3 évnél régebbi cikk

StayInPlay: játékos városnéző túra okostelefonnal
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gombaszögi Attila (gomba)
StayInPlay: játékos városnéző túra okostelefonnal

A nyár nem csak a strandolásról kell, hogy szóljon. Ilyenkor lehet jókat kirándulni is, felfedezni kis országunk rengeteg szép helyét. Igaz ez főleg mostanában, amikor inkább maradunk belföldön.

Sok okostelefonos alkalmazást mutattam már itt a Kocka Blogban, azonban ritka az olyan, melyre az első blikkre is azt mondom, hogy ez kell! Pedig most tényleg azt kell, hogy mondjam, a StayInPlay alkalmazás hiánypótló a maga nemében.

A kirándulások egyik sarkalatos pontja, hogy a sok látnivaló egy idő után unalmassá teheti magát a sétát. Igaz ez fokozottan, ha gyermekkel vagyunk. Őket kevésbé érdekli egy-egy templom vagy ódon épület története, és a hosszúra nyúló városnéző túrákkal is nehezebben birkóznak meg. Persze gyakorló apaként ezt azért nem annyira nehéz megérteni.

Azonban létezik egy olyan, kifejezetten városnéző sétákhoz fejlesztett alkalmazás, mely játékos módon vezet minket körbe a sétán. Teszi ezt úgy, hogy a gyerkőcök figyelmét folyamatosan fenntartja. Az alkalmazásnak létezik egy weboldala is, ahol megismerkedhetünk a részletekkel, bár igazából mivel ez egy sétálós, kirándulós app, ezt megtehetjük menet közben a telefonról is. 

Maga az alkalmazás könnyen és gyorsan telepíthető bármely okostelefonra. Használata egyszerű és intuitív, kezelőfelülete pedig könnyen átlátható. A fejlesztők egy-egy hazai városhoz kötődő mesén és történeten keresztül ismertetnek meg minket a helyszínnel. A mesés rész a 6-12 éveseknek, míg a történetmesélő rész 12-99 évesek számára nyújt érdekes kikapcsolódást úgy, hogy a történet részesei lehetünk magunk is. A megoldandó feladatok egyik része, hogy a séta során a helyszíneken elrejtett QR-kódokat kell megkeresnünk, majd azt a telefonnal beszkennelve jutunk pontról pontra előrébb.

A StayInPlay alkalmazás képernyő fotói (forrás: play.google.com)

Az alkalmazás annyira újdonság, hogy pillanatnyilag csak egy helyszínt tudunk a StayInPlay alkalmazással bejárni, ez pedig Balatonfüred. Miért is ne? Nyár van, a Balaton jó kirándulós célpont is. De a fejlesztők ígérete szerint folyamatosan érkeznek további városok is az applikációba. Én kíváncsian várom, hogy Fehérvár mikor kerül sorra.

Az alkalmazás érdekessége, hogy nem csak mi, “itthoniak” tudjuk használni. A kezelőfelület teljes egésze, még a hangoskönyv jellegű, történeteket elmesélő hanganyag is elérhető akár angol nyelven. Természetesen a játékos séta használható egyedül is, de igazából akkor lesz érdekes az egész, ha többen is részt veszünk a játékos feladványokban. Egy-egy ilyen séta nagyjából 1,5 órásra van tervezve, mely átlag 1 km távolságot jelent a valóságban.

A StayInPlay okostelefonos városi túrához értelemszerűen kell az okostelefon, a telepített alkalmazás és mivel maga az egész játék interaktív, kell hozzá a telefon GPS-ének az engedélyezése és szükséges mobilinternetes kapcsolat is, mely nélkül nem fogjuk tudni a feladványokat elolvasni, vagy meghallgatni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek