3 évnél régebbi cikk

Íme, a nagy gombavizsgálati térkép, hogy hol vizsgálják be szakemberek az általunk gyűjtött gombát!
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.google.com/maps - Pirisi Zoltán
Íme, a nagy gombavizsgálati térkép, hogy hol vizsgálják be szakemberek az általunk gyűjtött gombát!

Az ősz a gombaszedés időszaka, de nem árt vigyázni, az ehető és finom gombák mellett a mérgezőek is könnyen a kosarakba kerülhetnek. Íme, a nagy gombavizsgálati térkép, hogy hol lehet bevizsgáltatni az erdőkben, mezőkön gyűjtött zsákmányt.

Sajnos a mai napig minden év őszén visszatérő hírnek számítanak a gombamérgezésekről szóló beszámolók. Az esztendő utolsó szakaszában hazánk erdeit, mezőit ellepik a gombák, amelyek többnyire különleges gasztronómiai élmény jelentenek, ám egy részük súlyos tüneteket vagy épp halálos mérgezést okoz.

Laikusként nem érdemes kockáztatni: néhány mérgező gomba ugyan könnyen kiszűrhető és megkülönböztethető, de jobb, ha biztosra megyünk!

A NÉBIH adatait felhasználva Pirisi Zoltán készített egy különleges térképet, amelyen a hazai gombabevizsgáló helyeket és szakembereket találhatjuk meg.

Fejér megye - térkép szerint - nem bővelkedik szakemberekben, ugyanis a székesfehérvári, illetve a dunaújvárosi városi piac területén található ilyen bevizsgálóhely, ezen felül Székesfehérváron egy megfelelő végzettséggel és tudással rendelkező szakembert jelez a térkép, aki átvizsgálja frissen szedett zsákmányunkat.

A térkép azonban nem csak a székesfehérvári lehetőségeket mutatja meg, hanem országosan jeleníti meg azokat a helyeket, szakembereket, akikhez bátran elvihetjük az őszi napokon gyűjtött gombákat.

Járjunk hát bárhol az országban, például az őszi szünetet egy-egy nagyobb kirándulásra felhasználva, nem kell aggódnunk, hogy nem találunk e célra megfelelő szakembert.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek