3 évnél régebbi cikk

Több száz kempo harcos küzdött egymással idén nyáron is
Több száz kempo harcos küzdött egymással idén nyáron is

Az egykori félnehézsúlyú és cirkálósúlyú profi ökölvívó világbajnoktól, Erdei Zsolttól is tanulhattak az idei Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség központi edzőtáborának résztvevői. A Felsőtárkányban megrendezett országos találkozón a Székesfehérvári Kempo SE és a Sárosdi Kempo SE kempokái és mesterei is részt vettek.

Minden évben megrendezi a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség nyári edzőtáborát, melyre az ország minden részéből érkeznek harcosok. E program – hagyományosan - egyben az első féléves kempo-versenyszezon lezárását is jelenti. Sajnos a koronavírus miatt márciusban bezárta kapuit a Székesfehérvári Kempo SE is, s ezzel egy időben a tavaszi versenyszezon összes rendezvénye elmaradt, beleértve a nemzetközi eseményeket. A kormány engedélyével két hónap múlva, május elsején kezdődhettek el újra az edzések - megfelelő elővigyázatossággal és az alapvető higiéniai előírásokat betartva.

A vírus miatti óvatosság a nyári edzőtáborra is jellemző volt: a tatamikat minden edzés után fertőtlenítették a szervezők, s a tábor több pontján kézfertőtlenítőket helyeztek ki. Az étkezéseket sávos rendszerben szervezték meg, hogy elkerüljék a „tömeg” kialakulását az ebédidőben.

„Több, mint háromszázan voltunk az edzőtáborban, mely idén is rendkívül színvonalas volt.” – nyilatkozta az FMC-nek Polgár Tamás, a Székesfehérvári Kempo SE edzője, aki egyik reggel erősítő edzést tartott a táborlakóknak, valamint kétszer is megedzette a felnőtt csapatot GI földharcban – „Rengeteget tanulhat ilyenkor mindenki, mester és tanítvány egyaránt. Remek edzéseken és nagyon hasznos előadásokon vettünk részt. A tábor első edzését Erdei Zsolt ökölvívó világbajnok vezényelte. Egy nagyon szimpatikus és közvetlen sportolót ismerhettünk meg személyében.”

A székesfehérvári egyesületet több, mint húszan képviselték az idei táborban, akik közül többen is sikeres vizsgát tettek.  

Úgy gondolom, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, rengeteg élménnyel és új ismerettel gazdagodott.” – mondta Polgár Tamás – „Az elmúlt évek alatt egyesületünkben egy baráti közösség alakult ki, amihez nagyon jó érzés tartozni. Ahogy minden évben, úgy idén is a tábort a dan vizsgázók 40 menetig tartó küzdelme és látványos törései zárták.”

Az idei táborban láthatóan kevesebben voltunk, és ez megmutatkozott a csoportok beosztásán is.” – mesélte a Fehérvári Kempo SE egyik tagja, Koza Mák – „Tavaly eggyel alacsonyabb övfokozatúként a mester és mesterjelölt csoportban voltam, idén pedig a haladóban. Természetesen ez semmit nem befolyásolt. Az edzések gördülékenyen folytak, ugyanúgy, mint az utóbbi években. Szinte semmi jelét nem mutatta a vírus okozta utóélet és félelem. Napi három edzésünk volt: futó/erősítő reggel, technikai edzés délelőtt és küzdelmi edzés délután. A tábor éjszakai edzéssel indult, s újdonságként egy military játékon is részt vehettünk.”

A fehérvári fiatalember idén nem tervezett vizsgázni, mivel decemberben eltörött az alkarja, s műteni kellett. Júniusban ismét kés alá kellett feküdnie: ekkor távolították el a karjából a fémeket, s két héttel később tudott csak elkezdeni edzeni. Így egy hete volt csak arra, hogy felkészüljön a táborra. 

„Így a vizsgára készülés most nem sikerült, illetve bizonytalan voltam, hogy hogyan teljesít majd a karom a terhelés hatására. Kijelentem: jól. Persze utólag könnyű okosnak lenni, de így talán még vizsgázhattam is volna, ha megfelelően felkészülök. Az edzéseket kiválóan bírta a karom: néhol fájt, de nem annyira, hogy panaszkodjak, mindig folytattam a küzdelmet. A táborban nagyon tetszett a különböző helyszínekre, csoportokra bontott forgatás.”

Nekem a tábor minden mozzanata nagyon tetszett, de ha ki kéne valamit emelnem, akkor az a military nevű játék lenne.” – tette hozzá Burián Bendegúz, aki jövő nyáron szeretne majd fekete övre (1. danra) vizsgázni  – „Ennek lényege, hogy van négy csapat. Minden csapatnak van egy "főhadiszállása" és egy zászlója. A csapatoknak egymás ellen kell játékosan küzdeniük. A cél az, hogy megszerezzük az összes zászlót. Ez a program nagyon ötletes volt és hasznos is, mivel a táborban a vizsgázóknak egész héten számot kell adniuk tudásukról. Fizikailag és szellemileg is próbára teszi őket minden feladat, és emellett csapatban is kell dolgozniuk.”

A polgárdin élő Keresztes Ádám hasonlóképp nyilatkozott a programokról. Mint mesélte: 2006-ban kezdett el kempózni, s azóta is kempósnak tartja magát, bár két éve háttérbe szorult számára e sport, mivel a tanulmányai miatt külföldre költözött.

Angliában nagyon ketté válik a küzdősport-élet. Vannak, akik amatőr szinten művelik, és vannak a profik.” – árulta el – „Mi itthon valahol a kettő között helyezkedünk el, így nem igazán találtam Angliában olyan helyet, ahol az egyetem mellett edzeni tudnék. Ezért leginkább egy falmászó- és egy edzőteremben tartom karban magam. Amikor hazajövök, akkor természetesen kempózok, illetve ketlebellezek. Az idei kempo tábor meglepően jó volt. Jó pár évig nem tudtam részt venni rajta, s most minden várakozásom felülmúlta. Idén is a „mester/mesterjelölt“ kategóriájú edzéseket látogattam meg, de a korábbiakhoz képest ez sokkal magasabb övfokozatú társaságot jelentett, aminek nagyon örültem.”

A Saárosdi Kempo SE képviseletében huszonhét fő vett részt a táborban – beleértve a sárosdi, a nagylóki, az abai és a seregélyesi szakosztályok tagjait is. Az abai csapat edzője, Kugler Andras 2. danra vizsgázott, ami nagy öröm, büszkeség mind mestereinek  - Koncz Gábornak és Kordás Istvánnak -, mint tanítványainak, edzőtársainak.

„Neki az egész hét a vizsgáról szólt.” – tudtuk meg Koncz Gábortól – „Folyamatosan feladatok, próbatételek elé lett állítva a többi dan vizsgázóval közösen. Szépen vette az akadályokat, ahogyan vártuk is tőle. Természetesen szombatra már eléggé kimerült mindenki a sokszor éjszakába nyúló feladatok miatt.”

A szombati nap volt kimondottan a vizsga napja, amikor technikai, fizikai, és lelki felkészültségéről kellett tanúbizonyságot tenni. A Nagy Próba hajnal öt órakor kezdődött a hegytetőn, és egészen a délutáni 40 menetes vizsgaküzdelmig tartott, melyet végül törés-bemutató zárt. A táborban összesen tizenkilencen tettek sikeres danvizsgát.

Az edzések megtartásában a Sárosdi Kempo SE mesterei is részt vettek: Kordás István önvédelmi edzést tartott a gyerekeknek, amikor az iskolában használatos önvédelmi szituációkon volt a hangsúly, valamint kisvasutazni is elvitte őket egyszer - szabad program gyanánt.

Koncz Gábor Viadal szabályrendszerben tartott edzést Durkó Zoltánnal: ennek során puszta kézzel lehet teljes erőből ütni testre, rúgni testre és fejre. Engedélyezett a dobás, birkózás, földharc. Zoli az ütő-rúgó részt vette át, Gábor pedig a birkózást és a földrevitelt gyakoroltatta.

Gábor ezután tartott egy A Viadal edzést is a héten (szinten a felnőtteknek): ennek lényege, hogy teljes erejű ütést lehet mérni bárhova kesztyűvel. Engedélyezett a teljes erejű rúgás, földrevitel, földharc. Az állóharc-technikákon volt a hangsúly, esetenként földrevitelekkel befejezve. Segítője a gyakorlatok bemutatásában Polgár Tamás volt - rajta mutatta be a fogásokat és ő segített kijavítani a nagy létszámú résztvevők esetleges hibáit.

A programok közül nem hiányozhatott Koncz Viktória – immár hagyományosnak mondható – zenés kempo aerobik edzése sem, valamint a reggeli erősítő edzései a dan vizsgázók számára. Gábor, Tomi és Viki délutánonként egy-egy csoportnak vizsga felkészítő edzést is tartott - ezzel segítve nekik a sikeres öv-vizsgát, amire szombaton került sor.

„Esténként volt életmóddal kapcsolatos és gyerek-edzéstartásról szóló előadás is, amin többen részt vettünk, hogy tanuljunk az igen hozzáértő előadóktól.” – mesélte Koncz Gábor –„Összességében elmondható, hogy egy nagyon jól sikerült tábor volt. Mindenki fáradtan ment haza, s tele sok tudással, aminek hasznát vesszük majd a későbbiekben.”

Borítókép: Székesfehérvári Kempo Egyesület
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek