3 évnél régebbi cikk

Az esküvők is csak 23 óráig tarthatnak?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Az esküvők is csak 23 óráig tarthatnak?

A szeptember 21-től életbelépő járványügyi védelmi intézkedések újabb kérdőjeleket vetnek fel, és nem kis nehézségeket, átszervezéseket okoznak a most házasodni készülőknek.

Szeptember 21-től, hétfőtől több járványügyi szabályváltozás lépett életbe, többek között az, hogy 23.00 és 06.00 óra között nem lesznek zenés, táncos rendezvények, és a vendéglátó üzletek is bezárnak.

A most életbe lépett szabály szerint tehát a zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt. A rendezvény helyszínén 23.00 és 06.00 óra között az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni.

Adódik a kérdés, mi lesz így az esküvőkkel, 23 órakor vonuljon haza a násznép?

A jogaszvilag.hu oldal jogi értelmezése egyértelműen magyarázza a helyzetet: a 23/2011. (III. 8.) kormányrendelet a szigorúbb rendelkezéseket a zenés, táncos rendezvények vonatkozásában állapítja meg, ugyanakkor kifejezetten rendelkezik arról, hogy a rendelet hatályát nem kell alkalmazni a családi eseményekkel kapcsolatos rendezvényekre [1. § (2) bekezdés d) pont].

Vagyis jó hír: a nem vendéglátó üzletben tartott esküvőkre a korlátozás nem vonatkozik, így korlátozás nélkül tartható esküvő például a kertben vagy bérelt helyen, utóbbi természetesen nem lehet étterem.

Alkalmazni kell ezzel szemben a szabályokat a vendéglátó üzletben tartott esküvőkre, mivel ott a kormányrendelet szerinti korlátozás a vendéglátó üzletet érinti. Így tehát azok, akik a következő időszakban valamelyik étteremben vagy borászatban tartanák a lagzijukat, sajnos 23 órakor be kell, hogy fejezzék az ünneplést.

Mi a helyzet a szállodákkal?

Ennél visszásabb helyzetet teremt a szállodákba tervezett esküvőknél a rendelet - hívja fel a figyelmet a Ceremóniamester Szövetség a kialakult joghézagra.

Ugyanazon az esküvőn ugyanis a helyszínül szolgáló szállodában megszálló esküvői vendéget ki lehet szolgálni 23 óra után is, míg aki nem ott szállt meg, azt nem.

Ennek oka, hogy a változások miatt a vendéglátó üzletekben 23 óra után nem tartózkodhatnak vendégek, viszont ez a szálláshelyek éttermére, bárjára nem vonatkozik ez, mert az a törvény szerint a szálloda megszálló vendégei számára nem vendéglátó üzlet, hanem a szálloda szálláshellyel együtt kínált egyéb szolgáltatása.

Iskola, kollégium jöhet?

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény értelmében üzletnek minősül a kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak.

Ezzel szemben nem minősül vendéglátó üzletnek például egy iskola, kollégium, stb., ahol így az egyébként korlátozás alá eső időszakban is tarthatóak esküvők.

Vagyis, ha még van idő a helyszínmódosításra, és halasztani semmiképpen sem szeretnénk, érdemes lecsapni egy iskola tornatermére. Legalábbis jelenleg... 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek