Partly cloudy16 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Autóőrszem: üzenetküldés az autó rendszáma alapján

Autóőrszem: üzenetküldés az autó rendszáma alapján
Az Autóőrszem a maga nemében hiánypótló alkalmazás az okostelefonos applikációk körében (Fotó: Gombaszögi Attila (gomba))

Az üzenetküldés úgy nőtt hozzá mindennapjainkhoz, mint a Windows a számítógépekhez. Teljesen természetesnek vesszük, hogy a hétvégi bulit Messengeren vagy Viberen egyeztetjük, mintsem klasszikus telefonálással. Tele van a telefonunk különféle üzenő platformok lehetőségével, hogy egy ismerős üzenetét se hagyjuk ki. És akkor itt az Autóőrszem, amellyel rendszámok alapján üzengethetünk.

A közös ezekben az üzenetküldő felületekben, hogy mindegyik valamilyen felhasználónévvel vagy e-mail-címmel létrehozott regisztráció elvén működik. Jellemzően azért, mert a fejlesztők úgy álmodták meg, hogy valamihez kötni kell a felhasználó személyét.

Na, de mi van akkor, ha a felhasználónév egy rendszám?

Igen, ezen a ponton egy kicsit én is elgondolkodtam. Rendszám, mint üzenetküldési címzés? Miért ne? Az ötlet hatalmas, ez eddig, hogy nem jutott eszébe senkinek? Gyanítom azért, mert annyira kézenfekvő. 

Az egész dolog lényege, hogy egy hazai fejlesztő azon kezdett töprengeni, hogyan lehetne egy autó tulajdonosát értesíteni, ha éppen az autó riasztója indokolatlanul megszólal, esetleg folyik belőle az olaj, vagy neki tolatott a szomszéd parkolás közben? Igen, gondolom nem én vagyok az egyedüli, aki próbált volna már üzenni hasonló helyzetben, de a tulaj ismeretlensége végett ez a lehetőség hamar kútba esett.

Erre, és egy sor életszerű helyzetre igyekszik megoldást kínálni az Autóőrszem alkalmazás, mely azt a nem csekély célt célt tűzte zászlajára, hogy igyekszik az autósokat rendszám alapján, no, nem azonosítani, csak értesíteni.

Üzenetküldés az autó rendszáma alapján? Itt az Autóőrszem!

Az alkalmazás egyik érdekessége, hogy gondoltak a sok itthon használt külföldi autóra is, így külföldi rendszám is megadható címzettként, azonban figyelni kell a helyes rendszám formátum betartására

De hogyan is működik?

A rendszer rettentően hasonlít egy klasszikus üzenetküldő platformhoz. A használat feltétele itt is egy regisztráció, melyhez e-mail-cím és jelszó szükséges. Annyi a csavar a dologban, hogy a regisztrációt követően a továbbiakban már csak rendszám alapján tudunk üzenni. Tehát, ha látunk egy véletlenül letekerve maradt ablakú autót a parkolóban, akkor az Autóőrszem alkalmazás segítségével közvetlenül a rendszámra tudunk üzenetet küldeni.

A rendszer teljesen anonim. Sem a regisztrációkor, sem pedig az üzenetek küldésekor és fogadásakor nem tudjuk, hogy ki, kinek üzen. Kizárólag a rendszám az egész rendszer alapja, melyből nem derül ki, hogy egy-egy autónak ki a tulajdonosa.

Maga az üzenet létrehozása és küldése pedig napjainkban készség szintjén működik már. Csak be kell írni az értesítendő autó rendszámát, meg kell adni az értesítés tárgyát, ebből egyébként egy sor előre definiált opció is elérhető, és már mehet is az üzenet.

Azt azonban fontos tudnunk, hogy az Autóőrszem egy nemrég indult fejlesztés. Jelen állás szerint nagyjából 7500 rendszám van regisztrálva a rendszerben. Ebből az is következhet, hogy üzenetünk esetleg nem ér célba. Azonban, ha minél többen regisztrálunk és kezdjük el használni az alkalmazást, akkor a kritikus tömeget elérve ez egy olyan üzenetküldő platform lehet, melynek ott lesz a helye a legtöbb okostelefonon, akár a Messenger, a Viber, vagy a WhatsUp mellett.

Az alkalmazás külön érdekessége, hogy a rendszámra küldött értesítés nem csak az alkalmazásból küldhető. Létezik egy Messengerre és Viberre platformra fejlesztett chatbot robotos üzenőfelület is, ahol az alkalmazás aktív használata nélkül is tudunk üzenni rendszámra. Ez egy kifejezetten hasznos funkció, így akár az autóval nem rendelkezők is tudnak üzenni egy-egy autósnak.

Ha kíváncsiak vagyunk az Autóőrszem működésére, vagy csak egyszerűen szeretnénk, hogy szükség esetén elérjenek minket is, hogy lekapcsoljuk az égve hagyott fényszórót, akkor telepítsük az alkalmazást, mely elérhető Androidra és iOS-re egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Tudod, mi az a Tacfit?
  Tudod, mi az a Tacfit?
 • Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
  Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
 • Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
  Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
 • Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
  Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
 • Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
  Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
 • Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
  Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
 • Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
  Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
 • Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést

Eseménynaptár

 • Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
  Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
 • Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
  Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
 • Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
  Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
 • A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
  A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
 • Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
  Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
 • Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
  Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
 • Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
  Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • HÍRADÓ 2021. április 9.
  HÍRADÓ 2021. április 9.
 • Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?
  Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?