Cloudy14 °C
2020. október 24. szombat Salamon
Menü

Lesz még egy rózsás ház Székesfehérvár belvárosában!

Az írónő, Sohonyai Edit kezdeményezésére a Kossuth-udvarban ültetett rózsatövet Csukly Zsolt, akinek rózsával befuttatott háza a fehérvári belváros egyik nevezetessége. A növényt a "mester" tanácsai alapján a lakók fogják gondozni.

Csukly Zsolt Lakatos utcai rózsás háza üde színfoltja a fehérvári belvárosnak. A rózsatövek speciális támfal- és csőrendszer segítségével kapaszkodnak fel a falra, és egész nyáron virágoznak.

A graffiti ellen is véd (Fotó: Gáspár Péter)
A graffiti ellen is véd (Fotó: Gáspár Péter)

 A ház emiatt kedvelt esküvői fotóhelyszín, és a szerelmespárok is szívesen sétálnak erre. 

Idén tavasszal egy szerencsétlen baleset az egyik rózsatő pusztulását okozta a házon. Csukly Zsolt új, gyorsan növő fajtát telepített a helyére. Az új kezdet már nem is olyan kicsi: lassan két méter magas és tele van új hajtásokkal.

Az írónő Sohonyai Editnek nemrég támadt egy ötlete, hogy mi lenne, ha a Kossuth-udvari lépcsőház falára rózsát futtatnának? Mivel évek óta ismeri Csukly Zsoltot, megkérdezte, segítene-e a megvalósításban?!

A dréncsövön keresztül kapja a rózsa a tápanyag-pótlást. (Fotó: Kiss László)
A dréncsövön keresztül kapja a rózsa a tápanyag-pótlást. (Fotó: Kiss László)

Akármennyire is szép, legalább olyan nagy kihívás a belvárosi köves, sittes talajban falra futtatni rózsát. (És akkor még nem említettük meg azokat a vandálokat, akik éjszaka valamilyen oknál fogva kitépik a növényt a ház mellől.)

"Megbeszéltük a lakókkal, mi egy csuklista ház szeretnénk lenni" – mondta Sohonyai Edit.

 Zsolt örömmel tett eleget a kérésnek. A lépcsőház alatti gerillakertben saját szaporítású, gyorsan növő Minnehaha rózsát ültetett. 

A Minnehanna rózsa a nyugdíjasoknak és a türelmetleneknek való, mert gyorsan nő. (Fotó: Kiss László)
A Minnehanna rózsa a nyugdíjasoknak és a türelmetleneknek való, mert gyorsan nő. (Fotó: Kiss László)

"Ez ilyen korombeli nyugdíjasoknak és a türelmetleneknek való fajta, mert gyorsan nő. Ez a kis csutka jövőre a remények szerint elérheti a kétméteres magasságot. A színe pirosas-lilás lesz. Kicsit összecseng azzal, amelyet Szent Erzsébetnek festettek az órajátékban."

Ahhoz azonban, hogy a frissen ültetett tő ne menjen tönkre, Csukly Zsolt alaposan előkészítette a helyet.

"A fehérvári belvárosi talaj köves, sittes, ahol nem olyan könnyen marad meg a rózsa, ezért raktam alá trágyát meg földet, had higgye szegény, hogy ez lefele menet is így lesz. A tőhöz oldalt lyukacsos dréncsövet raktam, amit alul meg is hurkoltam, mert kitapasztaltam, hogy ezen keresztül lehet a legkönnyebben a tápanyagot pótolni. A növény okos, a gyökereivel, mint egy nemez átszövi a csövet, mert tudja, úgy könnyebben fel tudja szívni a számára értékes tápanyagot"  – magyarázta a férfi.

Csukly Zsolt mindig örömmel mesél a rózsáiról (Fotó: Kiss László)
Csukly Zsolt mindig örömmel mesél a rózsáiról (Fotó: Kiss László)

A tövet a lakók fogják gondozni Zsolt tanácsai alapján. Öntözni sűrűn nem szabad, mert Zsolt szerint akkor a rózsa olyan lesz, mint az elkényeztetett gyerek: csak a talajhoz közel növeszt gyökeret.

"A rózsáim ridegtartáson vannak. A friss telepítésnél mindig figyelek arra, hogy éppen el ne pusztuljon, mert akkor lefele tör, hiszen tudja, akkor marad életben."

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár