3 évnél régebbi cikk

800 millió forintot kap Székesfehérvár elektromos autóbuszok vásárlására
800 millió forintot kap Székesfehérvár elektromos autóbuszok vásárlására

A most induló Zöld Busz Programnak köszönhető a támogatás.

A most induló Zöld Busz Programban 800-800 millió forintot biztosítanak nyolc magyar városnak, köztük Székesfehérvárnak is, elektromos meghajtású autóbuszok vásárlására - tette közzé hétfőn Vargha Tamás országgyűlési képviselő Facebook-oldalán.

Kormányzati és Európai Uniós források felhasználásával a következő tíz évben a magyar városok autóbusz állományának fele cserélhető le minimális karbonkibocsátású elektromos autóbuszokra.

A magyar kormány korábbi határozata alapján 2022-től a 25 ezer lakosúnál nagyobb városokban már csak emissziómentes autóbuszokat lehet üzembe helyezni, és ezek beszerzését a kormány anyagilag is támogatja - áll az információ az iho.hu oldalon.

A Zöld Busz Program egyik alapvető eleme annak, hogy teljesüljön a párizsi klímamegállapodásnak megfelelő vállalás, amely szerint az Európai Unió és így Magyarország is klímasemlegessé váljon 2050-ig. Azt vállalta ugyanis az EU, hogy az 1990-es szinthez képest 80–95 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A közlekedés ugyanis jelenleg a legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó ágazat.

 A kormány tíz év alatt 36 milliárd forint támogatást biztosít elektromos meghajtású autóbuszok vásárlására, az eredetileg tervezett húsz százalékos támogatásnál akár nagyobb mértékű hozzájárulással is. Következőnek október 15-én írnak ki 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázatot, amellyel elektromos meghajtású buszok beszerzéséhez nyerhetnek támogatást önkormányzatok és a helyi közlekedést biztosító közszolgáltatók.

A Zöld Busz Programnak ugyanakkor az is célja, hogy megerősítsék a magyarországi buszgyártást, azt szeretnék elérni, hogy a gyártásban elérje vagy meghaladja a 60 százalékot a hazai részarány. 

Borítókép: Facebook/Vargha Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek