Light rain19 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

Hogyan ússzátok meg a nyári dugókat az M7-esen?

A Balatonra, vagy a Velencei-tóra menni mindig csodás - kivéve akkor, ha dugóba kerülünk. Márpedig odafelé pénteken és szombaton, visszafelé pedig vasárnap elképesztően megnő a forgalom az M7-es autópályán. És még a Budapest felé tartó három sáv sem mindig segít. Mutatjuk, hogyan kerülhetitek el a dugókat, illetve mi a teendő, ha mégis araszolásra kényszerültök!

Itt a nyár, itt vannak a hétvégi dugók. Az iskolai szünetben, júliusban és augusztusban Székesfehérvár és Budapest között fokozottan óvatos közlekedést kíván meg a forgalom, mert a napi 50-60 ezres autómennyiség ilyenkor akár a duplájára is nőhet.

"Pénteken Budapest irányába durván délután 2 órától jelentősen megerősödik a forgalom, és ez akár 10-11 óráig is tarthat, illetve a Balaton és a Velencei-tó irányába még szombat délelőtt is egy nagyon erős forgalomra lehet számítani. Visszafele vasárnap olyan 2 órától éjfélig nagyon erős forgalomra lehet számítani. Azt tapasztaljuk, hogy a Balatonról főleg 5-6 óra tájban indulnak meg a közlekedők, és ekkor telítődik az autópálya" - mondta Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója, majd hozzátette, még hétfő reggel is elég sokan érkeznek a Balatonról, ezért ezeket az időszakokat érdemes elkerülni.

Aki ezt nem tudja megtenni, az legyen óvatos, és használja a Fehérvár és Budapest közötti szakaszon mind a három sávot, valamint figyeljen a megfelelő követési távolságra.

Ha a közlekedők kihúzódnának a külső sávba, az autópályának is nagyobb lenne a kapacitása, több jármű tudna haladni, rövidebb lenne az utazás ideje.

"Ha ráfutunk az előttünk lévő járműre, akkor fékezésre kényszerülünk, és ez ilyen pulzáló mozgást tesz a forgalomba, ami rendkívül balesetveszélyes - tehát nagyon fontos, hogy megfelelő követési távolságot használjunk. Ezen kívül szót kell ejteni a Székesfehérvár és Budapest közötti három sávos útszakaszról, illetve a jobbra tartási kötelezettségről is, hiszen azt tapasztaljuk, hogy mindenki a középső sávon halad, ám a szabályok betartásával csökkenthető lenne a menetidő" - hangsúlyozta Molnár István.

A külső sáv használatát már csak azért is érdemes megszokni, mert a kormányzat tervei között szerepel, hogy az M7-es autópályát a teljes, Balatonig tartó szakaszon három sávossá szélesítse.

Addig is megoldás lehet a dugók kiküszöbölésére az M7-es, vagy legalább egy szakaszának elkerülése. Fehérvárról és környékéről adja magát a 8-as út, persze elsősorban akkor, ha a Balaton északi partjára tartunk.

A Magyar Közút is összeállított egy listát, amelyet érdemes megszívlelni, mielőtt autóval útnak indulnátok:

 • Ha tehetitek, kerüljétek el a csúcsforgalmi időszakokat! 
 • Közvetlenül indulás előtt informálódjatok az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a hivatalos weboldalon.
 • Ha az autópályán jelentős torlódás van – például baleset miatt – érdemes kerülőutat választanotok. Igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára például a 61-es, 64-es és 65-ös főutakon.
 • Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig, a főváros felé vezető oldalon három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van, erre sűrűn kihelyezett táblák is felhívják a figyelmét.
 • Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljatok útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő.
 • Erős forgalomban különösen figyeljetek a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válasszátok meg, ha két másodperccel követi az előttetek haladót, akkor váratlan esetben is meg tudjatok állni.
 • Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észlelitek, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsoljátok be a vészvillogót, hogy a mögöttetek érkezőket is figyelmeztessétek!
 • Ha eltévesztettetek egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnotok a pályán, semmiképpen se forduljatok vissza az autópályán, ne tolassatok!
 • Torlódásban segítsétek a mentésben részt vevő járművek előre jutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással (biztonsági folyosó kialakítása)!
 • A leállósávot csak műszaki meghibásodás esetén használjátok, tilos haladni rajta, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad!
 • A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni.
 • Ha baleset helyszíne mellett haladtok, ne bámészkodjatok, sok esetben emiatt is jelentősen lelassulhat a forgalom.
 • A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerül a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is csökken. Fontos, hogy az út és látási viszonyoknak megfelelően válasszátok meg a sebességét. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést igényel.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik