3 évnél régebbi cikk

Egymillió plazmaadás volt eddig a Plazma Pontokon
Egymillió plazmaadás volt eddig a Plazma Pontokon

11 év alatt 1 milliószor adtak vérplazmát a Plazma Pontokon. Az egymilliomodik plazmaadás Debrecenben történt a múlt héten.

2020. augusztus 19-én a Plazmaszolgálat Kft. által működtetett Plazma Pontok az egymilliomodik plazmaadást ünnepelhették. Eke-Rigóné Török Judit volt az a szerencsés látogató, aki egymilliomodikként Debrecenben lépte át a Plazma Pont küszöbét és vehette át az ezzel járó 100 ezer forint értékű ajándékutalványt.

Ám nem ő volt az egyetlen díjazott: rajta kívül még sorsolás útján országszerte mind a kilenc Plazma Ponton egy-egy szerencsés látogató részesülhetett az összesen 1 millió forint értékű nyereményből.

A több, mint 11 év alatt országszerte 9 állomáson 295 dolgozó közel 45 ezer plazmaadóval karöltve járult hozzá ahhoz, hogy az összesen 777 918 706 ml összegyűlt vérplazmából több, mint 1,5 millió életmentő gyógyszerkészítmény juthasson el a rászoruló betegekhez.

Mi a plazmaadás?
A plazmaadás a véradáshoz hasonló folyamat, melynek során csak a vérplazma kerül levételre, a sejtes elemeket sóoldat kíséretében juttatják vissza a szervezetbe. Belőle életmentő orvosságok készülnek, melyekkel többek között olyan betegségeket kezelnek, mint az immunhiányos állapotok, égési sérülések, vagy a vérzékenység. 
Borítókép: Plazma Pont
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek