Fair25 °C
2021. május 11. kedd Ferenc
Menü
Házhozszállítás

Megújult a fehérvári kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya

Mostantól a legmodernebb és legkellemesebb körülmények között érkezhetnek a világra a régióban az újszülöttek. A tíz hónapig tartó, 200 milliós beruházásnak köszönhetően teljesen megújult a fehérvári kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya.

Átadták a megújult szülészetet és a gyermekágyas részleget a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. Az intézmény több mint 200 millió forint kormányzati támogatást nyert a fejlesztésre, melynek célja, hogy még inkább családbaráttá, családközpontúvá tegyék az ellátást, és támogassák a pozitív szülésélmény kialakulását.

A fehérvári kórházban eddig négy darab egyágyas szülőszoba volt, melyek mindegyike önálló vizesblokkot kapott. A szobák egy-egy falát üvegfalra cserélték, hogy minél több természetes fény jöjjön be. Kicserélték a berendezéseket, a szülőágyakat, illetve minden szobában használhatnak a kismamák szülőszéket is.
A megújult szülészeti-nőgyógyászati osztály a fehérvári kórházban (Fotó: Körtvélyes Tivadar, Zsiday Ádám)
A megújult szülészeti-nőgyógyászati osztály a fehérvári kórházban (Fotó: Körtvélyes Tivadar, Zsiday Ádám)

"Ilyen körülmények között, legelőször is a szülő nők, a párok, a családok is maximálisan pozitív szülésélménnyel térhetnek haza. Az itt dolgozóknak pedig felüdülés lesz ilyen körülmények között dolgozni, ez mindenképp előrelépés. Irányt szeretnénk mutatni, hogy állami kórházban is lehet ilyen szülészeti, gyermekágyi ellátást biztosítani" - mondta Hagymásy László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa.

Kialakítottak egy új, ötödik szülőszobát, ahol lehetőség van a vízben vajúdásra és a vízben szülésre. A gyengéd szülést igény szerint aromaterápiás levegő és relaxáló zene segíti. A vajúdónak használt helyiséget és az apák, a hozzátartozók által használt szobát szintén felújították, ezek is új, önálló vizesblokkot kaptak. Ugyancsak felújították a szülőszoba előterében lévő várót.

"Szakmámból kifolyólag Amerikától Ausztráliáig mindenféle intézményben megfordultam már, de ilyet nem nagyon láttam. Ez egy abszolút csúcsminőségű, akár a privát intézményekkel vetekedő szülészeti centrum" - tette hozzá Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház megbízott főigazgatója.

A megújult szülészeti-nőgyógyászati osztály a fehérvári kórházban (Fotó: Körtvélyes Tivadar, Zsiday Ádám)
A megújult szülészeti-nőgyógyászati osztály a fehérvári kórházban (Fotó: Körtvélyes Tivadar, Zsiday Ádám)
A gyermekágyas osztályon, az úgynevezett rooming inben - ahol a baba és az anyukája folyamatosan együtt lehet - a korábbi három-négyágyas szobákat egy-, illetve kétágyas szobákká alakították át, itt megújultak a vizesblokkok és új, otthonos bútorzattal gazdagodtak a helyiségek.

Az újszülött részleget mintegy 56 millió forint értékben szintén új eszközökkel és orvosi műszerekkel szerelték fel.

"Ez most egy 200 millió forintos fejlesztés volt. Ezeket a kisebb összegeket, ha összeadjuk, az is több milliárd forint, és itt állunk a kapujában a még csak papíron előrehaladó következő tömb megépítésének, ami bízzunk benne, hogy mielőbb elkészül. Ezzel teljessé válik az a tömbkórház, amely modern elvárásoknak megfelelően fogja gyógyítani a fehérvári és Fejér megyei betegeket" - egészítette ki Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
  A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
 • Drágább lesz a gázolaj
  Drágább lesz a gázolaj
 • Nem nőhetnek a havi törlesztőrészletek a hitelmoratórium után
  Nem nőhetnek a havi törlesztőrészletek a hitelmoratórium után
 • Óriási segítséget kaphatnak a civilek
  Óriási segítséget kaphatnak a civilek