Light rain10 °C
2021. április 19. hétfő Emma
Menü
Házhozszállítás

10 hangulatos kép a régi fehérvári strandokról

Fehérvárnak a múlt században két strandja is volt: a rózsáskerti és a városi, ahol a meleg napokon csobbanhattak egyet a fiatalok és az idősebbek. Összegyűjtöttük a leghangulatosabb képeket.

A tisztességes lányok és asszonyok messziről kerülték a 20. század elején a gólyának nevezett Pusztafolyó-szakaszt, amelynek körülbelül 200 méter széles medrében fürödtek a fiúk és a férfiak meglehetősen hiányos öltözékben – olvasható a Fehérvár Anno – a derék város című könyvben.

Egy fokkal kulturáltabb körülmények között lehetett a Malom-csatorna vízimalomnál felduzzasztott vizében pancsolni. A létesítmény hivatalos neve Városi Közfürdő volt, de a fehérváriak csak „háromkrajcárosnak" nevezték.

A Rózsáskerti Strandfürdő és Versenyuszoda a mai Tóparti Gimnázium és a Malom-csatorna között helyezkedett el. A nagymedencében érdekes megoldást alkalmaztak: egyik részén körülbelül egyméteres volt a víz, hogy azok is fürdőzhessenek a nagy melegben, akik nem tudnak úszni; a másik részén pedig ennél jóval mélyebb.

A két részt víz alatti lépcsősor választotta el egymástól.

A strand mellett működött a Rózsáskerti vendéglő, ahol nemcsak jókat falatoztak, hanem vasárnap élőzenére is táncolhattak a fehérváriak.

Mivel a város hamar kinőtte a Rózsáskerti Strandot, ezért 1934-ben, Csitáry G. Emil polgármestersége idején építettek egy újat.

A város vezetése eredetileg a Sóstón akart strandot nyitni, de végül az ötletet elvetették. Az új strand és uszoda július 4-i avatásán még Hóman Bálint kultuszminiszter is részt vett.

A létesítmény a kor minden igényét kielégítette, és még ugrálni is lehetett.

Toronyugrás a fehérvári strandon 1940-ben (Fotó: fortepan.hu)
Toronyugrás a fehérvári strandon 1940-ben (Fotó: fortepan.hu)

 A városi strand hamar a fehérvári családok egyik kedvelt helyévé vált. Ha épp nem fürödtek, akkor a szomszédos vendéglőben kapcsolódtak ki.

Pillanatkép 1939-ből (Fotó: fortepan.hu/kokanyjeno)
Pillanatkép 1939-ből (Fotó: fortepan.hu/kokanyjeno)
Együtt egy pléden (Fotó: fortepan.hu/kokanyjeno)
Együtt egy pléden (Fotó: fortepan.hu/kokanyjeno)

A strand mögötti részt télen korcsolyapályaként használták a fehérváriak, ahol alkalomadtán még jégtáncbemutatót is rendeztek.

A Kádár-rendszerben tovább nőtt a strand látogatottsága: a hetvenes évek végére majdnem elérte az évi hetvenezret.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár