3 évnél régebbi cikk

Legyűrték a Bala Townt, de a sóstóiak elbánnának velük
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.standard.be
Legyűrték a Bala Townt, de a sóstóiak elbánnának velük

A tízszeres belga bajnok Standard Liége otthonában vívhatja ki az Európa-liga csoportkörébe jutást a MOL Fehérvár FC, Márton Gábor együttesének dolgát nem könnyíti meg, hogy a belgák jó formában várják a ki-ki meccset.

A MOL Fehérvár FC eddig szépen menetel az Európa-ligában, ha nem is szemet gyönyörködtető, de mindenképpen eredményes játékkel lépdel fordulóról fordulóra a piros-kék alakulat. Az ír Bohemians ellen 1-1 után büntetőkkel, majd a máltai Hibernians ellen 1-0-ás sikerrel lépett tovább a fehérvári gárda, amely a korábban kétszer is BEK döntőt játszó Stade de Reims ellen sem hibázott: 0-0 után ismételten tizenegyesekkel men tovább.

Az Európa-liga főtáblája előtt már csak egy akadály tornyosul, ez az akadály pedig nem más, mint a belga futball (egyik) zászlóshajója, a Standard Liége.

A teljes nevén Royal Standard De Liége együttesét 1898-ban alapították a Saint-Servais egyetem diákjai, a 195 ezer lakosú vallon város büszkesége fennállása alatt eddig 10 bajnoki címet, 8 kupagyőzelmet és 4 szuperkupa sikert zsebelt be, ezzel az eredménysorral a világ élvonalába tartozó belga futball negyedik legeredményesebb klubja.

Első bajnoki címét az 1957/1958-as szezonban gyűjtötte be, eddigi utolsó elsőségét pedig a 2008/2009-es idényben, amikor is megvédte egy évvel korábbi bajnoki címét. Érdekesség, hogy mindkét aranyérem letéteményese Bölöni László volt, a korábbi kiváló labdarúgó vezetőedzőként terelte két aranyérem felé a csapatot.

A Standard a legutóbbi, a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt bajnokságot az 5. helyen zárta, a mostani idényben azonban jobban szerepel. Hét forduló után 4 győzelemmel, 3 döntetlennel és mindössze 1 vereséggel, 14 ponttal a negyedik a tabellán.

Ami az európai kupaporondot illeti, itt sem kell szégyenkezni a liége-i egyesületnek. A Standard 1962-ben elődöntőt játszott a Bajnokok Ligája elődjében, a BEK-ben. 1967-ben elődöntős, 1982-ben pedig döntős volt a Kupagyőztesek Európa Kupájában, utóbbi kiírásban, izgalmas fináléban 2-1-re kapott ki a spanyol sztárcsapattól, a Barcelonától. Az egykori Intertotó Kupában is sokszor elindult a Standard, 1996-ban itt is döntőt játszhatott.

Az Európa-liga mostani selejtezőjében eddig két fordulóban volt jelenése a belga gárdának. Előbb a wales-i, magyar szemnek kedves, de furcsa nevű Bala Town volt az ellenfele: a liége-i gárda 2-0-ra nyert, majd a legutóbbi körben hosszabbítás után a szerb Vojvodinát is búcsúztatta 2-1-es sikerrel. Érdekesség, hogy mindkét meccsen ugyanazok voltak a gólszerzők: az uruguayi Felipe Avenatti mindkét találkozón büntetőből, a marokkói Selim Amallah pedig akcióból volt eredményes.

Szintén érdekesség, hogy a Standard a fenti duplázók ellenére nem rendelkezik klasszikus gólvágóval, ereje a kiegyensúlyozottságban rejlik. A bajnokságban hét forduló alatt tíz gólt lőtt a csapat, de nincs olyan labdarúgó, aki kettőnél több alkalommal volt eredményes. A fentebb már említett marokkói Selim Amallah mellett két belga támadó, Samuel Bastien és Obbi Oularé is két-két gólt jegyzett az eddig fordulókan, négy játékos pedig egy-egy alkalommal talált be.

A transfermarkt.de szakportál egyébként 59,53 millió euróra teszi a csapat értékét (a Vidiét pedig 15,98 millióra), a gárda legértékesebb játékosának a belga U21-es válogatott védő, Zinho Vanheusden számít, akinek piaci értékét 13,5 millió euróra becsülik.

A MOL Fehérvárra tehát egy kimondottan erős együttes vár az Európa-liga csoportkörébe vezető út utolsó állomásaként, de a piros-kékek már korábban bebizonyították: képesek lehetnek a meglepetésre.

A Standard Liége – MOL Fehérvár FC mérkőzés október 1-én 20 órakor kezdődik a belga csapat otthonául szolgáló Maurice Dufrasne Stadionban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek