Clear sky13 °C
2021. május 8. szombat Mihály
Menü
Házhozszállítás

Menyasszonytánc maszkban és kesztyűben - esküvőkre vonatkozó eljárásrendet adott ki az NNK

Menyasszonytánc maszkban és kesztyűben - esküvőkre vonatkozó eljárásrendet adott ki az NNK
A vírushelyzet egyelőre nem szegte kedvét a Fehérváron esküvőre készülőknek (Fotó: pixabay.com)

A koronavírus miatt sokan már korábban elhalasztották menyegzőjüket, és többen vannak olyanok, akik őszi időpontot választottak B-tervként. A járvány második hulláma időközben azonban megérkezett, így a korábban megszokott légkörű esküvőkről és lagzikról továbbra sem beszélhetünk.

Tavasszal és nyár elején a koronavírus-járvány első hullámában sokan módosították esküvőjük időpontját. Voltak akik, egy évvel tolták el a jeles dátumot, de sokan voltak olyanok is, akik bíztak a járvány gyors elvonulásában, és kora őszi időpontot választottak.

Székesfehérváron szeptember hónapra 105 pár, míg októberre 56 pár jelentkezett be házasságkötésre - tájékoztatott az Anyakönyvi és Címregiszter Iroda. Eddig úgy tűnik, a vírushelyzet nem szegte kedvét a Fehérváron esküvőre készülőknek, hiszen a lemondások száma szeptemberre mindössze 4, míg októberre 3 szertartás.

A helyzet azonban a tavaszi állapotokhoz képest nemhogy nem javult, de második hullám megérkezése rekordszámú új fertőzést hozott. A gócpontok kialakulása, és járvány terjedésének lassítása érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) több területre - például iskolákra, óvodákra - vonatkozó eljárásrendet dolgozott ki, amely rögzíti azokat a viselkedési normákat, szabályokat, amelyeket a megelőzés érdekében ajánlanak a szakemberek.

A NNK hétfőn tette közzé az esküvőkre és lakodalmakra a járványügyi készenlét idején alkalmazandó járványügyi szabályokat.

A lista a welcome drinken át a menyasszonytáncig egy hagyományos lakodalom több elemére is részletesen kitér, ugyanakkor a sort végigolvasva az tökéletesen kikristályosodik: egy járványügyileg korrekt esküvő nyomokban sem tartalmazza majd azt a hangulatot és érzést, ami egy pár egybekelésénél megszokott. 

Az NNK közleményében kiemeli: megbetegedések járványos terjedésének megakadályozásában talán a legfontosabb azoknak a helyszíneknek az elkerülése ahol zárt térben sokan vannak, és nehézkes a megfelelő védelmet jelentő távolság biztosítása.

A továbbiakban változtatás nélkül tesszük közzé az eljárásrend egyes elemeit:

 • A jelenlegi jogszabályok lehetővé teszik a nagy létszámú esküvők feltételek nélküli megtartását, azonban a járványügyi érdekek miatt kerülni kell a zárt helyeken kialakuló zsúfoltságot, így célszerű és javasolt az esküvő megrendezésekor olyan méretű helyszín választása, ahol betartható a résztvevők közti mintegy 1,5 méteres védőtávolság. Amennyiben a védőtávolság betartása nem megoldható, az időjárás függvényében javasolt szabadtéri esküvő tartása.

 • Javasolt több bejárat használata, csökkentve az érkezéshez kapcsolódó tömeget.

 • A zsúfoltság elkerülése érdekében a welcome drink-et nem a beérkezéskor javasolt kiszolgálni, a sorban állás elkerülése érdekében, hanem az ülőhelyekre kell készíteni, biztosítva a választás lehetőségét.

 • Az ifjú párnak és az örömszülőknek történő gratulációnál is lehetőleg kerülni szükséges a puszit, a kézfogást. Amennyiben ez nem megoldható javasoljuk, hogy az ifjú pár és az örömszülők viseljenek kesztyűt, melyet a gratuláció végén levesznek. A kesztyű levételét követően mossák, fertőtlenítsék a kezüket.

 • Nem javasolt az úgynevezett „menyasszonytánc”, melynek során a menyasszonnyal az egybegyűltek jelentős része táncol.

 • Amennyiben ez nem elkerülhető javasoljuk tánc közben a táncolók maszkviselését és a menyasszony részéről kesztyű viselését is (természetesen ez a közvetlen, szoros családtagokra nem vonatkozik).

 • Kerüljék el lehetőleg azokat a játékokat is melynek során például többen isznak ugyanabból a pohárból, egyéb tárgyból (pl.: menyasszony cipője).

Az eljárásrend kitér a fertőtlenítési és takarítási elvárásokra, a megfelelő szellőztetésre, légtechnikai rendszerekre is, továbbá kiemelten foglalkozik az esküvői menüsor elkészítésekor, illetve felszolgálásakor betartandó szabályokra, viselkedési normákra. Az NNK teljes közleménye ide kattintva tekinthető meg!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
  Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
 • Ismét látogatható az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum
  Ismét látogatható az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum
 • Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára
  Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára
 • Koronavírus: 50 alatt az új Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: 50 alatt az új Fejér megyei fertőzöttek száma

A hét sztorija

 • Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
  Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
  Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
 • A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
 • HÍRADÓ 2021. május 7.
  HÍRADÓ 2021. május 7.
 • A fehérvári Sóstó másik oldala: séta az erdőben és a sztyeppén
  A fehérvári Sóstó másik oldala: séta az erdőben és a sztyeppén
 • A vásárló szeme láttára készíti el a pizzát Olaszország első pizzaautomatája
  A vásárló szeme láttára készíti el a pizzát Olaszország első pizzaautomatája
 • Orbán: Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ
  Orbán: Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ

Eseménynaptár