3 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Mozinet Filmnapok, Kolbász és Lecsófesztivál a Velence Korzón, ingyenes kiállítások, Pál Utcai Fiúk és A vezércsel
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Fehérvári programok a hétvégére: Mozinet Filmnapok, Kolbász és Lecsófesztivál a Velence Korzón, ingyenes kiállítások, Pál Utcai Fiúk és A vezércsel
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

A karácsony előtti utolsó hosszú hétvégén ismételten kisüt a nap, így a természet lágy ölén is levezethetitek a hét fáradalmait. Persze, hogy még véletlenül se unatkozzatok, ezúttal is számos fehérvári (és környéki) programmal készültünk nektek: többek között válogathattok a X. Mozinet Filmnapok kínálatából, végigkóstolhatjátok a Kolbász és Lecsófesztivált a Velence Korzón, ingyenes leshetiek meg a Szent István Király Múzeum legtöbb kiállítóhelyét, netalántán bulizhattok a Pál Utcai Fiúk koncertjére.

Mozi: X. Mozinet Filmnapok
Mikor?: Október 22-25., csütörtök-vasárnap 
Hol?: Barátság mozi

A legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok - Sundance, Velence, Berlin és Cannes - legjobb alkotásaiból állt össze a X. Mozinet Filmnapok programja. Az eseményt Budapesten és tizennégy további városban bonyolítják le október 22-25-ig, Székesfehérváron a Barátság mozi ad otthont a rendezvénynek. A négy nap során vetített fesztiválsikerek hónapokkal a hivatalos hazai premier előtt láthatók: 

 

Kiállítás: Ingyenes kiállítások
Mikor?: Október 23., péntek 
Hol?: Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei

Ingyenesen látogatható a Szent István Király Múzeum legtöbb kiállítóhelye október 23-án, pénteken. A Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhelyen 9 órától, további kilenc kiállítóhelyen 10 órától fogadják a látogatókat a járványügyi óvintézkedések betartásával.

A nemzeti ünnep alkalmából ingyenes látogatási lehetőséggel várja az érdeklődőket a Szent István Király Múzeum október 23-án, pénteken. A Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely 9 és 17 óra között, míg a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, az Új Magyar Képtár, a Csók István Képtár, a Hetedhét Játékmúzeum, a Pelikán Galéria, a Fekete Sas Patikamúzeum, az Országzászló téri kiállítóhely, a palotavárosi kiállítóhely és a Gorsium Régészeti Park 10 és 18 óra között tart nyitva.

 

Megemlékezés: Szemek - ünnepi tévéjáték
Mikor?: Október 23., péntek 19:20
Hol?: Fehérvár TV

Idén a járványhelyzet miatt elmarad a hagyományos, a székesfehérvári Városház térre tervezett október 23-i utcaszínházi bemutató, helyette született meg ez a tévéjáték, amely ebben az évben is az 1956-ból fennmaradt fehérvári dokumentumokra épül. A tévéjáték főszereplői a Kodolányi János Gimnázium diákjai, mellettük felnőtt szereplők is játszanak a produkcióban, amelyet Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa írt és rendezett. A filmet október 23-án, pénteken 19:20-as kezdettel láthatják a nézők a Fehérvár Televízióban, amelynek munkatársai is közreműködtek a tévéjáték elkészítésében. Az adás online is fogható.

 

Koncert: Pál Utcai Fiúk
Mikor?: Október 23., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A Pál utcai Fiúk 1983 nyarán Szigetszentmiklóson alakult barátokból, iskolatársakból. Az együttes alapítói (akik még ma is tagok): Leskovics Gábor (gitár, ének), Potondi Anikó (ének), valamint rajtuk kívül az együttes sikereinek részese a története során tagjai között zenélő számos dobos, billentyűs, szaxofonos és gitáros is. Az alternatív rockban nyomuló csapat közel negyvenéves pályafutása azóta is töretlen, legutóbbi korongjuk, az Igazán ez minden 2019-ben látott napvilágot. Zúzós nótáikat pénteken a Petőfi Kultúrtanszéken is bemutatják a nagyérdeműnek.

 

Gasztro: Kolbász és Lecsófesztivál
Mikor?: Október 23., péntek 10:00
Hol?: Velence Korzó

Csípős, tojásos, rizses? Nem mindegy? Főleg, ha jóféle kolbász van rárakva, egyenesen a füstről! - ezzel a szlogennel hirdetik a Velence Korzóra megszervezett Kolbász és Lecsófesztivált, amely a magyaros ízek kedvelőinek maga lesz a Kánaán. Krúdy Gyula szerint nyáron paprikát és paradicsomot, télen azonban lecsót kell enni. Persze az év végi hideg napok még a kanyarban sincsenek, ám a hétvégére remek időt ígérnek a jósok, úgyhogy semmi sem szabhat gátat egy felejthetetlen gasztroélménynek.

 

Fotó: Íriszfotózás
Mikor?: Október 24., szombat 9:00
Hol?: Alba Plaza

Biztos vagyok benne, hogy sokatoknak ismerősen csenghet a híres mondás: a szem a lélek tükre. Mindannyiunk írisze egyedi, akárcsak az ujjlenyomatunk. Testünk legszebb és legszínesebb része, amelyet szombaton az Alba Plazában a Coloris csapatának köszönhetően soha nem látott részletgazdaságú fotókon láthattok viszont. Ha mindig is kíváncsiak voltatok, hogyan festhet közelebbről a szemetek, akkor ott a helyetek!

 

Környezetvédelem: Cigicsikkmentes Székesfehérvárért!
Mikor?: Október 24., szombat 11:00
Hol?: Székesfehérvár

A JÖN Alapítvány, a Szemétszedés.hu - Takarítsuk ki együtt Magyarországot, a Zeewa Official és a Hulladekvadasz.hu közös kezdeményezése, hogy a Cigicsikkmentes októberhez kapcsolódóan cigicsikkszedő-eseményt szervez Székesfehérváron. A kihívással egybekötött hónap célja a figyelemfelhívás a cigicsikkek és egyéb dohányzásból visszamaradt hulladékok környezetszennyező hatására, valamint ezen hulladék környezettudatos elhelyezésének módjaira. Az edukációs kampány 11 órakor kezdődik október 24-én, szombaton.

A részvétel előregisztrációhoz kötött, és a járványhelyzet miatt csak limitált számú önkéntest tudnak fogadni. Jelentkezni ide kattintva tudtok. A helyszín és a további részletek a regisztrációs űrlap kitöltése után érhető el a megjelenni kívánó önkénteseknek. Az egészségügyi vészhelyzet távolságtartási szabályait betartva, illetve kesztyűben és maszkban lehet majd önkénteskedni az eseményen.

 

Sorozat: A vezércsel
Mikor?: Október 23-tól
Hol?: Netflix

Bár csak a napokban fedeztem fel, hogy a héten debütál A vezércsel című drámasorozat, a Netflixre érkező széria különleges történetének és a főszereplőt játszó, manapság igencsak felkapott Anya Taylor-Joynak köszönhetően szinte azonnal felkeltette az érdeklődésem. A sztori szerint a hidegháború idején egy elárvult sakkzseni függőségével küzdve próbál a világ legjobb sakkozójává válni. Ugye, hogy ugye?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek