3 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: áprilisra lehet tömegesen elérhető vakcina Magyarországon
Orbán Viktor: áprilisra lehet tömegesen elérhető vakcina Magyarországon

December végén-január elején az első adag koronavírus-vakcina megjön Magyarországra. A krónikus betegeket, az időseket januárban be tudjuk oltani, a nagy tömegeket áprilisban - nyilatkozta péntek reggel a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, bízik benne, hogy december vége-január elején megjöhet az első adag koronavírus-elleni vakcina Magyarországra.

Először az időseket és a krónikus betegeket oltják majd be, tömegesen várhatóan áprilisra lesz elérhető a vakcina.

"Bírni fogja a nyomást az egészségügyi rendszer, mivel a harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk. Európában. Abban van a kulcs, hogy a maszkviselést be kell tartani " - hangsúlyozta a kormányfő.

"Hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik, aki nem hord maszkot, azt büntetni kell. Aki nem hordja a maszkot, az nemcsak a saját, hanem a mások egészségével játszik."  - idézte az origo.hu a miniszterelnököt. 

A szankciókkal kapcsolatban a Magyar Közlöny legfrissebb, október 29-i száma a következőt írja: 

 "A kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján a 2. § (1) bekezdése, a 6. § (6) bekezdése, illetve a 7. § (5) bekezdése szerinti kötelezettség megszegéséről szerez tudomást,
a) figyelmeztetést alkalmaz,
b) 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy
c) az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.”

Az influenza oltásokkal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor elmondta: megduplázták a készleteket, most 1,4 millió vakcina áll rendelkezésre, de rendeltek további 360 ezret. Ezzel párhuzamosan Magyarországon gyártják a súlyosabb Covid-19 esetek kezelésére használt remdesivirt, és a favipiravir tömeges beszerzése is megoldható.

Borítókép: facebook.com/magyarorszagkormanya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek