Cloudy14 °C
2020. október 24. szombat Salamon
Menü

10 új autóbusz áll napokon belül forgalomba Székesfehérváron

A MOL Aréna Sóstó előtti parkolóban mutattak be tíz új, a napokban forgalomba álló autóbuszt. A közeljövőben öt busz még biztosan csatlakozik hozzájuk, az év végéig pedig további nyolccal bővülhet az állomány, így jelentősen megfiatalodik a fehérvári buszflotta.

A fehérvári önkormányzat még tavasszal kötött szerződést a Volánbusz Zrt.-vel tizenöt darab alacsonypadlós, Euro 6-os motorral szerelt Mercedes-Benz Conecto busz beszerzésére.

"Tíz busz már meg is érkezett. Úgy tudom, hétvégétől már lehet ezekkel az autóbuszokkal találkozni a forgalomban. További öt jármű érkezik. A pénteki közgyűlésnek azt javaslom, éljünk a Volánbusz ajánlatával, és további nyolc buszt hívjunk le. Ezzel összességében huszonhárom új csuklós busz állhat a fehérvári közösségi közlekedés szolgálatába" - mondta Cser-Palkovics András polgármester, majd hozzátette, a huszonhárom új busz üzemeltetése évente mintegy 120 millió forintba kerül.

"Fontos, mert minőséget ad, emeli a szolgáltatás színvonalát. Fontos környezetvédelmi szempontból is, ugyanis a legmodernebb technológiával és az ehhez kapcsolódó engedélyekkel rendelkeznek ezek az autóbuszok - többek között légkondicionáltak, és akadálymentesítettek. Így a fehérvári tömegközlekedésben használt csuklós autóbuszok átlagéletkora négy év alá csökken" - folytatta Székesfehérvár polgármestere, majd kiemelte nem állnak meg itt, a következő években a szólóbuszokkal szeretnék folytatni a buszflotta korszerűsítését, lehetőleg elektromos vagy gázüzemű járművekkel.

"Azon dolgozunk, hogy könnyebbé és egyszerűbbé tegyük a városban élők eljutását a vasútállomásra. Kiváló és nagyon gyors vasúti közösségi közlekedés köti össze Budapestet és Székesfehérvárt. Friss hír, hogy a gyorsvonati pótjegyet nem kell ezen a szakaszon megfizetni, illetve az InterCity-vonatokon egységesen háromszáz forintra csökken a pótdíj összege" - nyilatkozta Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

"Fontos, hogy az utasok számát tudjuk növelni, és ez a három jelzés, amelyet elhelyeztek a buszokon, azt a célt szolgálja, hogy valóban az utazóközönség minden szegmensét elérjük" - tette hozzá Törő Gábor országgyűlési képviselő.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy körülbelül felerészben megújul a fehérvári helyi közlekedés buszparkja: "Ha ilyen új és modern flottával tudjuk a szolgáltatást biztosítani, akkor még vonzóbb és versenyképesebb lesz a közösségi közlekedés."

A városra jellemző egyedi megjelenést kapó járművek a hét végétől fokozatosan állnak forgalomba, és elsősorban a 10, 11, 12, 13, 14, 22, 24, 36 és 37 jelű törzsvonalon szállítják majd utasaikat.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

 • Világszerte növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma
  Világszerte növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma
 • Tovább nőtt itthon a fertőzöttek száma, újabb 38 ember vesztette életét a koronavírus szövődményeib
  Tovább nőtt itthon a fertőzöttek száma, újabb 38 ember vesztette életét a koronavírus szövődményeib
 • Elfelejtett nemzedék - bemutatták a fehérvári rendező filmjének előzetesét
  Elfelejtett nemzedék - bemutatták a fehérvári rendező filmjének előzetesét
 • Temetői séta lesz október 28-án a Csutora temetőben
  Temetői séta lesz október 28-án a Csutora temetőben

A hét sztorija

Eseménynaptár