3 évnél régebbi cikk

Miért nem fertőtlenítik kétnaponta a lépcsőházakat sok fehérvári társasházban?
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Miért nem fertőtlenítik kétnaponta a lépcsőházakat sok fehérvári társasházban?
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Hiába ajánlja a Nemzeti Népegegészségügyi Központ, nincsen kétnaponta fertőtlenítő takarítás sok fehérvári lépcsőházban, mert drága, különösen a kisebb a társasházak számára.

A Nemzeti Népegészségyi Központ szeptember végén adott ki ajánlást a társasházak számára, amelyben többek között azt javasolta, hogy legalább minden másnap érdemes hipós vízzel felmosni a lépcsőházat, áttörölgetni a korlátot, a csengőgombokat, kilincseket és a liftet.

Ezeken kívül jó gyakorlat lehet a társasházak bejáratánál a kézzel érintést nem igénylő alkoholos kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése.

Schmöltz Miklós, több fehérvári társasház közös képviselője elmondta, tavaszhoz képest a takarítószer változását leszámítva visszatértek a normál takarítási rendre.

Ez a nagy, liftes házaknál a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alsó fogadóteret és a liftet mindennap felmossák, felseprik. A lépcsőházat és a többi szintet a takarító személyzet hetente egyszer mossa fel.

A kisebb, jellemzően négyemeletes házaknál - mivel nincsen akkora forgalom - alapesetben csak hetente egyszer takarítják az alsó szintet és a lépcsőházat.

„A normál takarítás is tartalmazza a fertőtlenítést, de értelemszerűen ez már nem tudja azt a fajta vírusmentességet garantálni, mintha naponta vagy kétnaponta végeznék. Őszinte leszek, nem tudjuk, pontosan mekkora gyakorlati haszna van a lépcsőház sűrű fertőtlenítésének! Nem kevés pénzbe kerül, főleg egy kisebb társasháznak. Amíg nincsen központi szabályozás, addig maradunk a megszokott takarítási rendnél.”

Egy lépcsőház fertőtlenítése alkalmanként 1500 forint, amely heti három alkalommal számolva havonta 18 ezer forint plusz kiadást jelent.

Az egyszerűség kedvéért ez egy tíz lakásos társasházban körülbelül 1800, míg egy negyven lakásosban 450 forintos pluszköltség havonta.

A közös képviselő hozzátette, a liftek fertőtlenítése kifejezetten problémás volt, mivel sok helyen a lakók önszorgalomból is lemosták a liftgombokat fertőtlenítő folyadékkal, és nem egyszer előfordult, hogy annyira beáztak a nyomógombok, hogy hívni kellett a liftszerelőt.

A bejárathoz pedig azért felesleges kitenni a pumpás kézfertőtlenítőt, mert ha a házban nincsen kamera, pár perc alatt lábakél.

Schmöltz Miklós ezek miatt úgy látja, a személyes higiéniára kell nagyobb hangsúlyt fektetni, érdemes a lépcsőházban, a liftben maszkot viselni, gumikesztyűt húzni, rendszeresen kezet mosni. Az már csak egy plusz, ha valaki a napi felmosás során az ajtaja előtti néhány métert is feltörli.

Az NNK lépcsőházi ajánlásaival foglalkozó cikkünk alá több komment is érkezett. Többen ugyanazt tapasztalták: a lépcsőházakat jó esetben hetente egyszer mossák fel, de akadt arra is példa, hogy a közös képviselő önszorgalomból minden nap fertőtleníti még a korlátokat is. Törökné Balassa Erzsébet úgy fogalmazott, hogy az ő házukban a nem túl nagy méretű liftet idén csak egyszer mosták le annak ellenére, hogy a lakóközösség fizet a takarításért.

Volt aki azon a véleményen volt, ha a lépcsőházban élők havonta egyszer vennék a fáradtságot, és felhígított pumpás flakonba töltött hipós vízzel végigtörölgetnének, jobb lenne a helyzet. Nem sokkal több időt venne igénybe, mint egy tisztességes komment begépelése.

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek