3 évnél régebbi cikk

Megvan a győztes: a cigánycsuk lesz 2021-ben az év madara
Megvan a győztes: a cigánycsuk lesz 2021-ben az év madara

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) éves szavazása: a voksolók döntése alapján 2021-ben a cigánycsuk lesz az év madara.

Közel tízezren vettek részt a júliusban zajló szavazáson, amely során a legtöbb, egész pontosan 3384 voks a cigánycsukra érkezett. Nem sokkal maradt le a kis őrgébics (3382 szavazattal), a harmadik helyet pedig a sordély (2605 szavazattal) foglalhatta el a képzeletbeli madárdobogón.

A cigánycsuk vagy cigány csaláncsúcs hazánkban gyakori, sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő.

Évente kétszer költ: fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti.

Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején térnek vissza első példányai. A cigánycsuk hazai állománya 54%-kal csökkent az elmúlt 21 évben - írja az MME.

Borítókép: Wikipedia
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek