3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: 459 eset egy nap alatt, az új fertőzöttek átlagéletkora 26 év Magyarországon
Fehérvár Médiacentrum fotója
koronavirus.gov.hu
Koronavírus: 459 eset egy nap alatt, az új fertőzöttek átlagéletkora 26 év Magyarországon

A tavaszi járványhullám alatt a betegek átlagéletkora 67 év volt, a mostani, őszi hullám alatt viszont 26 év - mondta el a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője. Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban felhívta a figyelmet a fiatalok felelősségére, és elmondta: ha iskolákban jelenik meg a koronavírus, azt helyi szinten kezelik majd.

459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 7382 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 82 éves krónikus beteg, az elhunytak száma így 621 főre emelkedett, 3944-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 2817 fő. Az aktív fertőzöttek 44%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 120 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen. 

Fejér megyében tegnap óta 11 új esetet regisztráltak.

A tavaszi járványhullám alatt a betegek átlagéletkora 67 év volt, a mostani, őszi hullám alatt viszont 26 év - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Galgóczi Ágnes hozzátette: mivel tavasszal a kockázati csoportba tartozók betegedtek meg elsősorban, akik aztán kórházba kerültek és kezelést kaptak, akkor sokkal nagyobb volt az egészségügyi rendszer leterheltsége, mint most. Hozzátette, az új gócok is elsősorban olyan helyeken alakulnak ki, amelyeket főként fiatalok látogatnak: gólyatáborokban, szórakozóhelyeken vagy esküvőkön.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani, és figyelni kell arra is, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, akkor ne menjen közösségbe.

Kérdésre válaszolva jelezte: a szennyvízből vett minták arra engednek következtetni, hogy Budapesten és Debrecenben emelkedik majd a fertőzöttek száma.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szintén beszélt a fiatalok felelősségéről a járvány elleni küzdelemben. Elmondta, a fiatalok felelőssége megnőtt, hiszen nyáron valószínűleg sokan kapták el a vírust.

Orbán Viktor egyúttal arra kérte a fiatalokat, hogy tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van.

A fertőzöttek és ezzel párhuzamosan a kórházi ágyak számának növekedése összefüggésében Orbán Viktor leszögezte, az első és legfontosabb, hogy menteni kell az életeket, hogy megteremtsék az iskolák működtetéséhez szükséges feltételeket, és hogy a gazdaság ne csak működőképes maradjon, hanem fel lehessen pörgetni.

A kormányfő kiemelte: "okosabbak vagyunk, mint voltunk", mert van tapasztalat. "Márciusban csak néztünk ki a fejünkből, hogy mifajta vírus ez, honnan jött (...). Most már azért sok hónapnyi tapasztalat is van a hátunk mögött, meg van egy nemzeti konzultációnk is" - mondta, jelezve, hogy 1,7-1,8 millió ember küldte vissza a kérdőívet.

A miniszterelnök három feladatot jelölt ki: az életek mentését - az idősek védelmét -, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését.

A tanévkezdésről szólva arról beszélt: tavasszal azért hoztak általános szabályt minden iskolára, mert egy ismeretlen ellenféllel álltak szemben, most viszont nem kell ilyet alkalmazni, nem mindenhol jelenik meg ugyanis a vírus. Ha viszont egy iskolában olyan erőteljes a fertőzés mértéke, hogy jobb átállni a digitális oktatásra, ott ezt megteszik. De ebből nem következik, hogy egy olyan kistelepülésen is így kellene tenni, ahol még sosem láttak koronavírusos gyermeket - közölte.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek