3 évnél régebbi cikk

Keresd meg Fehérvárt több száz éves térképeken
Fehérvár Médiacentrum fotója
Országos Széchényi Könyvtár
Keresd meg Fehérvárt több száz éves térképeken

Különleges térképgyűjteményt tett közzé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), ingyen böngészhetünk több száz, 1850 előtt nyomtatott térképet.

A különleges gyűjtemény minden darabja a könyvtárat alapító gróf Széchényi Ferenc gyűjteményéből származik. A könyvtár minden térképet precízen digitalizált és ingyenesen elérhetővé tett a Földabrosz nevű szolgáltatáshoz kapcsolódó weboldalon.

A térképek 1850 előtt készültek, és a Magyarországot bemutató régiségeket böngészve több helyen is feltűnik Székesfehérvár. Persze nem ezen a néven, mivel főleg német nyelvűek a térképek, érdemes Székesfehérvár német nevét, a Stuhlweißenburg (több térképen külön írva, Stuhl Weißenburg elnevezéssel található meg) nevet keresni.

Címlapképünk például az 1790-ben készült, a hazai postautakat bemutató térképet ábrázolja. Jól látható, hogy Stuhl Weißenburg (vagyis Székesfehérvár) fontos postai gyűjtőpontnak számított, a Veszprém felől Délnyugat-Magyarországról érkező postai küldemények városunkon át jutottak el a fővárosba. Ez a térkép ide kattintva érhető el.

Az alábbi részlet egy 1813-ból származó általános térkép, amelyet akkoriban igen kacifántos leírással készítettek el, természetesen a kor nyelvezetével: Magyar Országnak és a’ Hozzá kaptsoltatott Horváth, és Tóth Országoknak, ‘s határőrző Katonai Vidékeknek, nem külömben az Erdélyi Nagy Fejedelemségnek Vármegyékre és Szabad Kerületekre osztatott ‘s a’ leg jobb Mappák szerént készittetett közönséges Táblája”.

A térképen nem csupán Székesfehérvár, hanem a környező települések is fellelhetők, így például, a teljesség igénye nélkül Seregélyes, Sárosd, Csákvár, Mór, Váll (ma már Vál) vagy épp Berény (ma már Lovasberény).

A következő darab 1786-ból származik és Magyarország akkori úthálózatát mutatja be. A változatosság kedvéért Székesfehérvár itt Stuhlveisenburg néven szerepel, a térképen pedig szintén fellelhető több környékbeli, ma is létező település. Érdemes megfigyelni, hogy a főbb utak az elmúlt majd 250 évben nem változtak, több hasonlóság is felfedezhető a jelenlegi közlekedési térképekkel.

Az oldal további, több száz térképét ide kattintva böngészhetjük át. Érdemes elidőzni rajtuk, hiszen nemcsak hazánk megelevenedő történelmét tekinthetjük meg, de a világ számos tájáról származó korabeli térképet is láthatunk az Országos Széchényi Könyvtár új kezdeményezésének köszönhetően. A gyűjtemény a hírek szerint folyamatosan frissülő tartalommal várja a digitális látogatókat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek