülről érkező utazók tekintetében. Sem a helyezés, sem a vendégéjszakák száma nem rossz abból a tekintetből, hogy a listán városunk előtt álló települések jelentős része vagy vízparton található, vagy pedig rendelkezik gyógyhatású fürdővel.

A külföldi vendégek listáján (is) Budapest az első, mögötte Bük, Hajdúszoboszló, Sárvár, Balatonfüred, Győr, Siófok, Zalakaros és Debrecen következik.

A 2020-as rangsor várhatóan komoly változásokat hoz majd, elsősorban a koronavírus-járvány miatt az utazási szokásokban bekövetkezett változások miatt.

A KSH speciális összesítése ide kattintva érhető el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek