Partly cloudy5 °C
2021. március 9. kedd Franciska
Menü
Házhozszállítás

Inkább takarítunk a csapvízzel, nem isszuk - megnéztük, mennyit változtak a fehérvári víznyerő helyek mérési adatai

Inkább takarítunk a csapvízzel, nem isszuk - megnéztük, mennyit változtak a fehérvári víznyerő helyek mérési adatai
Az ivás csak az ötödik a csapvíz felhasználási listáján (Fotó: pixabay.com)

Egy friss felmérés szerint a szomjoltás csak az ötödik helyen áll a csapvíz felhasználásának listáján, a magyarok takarításra is többet használják a vezetékes vizet, mint közvetlen fogyasztásra.

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 5000, 18 évnél idősebb magyar állampolgárt kérdezett meg a csapvízhez kapcsolódó felhasználási szokásairól. A megkérdezettek nagy része, 97 százaléka a tisztálkodást jelölte meg, a ruhaneműk mosása 96,3 százalékkal a második legnagyobb felhasználási terület lett.

Főzésre a válaszadók 94,7 százaléka, takarításra pedig 89,2 százaléka használja a vezetékes vizet, míg a közvetlen fogyasztás, magyarul a csapvíz ivása csak ezek után következik a listán. A felhasználási listára egyébként még felfért a kerti locsolás (30,9 százalék) és az autómosás (21,3 százalék) is.

Ugyanakkor a csapvizet szomjoltásra használok hűséges fogyasztónak számítanak, 90 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja a vezetékes ivóvizet.

Arra is fényt derített a kutatás, hogy vajon mely rétegből kerülnek ki a rendszeresen csapvizet fogyasztók. Nos, a kimutatás alapján a férfiak, a 65 éven felüli korosztály, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők és az átlagosnál jobb anyagi helyzetben lévők azok, akik az átlagosnál több csapvizet fogyasztanak.

A kutatás arra is kíváncsi volt, vajon a megkérdezettek mely tulajdonságot tartják a legfontosabbnak a csapvíz kapcsán. A válaszadók 68,8 százalékban a tisztaságot, 48 százaléka pedig az ízt és ezzel az ihatóságot jelölte meg.

Inkább fürdünk benne, mintsem hogy megigyuk. Biztos jól van ez így? (Fotó: pixabay.com)
Inkább fürdünk benne, mintsem hogy megigyuk. Biztos jól van ez így? (Fotó: pixabay.com)

Korábban már részletesen foglalkoztunk Székesfehérvár vezetékes vizének minőségével, melyek folyamatosan ellenőrizhetőek a Fejérvíz honlapján. Ahogy az oldalon is olvasható: „A szolgáltatott ivóvíz minőségét a 201/2001. (X.25.) Korm. rendelet szabályozza, mely 57 vízminőségi jellemző (paraméter) felső határértékét rögzíti. A kétféle mikrobiológiai paraméter határértéke nulla, vagyis a szolgáltatott ivóvíz mikrobiológiai szempontból nem lehet kifogásolható. A 29 féle kémiai paraméternél a víz akkor tekinthető kifogástalan minőségűnek, ha a vizsgálati jellemzők nem haladják meg a jogszabályban rögzített határértéket. A 25 féle indikátorparaméter elsősorban az üzemellenőrzést szolgálja, a határérték-túllépés itt nem jár egészségkárosító hatással, de a víz ilyenkor kifogásolható minőségűnek tekinthető.”

Elővettük korábbi adatainkat és megnéztük, mennyit változtak egy adott fehérvári víznyerő hely mérési adatai.

Korábbi cikkünkben a Városi Piac falikútjának értékeit vettük tüzetesebb vizsgálat alá. Nos, ahogy a linkre kattintva könnyen ellenőrizhető lesz, ennek az adott kútnak is, ahogy minden fehérvári víznyerő helynek, makulátlan a mérési adatlapja.

Érdemes tehát a folyamatosan ellenőrzött vezetékes vizet fogyasztani, hiszen egyrészt a szervezetünk számára szükséges és értékes ásványi sókat tartalmaz, így a megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz elfogyasztása hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez. Másrészt a jelenlegi elképesztően nagy ásványvízfogyasztás előbb-utóbb „megfullasztja” bolygónkat, az Ellen MacArthur Foundation előrejelzése szerint 2050-re konkrétan több műanyagot rejtenek majd legnagyobb világtengereink, mint halat.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Fehérvári koraszülöttek támogatásához vár adományokat a Plüss Kommandó
  Fehérvári koraszülöttek támogatásához vár adományokat a Plüss Kommandó
 • Még mindig elmarad a nők keresete a férfiakétól
  Még mindig elmarad a nők keresete a férfiakétól
 • Van ügyelet az oktatási intézményekben
  Van ügyelet az oktatási intézményekben
 • A Nők Történelmének hónapját tartja meg a Szent István Múzeum
  A Nők Történelmének hónapját tartja meg a Szent István Múzeum