Clear sky13 °C
2021. május 8. szombat Mihály
Menü
Házhozszállítás

Önfejlesztés applikáció segítségével? - A Psycraft segít eligazodni az útvesztőben

Önfejlesztés applikáció segítségével? - A Psycraft segít eligazodni az útvesztőben
Matyi Csongor pszichológus (Fotó: Matyi Csongor)

Pszichológus szakemberek egy olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amivel játékos formában, egy virtuális profil segítségével találhatod meg önmagad fejlesztésének útját.

Matyi Csongor pszichológus neve ismerős lehet a fehérváriaknak, hiszen városunkban nőtt fel, és a családja ma is itt él. A szakember küldetéséül tűzte ki, hogy minél több csatornán keresztül felhívja az emberek figyelmét a lelki egészség fontosságára, és segítsen abban, hogy a megfelelő utat találják meg ennek eléréséhez. Hiszen a különféle önfejlesztést, lelki gyógyulást ígérő weboldalak vagy tanácsadók könnyen vihetnek tévútra.

Magyarországon az a furcsa helyzet állt elő, hogy pont nem a pszichológusok vannak többségben az önfejlesztés arénájában, hanem mindenki más. Mint ha a testi egészséggel foglalkozók közül nem az orvosok lennének többen, hanem az alternatív gyógyítók. Ez nem szerencsés. A reumatológus szakorvostól a homeopata gyógyítón keresztül a természetgyógyászon át a csontkovácsig sokan ígérnek javulást a testi panaszokra. De nem mindegy, milyen garanciát tudnak rendelni az ígéretek mellé” - fejtette ki Csongor. - Ugyanezt az analógiát áttéve a lelki egészség világára: itt is sokféle hátterű, képzettségű, tapasztalatú ember ígér gyógyulást, lelki javulást, közérzet javítást. De itt még nehezebben ellenőrizhető a szakmaiság, a háttér, a tudás, a tapasztalat, szakképzettség. Hányféle honlap ígér gyógyulást lelki bajokra, stresszre, depresszióra? Megdöbbennél, ha tudnád, ezek mögött milyen ritkán áll valódi egészségpszichológus, klinikai szakpszichológus. De ezt az átlagember nem tudja, nincs elég információja, hogy adott problémával hova menjen.”

Matyi Csongor nyolc éve tart ismeretterjesztő pszichológiai előadásokat, azonban kollégáival együtt úgy érezték, nem elég, ha csak ilyen módon szólítják meg az embereket. Jó, ha egy olyan motiváló eszközt is adnak a kezükbe, ami játékosan ejti rabul az érdeklődésüket és vezeti el őket a számukra megfelelő segítséghez. Legyen az egyéni terápia, csoportos tréning vagy egy előadás. Ehhez fejlesztették ki Csongor ötletén alapulva a Psycraft nevű alkalmazást, mely, ahogy nevéből is kitűnik a számítógépes játékok és a pszichológia világának házasságából született.
Önfejlesztés applikáció segítségével? - A Psycraft segít eligazodni az útvesztőben

A gamification egy módszertan, amellyel nem játékkal összefüggő tevékenységeket lehet játékos formába önteni. Az első nagyon fontos szempont, ami az Incenter projektet, és benne a Psycraftot létrehozta, az volt, hogy támpontrendszert adjunk az embereknek, akik eljutottak oda, hogy a lelki egészségükkel foglalkozzanak. Ha csak fele annyit, mint a fizikai egészségükkel, már az is nagyon jó.” - fogalmazta meg a pszichológus. - Az alkalmazás lényege, hogy személyi edzőt adunk az önfejlesztés útvesztőjéhez. A mentális vagy lelki egészség fejlesztéséről szóló világ rendkívül tág és heterogén, a motivációs előadóktól kezdve a nemzetközi self help irodalom bestselleríróiig bezárólag, coachok, életmód tanácsadók, mindenki beletartozik. Nehéz ebben eligazodni.”

Önfejlesztésre nem csak annak lehet szüksége, aki valamilyen konkrét lelki problémával küzd. Mindenkiben más kérdések merülnek fel a mindennapok során, arról, hogyan hozza ki a legtöbbet a szülő szerepéből, a párkapcsolatából, vagy éppen hogyan legyen sikeresebb az üzleti életben, hogyan kezelje jobban a stresszt.

Egy olyan applikáció lesz, mellyel az önfejlesztésedet támogatjuk. Nem az applikáció fejleszt téged, nem csupán ránézni kell naponta háromszor. Abban segít, hogy különböző előre megválogatott, szakmailag megszűrt, minősített szakemberek által nyújtott önfejlesztési események között böngészhess, válogathass és a fejlődésedet monitorozhasd.”

Ezekből az eseményekből naptárszerűen terveket tudsz összeállítani az applikáció segítségével, és akár személyi mentorhoz is eljuthatsz, hogy a segítségével fejlődési terveket tudj összeállítani.

 Önfejlesztés applikáció segítségével? - A Psycraft segít eligazodni az útvesztőben

Hogyan lehet használni az alkalmazást?

Az applikáció elsősorban a 25 és 35 év közötti fiatal felnőtt korosztályt célozza meg.

Regisztráció után létrehozhatod a saját személyes profilodat, mely ettől kezdve részben már egy pszichológiai karakterlapként funkcionál, aminek az adatokkal való feltöltéséhez lehetőséged van kitölteni személyiség kérdőíveket, különböző pszichológiai teszteket. Ezek eredményéből összeáll a pszichológiai profil. Ez ugyanaz, mintha elvégeznéd a szükséges elővizsgálatokat, és akkor a háziorvos kezében ott van hat lelet, amikből lát valamit a te egészségi mutatóiddal kapcsolatosan.” - magyarázta a szakember.

A felhasználó számára olyan, mint egy önismereti tükör. „A teszteredmények szöveges kiértékelése már ad egy visszajelzést arról, hogy mi az, amit rólad, erősségeidről, gyengeségeidről, fejleszteni valóidról megtudhatsz. Másrészt, ha ezután elmész egy foglalkozásra, eseményre, ez már a pszichológus kezében van, ha úgy akarod, a tréning, tanácsadás vagy terápia során. Segíti a tanácsadó munkáját.”

Az applikáció a mögötte lévő adatbázis segítségével egyből kiajánlja azokat az önfejlesztési vagy lelki egészség fejlesztési eseményeket, amik számodra hasznosak lehetnek.

Ide tartozhat egy jóféle ismeretterjesztő előadás, lehet egy csoportos tréning feladatokkal, vagy egyéni konzultáció is.

Ebből a három szolgáltatás típusból próbálunk minden embernek a saját helyzetére és igényére, na meg pénztárcájára szabva egy olyan egyedi koktél keverni, ami az ő igényére és ízlésére van kitalálva.”

Egy ilyen önfejlesztési terv eltarthat fél évig, akár egy évig, de ez alatt a folyamat alatt nem vagy magadra hagyva, hanem van melletted akár egy személyes mentor, vagy az applikáció eseményeiből magadnak is összeállíthatsz egy tervet.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Mától már hatféle vakcinával oltanak itthon
  Mától már hatféle vakcinával oltanak itthon
 • Az uniós vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  Az uniós vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
 • A képek után hangot is közzétett a NASA a Mars-misszióról
  A képek után hangot is közzétett a NASA a Mars-misszióról
 • Ma tartják a Balaton körüli kerékpáros túrát
  Ma tartják a Balaton körüli kerékpáros túrát
 • Hatásos a a Janssen vakcinája
  Hatásos a a Janssen vakcinája
 • Június 20-ig jelentkezhetnek Deák Dénes ösztöndíjra
  Június 20-ig jelentkezhetnek Deák Dénes ösztöndíjra
 • Már jelentkezhetnek a diákok a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Már jelentkezhetnek a diákok a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
 • Rajzpályázatot hirdet az Aranybulla Könyvtár
  Rajzpályázatot hirdet az Aranybulla Könyvtár

Eseménynaptár

 • Meghosszabbították a Szent László nyomában-pályázat határidejét
  Meghosszabbították a Szent László nyomában-pályázat határidejét
 • Itthon 43 százalékos az átoltottság
  Itthon 43 százalékos az átoltottság
 • 101 koronavírusos beteg halt meg
  101 koronavírusos beteg halt meg
 • Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
  Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég