3 évnél régebbi cikk

Mi az eljárás, ha egy fehérvári óvodás vagy iskolás koronavírus-fertőzött lesz?
Mi az eljárás, ha egy fehérvári óvodás vagy iskolás koronavírus-fertőzött lesz?

A nevelési-oktatási intézmények rendes évkezdése mindenképpen megkönnyebbülés a szabadság híján lévő szülőknek. A tanév indulása ugyanakkor felveti a kérdést: mi történik akkor, ha egy közösségbe járó gyermekről kiderül, hogy koronavírus-fertőzött. Mi az eljárásrend Székesfehérváron?

Sok, főként a tavasz folyamán a digitális oktatással vitézkedő szülő könnyebbült meg, hogy a 2020/21-es tanév hagyományos módon vette kezdetét. A megkönnyebbüléssel párhuzamosan azonban rengeteg kérdőjel és még több félsz került előtérbe, hiszen a zárt közösségek első osztályú táptalajai a fertőzések terjedésének, ahogy ennek bizonyosságait a "szimpla" influenza-járványok idején a bölcsis-ovis kisgyermekes családok nyögik csak igazán.

Bár az eddigi tapasztalatok alapján a COVID-19 gyermekeknél többnyire enyhe légúti tünetekkel jár, továbbfertőzni remekül tudnak bármely életkorban is vannak. 

Még augusztus első felében az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Operatív Törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve állította össze, és juttatta el valamennyi óvoda, iskola részére a részletes intézkedési tervet, amely mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. Természetesen ez vonatkozik a fehérvári intézményekre is!

A protokoll részletes útmutatást ad arra is, ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik. Az eljárásrend alapján, fertőzésgyanú esetén az alábbiak a teendői az intézményeknek:

  • Amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.
  • Gyermek esetén a szülő/gondviselő értesítéséről is gondoskodni kell, akinek a figyelmét fel kell hívni arra, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát/házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el.
  • A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.
  • Amennyiben felmerül a COVID-19-fertőzés gyanúja, fontos, hogy megfelelő felkészültséggel rendelkező egészségügyi dolgozó kerüljön értesítésre.
  • A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19-fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket. 
A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézmények el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül.

Ha bebizonyosodik a koronavírus-fertőzés,

elsőként az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a területi népegészségügyi hatósággal közösen megvizsgálja, hogy milyen intézkedést szükséges az adott intézményben meghozni. Egyedi, intézményre vonatkozó döntést az Operatív Törzs hoz meg, amelynek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése is. 

"Ha a több mint háromezer magyar köznevelési intézmény közül néhányban megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra" - nyilatkozta korábban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Természetesen a legtöbb szülőt az érdekli, hogy mi lesz abban az esetben, ha éppen az ő gyermekének az osztályában, óvodai csoportjában bizonyosodik be a koronavírus-fertőzés. Erre vonatkozóan a hatályos protokoll így rendelkezik:

  • Amennyiben egy nevelési-oktatási intézményben átmenetileg elrendelésre kerül a tantermen kívüli, digitális munkarend, a gyermekfelügyeletet az érintett intézményben meg kell szervezni a szülők támogatása érdekében.
  • Amennyiben az intézményben objektív okokból nem szervezhető meg a gyermekfelügyelet, arról a tankerületi központ gondoskodik.
  • A gyermekfelügyelet során a gyermekétkeztetési feladat ellátójának változatlanul biztosítania kell a gyermekétkeztetést.

Az intézkedési terv kapcsán ugyanakkor azt is kiemelik, bár ez minden köznevelési intézményre vonatkozik, rendelkezéseit az adott intézménytípus sajátosságainak megfelelően, a helyi lehetőségek szerint kell alkalmazni. A részletes intézkedési terv ide kattintva tölthető le!

Borítókép: MTI/Vasvári Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek