Partly cloudy12 °C
2021. január 22. péntek Vince
Menü
Házhozszállítás

Ketchup, mustár vagy majonéz - neked melyik a kedvenced?

Ketchup, mustár vagy majonéz - neked melyik a kedvenced?
Ketchup, mustár vagy majonéz? (Fotó: pixabay.com)

A ketchup-mustár-majonéz trió szinte elengedhetetlen kelléke mindennapjaink étkezéseinek, így mindig akad legalább egy olyan falat, amelyen a három klasszikus szósz egyike található. Mivel a legnépszerűbb öntetekről van szó, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvan a saját kedvence, netalántán kombinációja - mert úgy is ütősek ám. Ketchup, mustár, majonéz. Nálad melyik a favorit?

Az első találkozásomra a fincsi szószokkal nem nagyon emlékszem, viszont annyi megmaradt, hogy sokáig annyira undorodtam a majonéztől, mintha valami gyomorforgató étek lenne.

Ne is kérdezzétek, fogalmam sincs, miért vélekedtem így róla, pedig aztán a légynek sem ártott szerencsétlen öntet. Egyetlen bűne van, az, hogy brutálisan ízletes. Ennek a felismerésnek köszönhetően ma már szinte mindent majonézzel eszek. Változik a világ, na!

A majonéz története ugyanúgy bizonytalan, mint nevének eredete: többek szerint Armand de Vignerot du Plessis szakácsa találta fel 1756-ban, miután a herceg hadserege győzött Mahón városánál a spanyol Menorcán. A győzelem emlékére nevezte el mahonnaise-nek, ami később egy véletlen nyomtatásbeli hiba miatt mayonnaise-re módosult.

Viszont most, hogy agyalgatok, eszembe jutott, talán a ketchup volt az első szósz a hármasból, amelyet a szüleim bedobtak a gyerekkori kísérletezgetés során a mély vízbe. Lesz, ami lesz! Aztán végül olyannyira bejött a paradicsomos dresszing, hogy életen át tartó hűséget fogadtam az olasz konyha ínycsiklandozó fogásainak. Ketchup? Bárhol, bármikor, bármennyit.

A ketchup (ké tsiap) mártás már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban, az angol nyelvben 1690-től ismert. A kínaiak azonban különböző halfélékből és puhatestűekből készítették a fűszeres mártást. Angol és holland tengerészek közvetítésével jutott Európába.

Nos, nem véletlenül hagytam utoljára a sárgás-fűszeres mártást, ugyanis bár a másik két szószt is imádom, a szívem csücske mindig a mustár, és a fehérvári ruhás piacon elmajszolgatott hot dog marad, amelyet csak és kizárólag a kissé csípős öntettel voltam hajlandó elfogyasztani.

Persze kipróbáltam mindenféle kombóval, a favorit mindig a mustár maradt. És a szerelem azóta is tart, sőt, erősebb, mint valaha: mustárral még az általam kevésbe kedvelt ételeket is hajlandó vagyok beburkolni.

A mustár eredetét szintén a franciák nevéhez kötik, bár a rómaiak voltak, akik először készítették: mustot kevertek ki mustármaggal, csípős íze miatt a pasztát égő mustnak (mustum ardennek), vagyis mustárnak nevezték el.

És akkor persze ott vannak a különböző színű, ízű és illatú kotyvalékok, amelyeket a három klasszikus szósz összekeveréséből kapunk - sőt, ma már egyes márkák alapból összedobják ezeket az önteteket, így nem kell azzal bíbelődnünk, hogy tökéletesen csípjük el az arányokat.

Amúgy megsúgom, nálam a hármas kombináció volt az etalon, olyannyira, hogy egy ketchupos-mustáros-majonézes bizniszen is törtem a fejem - aztán napokig foghattam a hasam, annyira égett. Gyerekfej. 

Ketchup, mustár vagy majonéz. Neked melyik a kedvenced? 

 

(Forrás: wikipedia.hu, nosalty.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • 1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
  1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
 • Felhőtlen szórakozást ígér a Vörösmarty Színház rádiókabaréja
  Felhőtlen szórakozást ígér a Vörösmarty Színház rádiókabaréja
 • A kutatók szerint a vírus mutációja ellen is védenek a most engedélyezett oltóanyagok
  A kutatók szerint a vírus mutációja ellen is védenek a most engedélyezett oltóanyagok
 • Megnyílt a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
  Megnyílt a 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás