3 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: Az ápolók is kapnak béremelést, az orvosoknak a munkáltató engedélyezheti a magánpraxist
Kormányinfó: Az ápolók is kapnak béremelést, az orvosoknak a munkáltató engedélyezheti a magánpraxist

Nem tiltják meg az orvosoknak a magánpraxist, de ezentúl a munkáltatójuk szabályozhatja annak kereteit. Az orvos vezényelhetősége viszont rendkívüli helyzetben elkerülhetetlen lehet.

A kormány aktuális döntéseiről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter október 8-án, csütörtökön délelőtt. 

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra: a vírus második hulláma mindenütt a világon felfutóban van, Magyarország a jobban védekezők közé tartozik.

Az egészségügyi dolgozók béremelésről szólva elmondta, folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése: november elsején újabb húsz százalékkal nő a fizetésük, 2022 január elsejével 30 százalékos ápolói béremelésre lehet számítani.

„Tudjuk, hogy az ápolóknak és orvosoknak hatalmas a felelőssége a jelenlegi helyzetben, ezért is tartottuk elérkezettnek az időt, hogy az orvosok elkötelezettségét megerősítsük” - fogalmazott. Hozzátette: reményeik szerint az új törvény az orvosok elvándorlását is lassítani fogja, és sokan gondolják majd, hogy megéri külföldről hazatérni, hiszen már 2021 január 1-jével jelentős orvosbér-emelkedés következik majd be. Kiemelte, a háziorvosokkal kapcsolatban is új szabályozást fogadnak el január 1-ig.

Az új törvény lehetőséget ad arra, hogy a munkáltató korlátozza a magánpraxist, a miniszter hangsúlyozta: mindezt az ésszerűség határai mellett tehetik majd meg. Nem szeretnék a magánpraxis tiltani, megfelelő rendeleti szabályozást szeretnének kialakítani arra, hogy napi 12 óránál ne dolgozzon többet egy orvos.

A kormányrendelettel kapcsolatban az orvosi kamarával egyeztetnek, de előre bocsátotta, egészségügyi válsághelyzetben az orvosok vezényelhetősége valószínűleg elengedhetetlen lehet.

"Kár riadalmat kelteni, ez a szabály rendkívüli helyzetekre való" - fogalmazott.  -  "Senki nem gondolkodik arról, hogy debreceni orvosokat például szombathelyi kórházba rendelnek át. Részletes szabályokat az erre vonatkozó rendelet tartalmazza majd."

Borítókép: MTVA
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek