Cloudy4 °C
2020. november 27. péntek Virgil
Menü
Házhozszállítás

Churros, a tízperces fánk

Churros, a tízperces fánk
Lekvárba mártogatva isteni finom! (Fotó: Kiss László)

A spanyolajkúak egyik legkedveltebb édessége a churros, amely egy forró olajban kisütött fánkszerű tészta. Mivel rendkívül könnyen, tíz perc alatt össze lehet dobni, ezért mára kis túlzással az egész világot meghódította.

Hogy az első churrost ki készítette, nem lehet tudni. A spanyolok szerint évszázadokkal ezelőtt a hegyekben legeltető pásztorok találták fel, akik a tűz fölött egyszerű kenyeret akartak sütni.

Hosszas próbálkozások és kudarcok során rájöttek, ha hosszúkás, csillagformájú tésztát készítenek, könnyebben átsül a belseje úgy, hogy a kérge ropogós marad.

Mivel a kenyérke alakja hasonlított a birkák szarvára, ezért az általuk legeltetett churra fajtájú birkáról churrosnak nevezték el.

Kínából érkezett?

A portugálok szerint az „ősváltozat” receptjét még ők hozták Kínából. Az eredetileg sós, youtiao névre hallgató étel később vált a spanyol pásztorok kedvenc édességévé.

Friss mentával és gyümölccsel is nagyon finom (Fotó: Kiss László)
Friss mentával és gyümölccsel is nagyon finom (Fotó: Kiss László)

Eredet ide vagy oda, a churros igazán akkor terjedt el, amikor a spanyol és a portugál nemesek elkezdték a tésztarudacskákat csokoládéba mártogatni.

Sajtos, gyümölcsös vagy vaníliás

Ma a churrosnak tengernyi változata létezik. Spanyolországban a tészta vastagsága és alakja szinte városonként változik. Sevillában például spirál alakban sütik ki. Kelet-Andalúziában lazább tésztával dolgoznak, ezért vékonyabbak a rudacskák és teljesen sima a felületük. Kubában gyümölcslekvárral, Brazíliában csokoládéval, Mexikóban vaníliakrémmel töltik. Kolumbiában cukros tejjel teszik fényessé a felületét. Uruguay-ban pedig sós-savanyú, sajttal töltött változatot is készítenek.

Van tojás, nincs tojás

A spanyolok a churrosba sohasem tesznek tojást, csak olívaolajat. Ettől lesz az egész ropogós. Az amerikai kontinensen kerülhet bele tojás is, és olaj helyett vajjal lazítják a tésztát, így sokkal könnyedebb lesz a végeredmény. Mi most az amerikai változatot készítettük el, amit aztán fahéjban forgattunk meg és házi baracklekvárral kínáltunk.

Fahéjas tönkölychurros

Hozzávalók egy adaghoz

A tésztához:

  • hetven gramm tönkölyliszt
  • negyven gramm vaj
  • húsz deka nádcukor
  • egy tojás
  • kb. egy deci víz
  • egy csipet só
  • bő olívaolaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • egy evőkanál őrölt fahéj
  • négy evőkanál cukor

Egy nyeles fazékban felforraljuk a vízben a vajat, a cukrot és a sót. Egy főzőkanállal sűrűn keverjük, nehogy leégjen az alja. Amikor a massza elkezd forrni, kisebb lángra tekerjük a tűzhelyt, és hozzáadjuk a lisztet.

Addig keverjük, amíg az egész tésztagombóccá nem áll össze. Ez nagyjából két perc. Utána lehúzzuk a fazekat a tűzről. Várunk néhány percet, majd belekeverjük a tojást. A tésztát hagyjuk nagyjából negyed órát hűlni!

Forró olajban kell kisütni (Fotó: Kiss László)
Forró olajban kell kisütni (Fotó: Kiss László)

Közben előkészítünk egy nagyobb, csillagfejű habzsákot. Ha műanyag zsákkal dolgozunk, akkor célszerű a pótzsákokat is kikészíteni. A tésztát nem olyan könnyű átnyomni, ezért a nejlon viszonylag könnyen kiszakad.

Egy wokban vagy más magas falú edényben felforrósítjuk az olívaolajat, és közvetlenül belenyomjuk a nagyjából öt-hat centi hosszú tésztarudakat. (A bátrabbak akár kört is formázhatnak belőle.)

Nagyjából három-négy perc alatt aranybarnára sütjük.

A churrost ezután megforgatjuk a fahéjas cukorban, és még melegen lekvárral vagy csokoládé pudinggal tálaljuk.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

  • HÍRADÓ 17 órakor 2020. november 26.
    HÍRADÓ 17 órakor 2020. november 26.
  • Madárinfluenza-veszély miatt zártan kell tartani a baromfikat
    Madárinfluenza-veszély miatt zártan kell tartani a baromfikat
  • Újabb két fehérvári intézményben rendeltek el hatósági karantént
    Újabb két fehérvári intézményben rendeltek el hatósági karantént
  • Hatósági karantén újabb két fehérvári intézményben
    Hatósági karantén újabb két fehérvári intézményben
  • Fények és hangulatok köré épül az idei fehérvári Advent
    Fények és hangulatok köré épül az idei fehérvári Advent
  • Kezdetét vette az idei cipősdoboz akció
    Kezdetét vette az idei cipősdoboz akció
  • „Hagyomány - Érték - Minőség” - Elindult a Fejér Termék 2021 pályázat
    „Hagyomány - Érték - Minőség” - Elindult a Fejér Termék 2021 pályázat
  • Újabb védőeszköz-ellátmány érkezett a fehérvári szociális intézményekbe
    Újabb védőeszköz-ellátmány érkezett a fehérvári szociális intézményekbe

Eseménynaptár

  • A vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűsödnek a pénzügyei
    A vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűsödnek a pénzügyei
  • Nem szigorodnak a járványügyi intézkedések
    Nem szigorodnak a járványügyi intézkedések
  • Alkalmazottai több mint tíz százalékát bocsátja el a Disney
    Alkalmazottai több mint tíz százalékát bocsátja el a Disney
  • Tömegek váltanak elektronikus számlafizetésre a járvány miatt
    Tömegek váltanak elektronikus számlafizetésre a járvány miatt
  • December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
    December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
  • Ózongenerátorokat ajándékoz a VIDEOTON a Fejér megyei mentőszolgálatoknak
    Ózongenerátorokat ajándékoz a VIDEOTON a Fejér megyei mentőszolgálatoknak
  • Folyamatos a célzott tesztelés az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben
    Folyamatos a célzott tesztelés az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben
  • Visszaigényelhetik a szálláshely-szolgáltatók bevételkiesésük 80 százalékát
    Visszaigényelhetik a szálláshely-szolgáltatók bevételkiesésük 80 százalékát
  • Speciális maszkokat készít a Karsai Holding Zrt
    Speciális maszkokat készít a Karsai Holding Zrt