3 évnél régebbi cikk

8 éve nem volt ilyen alacsony a Velencei-tó vízállása
8 éve nem volt ilyen alacsony a Velencei-tó vízállása

Megfeneklett hajók, csalódott pecások és száz métereket gyalogló fürdőzők - egyikből sincs hiány az utóbbi hetekben a Velencei-tónál. A tó vízszintje lassan negatív rekordokat döntöget, 2012 óta nem volt ilyen alacsony a vízállás.

Rengeteg víz hiányzik a Velencei-tóból: a vízszint mindösszesen száz centiméteren áll, ez harminc centiméterrel marad el az aktuális minimum szabályozási szinttől. Utoljára nyolc évvel ezelőtt, 2012 volt ilyen alacsony a vízállás. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint nem a partfal-rekonstrukció miatt tartják mesterségesen alacsonyan a vízszintet, a magyarázat ennél sokkal egyszerűbb: jóval kevesebb csapadék hullott idén, mint amennyi víz elpárolgott a tóból.

"Az eltelt nyolc hónapban gyakorlatilag csak az ilyenkor szokásos csapadékmennyiség hullott le, ám jóval melegebb időszakunk volt. Ez azt jelenti, hogy a tó még szeptemberben is képes apadni. Bár az első őszi hónap egyharmada eltelt, amely során csak 0,6 milliméter csapadék hullott, még mindig több a párolgás, mint a tóhoz való hozzáfolyás" - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Vízpótlás utoljára 2019-ben történt a Velencei-tónál. Erre azonban most nincs lehetőség, hiszen a pótlásért felelő tározókban sincs elegendő víz.

"Jelenleg a tározóink sincsenek jó állapotban, hiszen a zámolyi körülbelül 25 százalékon, a pátkai pedig 40 százalékon van, ott sincs megfelelő mennyiségű víz. Emellett a víz minősége is borzasztóan rossz a tározókban, miközben a tó vizével semmilyen probléma nem volt, így nem tudjuk most leengedni őket. Nincs is akkor készletünk, hogy érdemi változást tudjunk elérni. Ha leengednénk a tározóból ezt az igen magas klorofil-tartalmú vizet, az vízminőségi problémát is okozna" - folytatta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Csonki István hozzátette, az elkövetkezendő időszakra sem jók a kilátások: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, hat hónapos előrejelzése szerint ugyanis, a szeptembertől februárig tartó időszak az átlagosnál melegebb és szárazabb lehet.

Borítókép: Fehérvár TV
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek